Την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015 η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό, στα πλαίσια μίας νέας σειράς συνεργασιών με σύγχρονους Έλληνες αλλά και διεθνείς καλλιτέχνες θα παρουσιάσει την ατομική έκθεση της εικαστικού Δήμητρας Βάμιαλη με τίτλο “Editions (Εκδόσεις) Double Standards”.

Η έκθεση θα εξελίσσεται σε όλους τους χώρους της Πινακοθήκης και περιλαμβάνει δύο ενότητες έργων.

Η πρώτη ενότητα με γενικό τίτλο Editions Double Standards, παρουσιάζει ένα φανταστικό εκδοτικό οίκο, που ακροβατεί μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας. Η εικαστικός δημιουργεί την ταυτότητα ενός μικρού εκδοτικού οίκου, που εκδίδει υποθετικά διαφορετικά βιβλία τα οποία καταγράφουν ή περιγράφουν την τρέχουσα εποχή, αλλά είναι σαν να έχουν γραφτεί κάπου στο μέλλον. Ίσως σε ένα μελλοντικό χώρο και χρόνο φανταστικών βιβλίων και συγγραφέων που η ίδια έχει επινοήσει. Μία σειρά αντικειμένων που παραπέμπουν σε βιβλία, χωρίς να είναι βιβλία – όλα με διαφορετικά σχεδιασμένα εξώφυλλα, που αμφισβητούν συμβατικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις. Τα «βιβλία» φιλοδοξούν να αφηγηθούν διαφορετικές ιστορίες ή και “να περιγράψουν” πτυχές της εποχής που διανύουμε, σε μία σπονδυλωτή αφήγηση ή με κάθε πλευρά της εποχής να ισορροπεί μεταξύ γεγονότος και φαντασίας. Σαν μικρής κλίμακας ζωγραφικά έργα, οι μακέτες εξώφυλλων – από διαφορετικές κατηγορίες – παραπέμπουν σε διαδρομές των συγγραφέων που μπορεί να εμπνευστούν από την εποχή μας, ποια εκδοχή και τι ιστορία θα αποφασίσουμε να διηγηθούμε και πως θα τη διηγηθούμε. Το εξώφυλλο που περιγράφει το είδος του βιβλίου (genre) μας αφήνει ανοιχτό στη φαντασία το περιεχόμενο του βιβλίου, είναι σαν case study, που ολοκληρώνεται με ένα απροσδιόριστο αντικείμενο που δεν είναι ζωγραφική, βιβλίο, γλυπτό ή κάτι άλλο.

Η δεύτερη ενότητα με τίτλο «A JOURNAL (a diary-like series of notes) edition 2013» είναι ένα είδος ψηφιακού ημερολογίου που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη διάρκεια ενός χρόνου. Αποσπάσματα φράσεων, όχι απαραίτητα αυτοβιογραφικά, τυπωμένα σε χαρτί και παρουσιασμένα σαν ένα προσωπικό επιτοίχιο ημερολόγιο.

Τέλος θα παρουσιαστεί και η μικρής κλίμακας εγκατάσταση “Empty vessels make the loudest sound”, (Τα άδεια δοχεία κάνουν τον δυνατότερο ήχο), από οικεία αντικείμενα τα οποία ενώ αρχικά αποτελούν μέρος μιας προσωπικής ιστορίας, στη συνέχεια γίνονται μέρος ενός ιδιοσυγκρασιακού έργου, σαν μία κατάθεση μνήμης. Ευτελή και ετερόκλητα μεταξύ τους αντικείμενα καθημερινής χρήσης, με παρελθόν, που όμως μέσα από απροσδόκητες συναντήσεις, ανυψώνονται σε σημαντικά, μία μεταφορά που δίνει έμφαση στις μικρές ασήμαντες στιγμές της καθημερινότητας που ανάγονται σε σημαντικές.

Η Δήμητρα Bάμιαλη γεννήθηκε στην Aθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου και στο Goldsmith’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Eκθέσεις (επιλογή): Country Code, Bravin Post Lee, Nέα Yόρκη. Cluster Bomb, Morrison Judd, Λονδίνο. Objecthood 00, Eλληνοαμερικανική Ένωση, Aθήνα, Kέντρο Σύγχρονης Τέχνης Pεθύμνης, Kρήτη. Pic-nic 2001: Cosmopolitan Dreams, AΔ, Aθήνα, (ατομική). Kiss From Greece III, Wohnmaschine, Bερολίνο. Beyond Zero, Project Room, Nίκαια. Freie Wahlen, Staatliche Kunsthalle, Mπάντεν Mπάντεν. Contemporary Art, Tour, Άμστερνταμ. OPENPLAN P3- the marathon, AΔ & Άρτιο, Aθήνα. H τελειότητα μπορεί να οδηγήσει σε παραλήρημα, AΔ, Aθήνα, (ατομική). 6th Sharjah Biennial, Mουσείο Σύγχρονης Tέχνης Sharjah, Sharjah. Architectural Transparencies, Kέντρο Σύγχρονης Tέχνης Iλεάνα Tούντα, Aθήνα. Life to the full, ReMap KM, Αθήνα. Κοινή θέα, Εθνικό Θέατρο, Αθήνα. Athensville, Art Athina-Parallel plan, Αθήνα. Και τώρα; Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη. The Bar-Kunsthalle Athena, Αθήνα. Labretta soundtrap, Vamiali’s gallery, Αθήνα. THE ARTIST & THE PRACTICE!, Vamiali’s gallery, Αθήνα. Paradise Lost, Art-athina 2013. Nostalgia Nervosa, State of Concept, Αθήνα.

Η Δήμητρα Βάμιαλη ασχολείται επίσης με τη γραφή, την επιμέλεια και την έρευνα της καλλιτεχνικής πρακτικής. Από το 2004, είναι συν-ιδρύτρια της γκαλερί Vamiali’s, μια καλλιτεχνική πρωτοβουλία, που στεγάζεται στο κέντρο της Αθήνας, όπου διεθνείς νέοι και καθιερωμένοι καλλιτέχνες έχουν λάβει μέρος σε μια σειρά από πρότζεκτς, ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Η έκθεση οργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη του «Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Προστασίας Πολιτισμού και Αθλητισμού» του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού (Ο.Κ.Α.Π.Α).

Επιμέλεια Έκθεσης:

Ελίζα Γερολυμάτου, Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος

Επιμελήτρια – Επιστημονική Σύμβουλος Δημοτικής Πινακοθήκης Λέφα

Δήμητρα Βάμιαλη, Εικαστικός