Η ομάδα Χρώμα παρουσιάζει τη Μουσική Παράσταση: \”Εdith Piaf – Σωτηρία Μπέλλου\” από την

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου και κάθε Τετάρτη στις 9.30 στο 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης των Εκδόσεων Καστανιώτη.

Edith Piaf, η Φωνή του Παρισιού, το \”σπουργίτι\” της Γαλλίας. Επηρέασε άμεσα κάθε Γάλλο τραγουδοποιό και τραγουδιστή. Κυριότερο χαρακτηριστικό της δεν υπήρξε η τεχνική, αλλά το πάθος και η δύναμη της φωνής της. Προτιμούσε να ερμηνεύει τραγούδια μελαγχολικά που περιέγραφαν τη φτώχεια, το χαμένο έρωτα και τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής, ενώ κάποια προερχόταν από προσωπικές της εμπειρίες.

Σωτηρία Μπέλλου η μεγάλη \”μούσα\” του Ρεμπέτικου. Ντυμένη πάντοτε αυστηρά, η Σωτηρία Μπέλλου «έπιασε» καρέκλα στο λαϊκό πάλκο. Παρέμεινε μέχρι το τέλος καθισμένη ανάμεσα στους μουσικούς μ\’ ένα τσιγάρο στο χέρι καθώς τραγουδούσε. Υπήρξε μια προσωπικότητα που σημάδεψε το λαϊκό τραγούδι όχι μόνο με τη φωνή της αλλά και με τη γνησιότητα και την ειλικρίνειά της.

Σεβαστή από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και από όλες τις ηλικίες. Με τη φωνή, την ερμηνεία και τα τραγούδια της επηρέασε τη ρεμπέτικη σκηνή για περισσότερο από μισό αιώνα.

Δύο μεγάλες φωνές, με παράλληλες ζωές. Η piaf τραγουδούσε στα Γαλλικά καμπαρέ, η Μπέλλου στα ρεμπετάδικα. Διαφορετική γλώσσα, ίδιο συναίσθημα. Τραγούδια που μιλάνε σε  \”απλή\” γλώσσα, για τα πάθη της ψυχής, τον έρωτα, τη μοναξιά, το θάνατο. Τραγούδια για όλα τ\’ απαγορευμένα της ψυχής.

Είναι μια παράσταση που δεν αποσκοπεί σ\’ αφιερώματα και επετειακούς εορτασμούς αλλά στην ουσία της τέχνης των τραγουδιών των δύο αυτών μεγάλων Τραγουδιστριών. Τραγούδια που είπαν σε πρώτη εκτέλεση ή τραγούδια που χαρακτήρισαν με την ερμηνεία τους.

Η βαθιά συγγένεια και η διαφορετικότητα γέννησαν την ιδέα να \”συναντηθούν\” επί σκηνής αυτοί οι δύο Μουσικοί Κόσμοι, καταδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πως η μουσική εκφράζει, συγκινεί, δίνει σχήμα σε ιδέες και συναισθήματα που αφορούν τον άνθρωπο πέρα από τα σύνορα της γλώσσας και των εποχών. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Τραγούδι: Όλγα Καββαδία- Bertrand Moreau
Πιάνο: Βιβή Παναγιώτου
Ακκορντεόν: Στέφανος Κώτσογλου
Α\’ Μπουζούκι: Γιάννης Καραπιπέρης
Β\’ Μπουζούκια: Ναπολέων Σαριπανίδης
Κιθάρα: Μπάμπης Παγουλάτος
Επιμέλεια προγράμματος: Κωνσταντίνος Χατζής
Φωτογραφίες: Γεωργία Λένη