Για μία εβδομάδα – περίπου – από τις 24 έως τις 29 Ιουνίου, η Ρόδος φιλοξενεί ένα ξεχωριστό φεστιβάλ κινηματογράφου και εικαστικών τεχνών, εστιάζοντας ακόμα μια φορά σε θέματα περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και κοινωνικά.

Για μία εβδομάδα – περίπου – από τις 24 έως τις 29 Ιουνίου, η Ρόδος φιλοξενεί ένα ξεχωριστό φεστιβάλ κινηματογράφου και εικαστικών τεχνών, εστιάζοντας ακόμα μια φορά σε θέματα περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και κοινωνικά.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Εικαστικών Τεχνών Ρόδου – Ecofilms 08, θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην πόλη της Ρόδου, από τις 24 έως τις 29 Ιουνίου 2008, από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Ροδίων και την Εταιρεία «Εικόνα και Περιβάλλον».

Η Τελετή έναρξης θα γίνει στο θερινό Κινηματογράφο «Ρόδον» στις 21.00 με την προβολή της συγκλονιστικής ταινίας ντοκιμαντέρ «Υπόσχεση στους Νεκρούς: Το ταξίδι της εξορίας του Αριελ Ντόρφμαν», παρουσία του βραβευμένου με Emmy Καναδού σκηνοθέτη της Πήτερ Ρέυμοντ.

Το Ecofilms αποτελεί το πρώτο εξειδικευμένο κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα που εστίασε σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα και κατάφερε να κερδίσει να δημιουργήσει ισχυρούς και πολύτιμους δεσμούς με την τοπική κοινωνία της Ρόδου, ενώ ταυτόχρονα ξεπέρασε τα τοπικά όρια, πετυχαίνοντας να αναδειχθεί σε θεσμό με σημαντική διεθνή ακτινοβολία και απήχηση.

Η κινηματογραφική έκφραση, με επίκεντρο τον ίδιο τον άνθρωπο, λαμβάνοντας υπόψη φυσικά και το περιβάλλον στο οποίο ζει, αποτελούν τα κύρια μέσα της διοργάνωσης.

Οι στόχοι του επεκτείνονται στον κριτικό και ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των νέων, κυρίως, δημιουργών από όλο τον κόσμο, αλλά και στην ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό του κοινού για τα μεγάλα οικολογικά και κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που απασχολούν τον πλανήτη μας.

Οι επιλογές των προβολών στη διάρκεια κάθε διοργάνωσης, γίνονται με κριτήριο την κινηματογραφική τέχνη που υπηρετεί τις αξίες του ανθρωπισμού, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης και συμβάλλει, μέσα από διαφορετικές θεματικές αφετηρίες και αισθητικές προσεγγίσεις, στην προσπάθεια για μια σχέση ισορροπίας, σεβασμού και ευθύνης του ανθρώπου προς τον άνθρωπο, την κοινωνία και τη φύση.

Στην πορεία του μέχρι σήμερα το Φεστιβάλ έχει παρουσιάσει περισσότερες από 600 ταινίες από 68 χώρες, πολλές εκ των οποίων σε παγκόσμια ή σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα.

Σκηνοθέτες όπως οι Laura Poitras, Byambasuren Davaa, Luigi Falorni, Paul Smaczny, Hala Alabdala, Gunnar Bergdahl, Laurent Van Lancker, Joop van Wijk, Filip Remunda, Vit Klusak, Franz Reichle, Katarina Peters, Kai Nordberg, Luca Pastore, Erik Gandini, Niki Caro, Οao Jardim, Walter Carvalho, ήρθαν σε πρώτη επαφή με το ελληνικό κοινό μέσα από το Ecofilms.

Το φετινό φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σε κλίμα ανανέωσης, με προτάσεις και προβολές νέων και σπουδαίων ταινιών. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα φέτος περιλαμβάνει:

Τέσσερα διαγωνιστικά τμήματα, στο πλαίσιο των οποίων διαγωνίζονται 130 ταινίες από 38 χώρες για 6 διεθνή βραβεία (α\’ και β\’ βραβείο στις κατηγορίες μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους) που θα απονείμουν διεθνείς κριτικές επιτροπές και για τα δύο βραβεία κοινού που θα απονείμει η Κινηματογραφική Λέσχη Ρόδου, Κινηματογραφικά αφιερώματα, προ-φεστιβαλικές εκδηλώσεις για παιδιά, όπως το πολύ πετυχημένο πρόγραμμα ECOKIDS, που διεξάγεται τον Απρίλιο και αποτελεί το φεστιβάλ των μικρών φίλων του Ecofilms, που κάθε χρόνο ξεπερνούν τις 7000 και βλέπουν σε πρεμιέρα τις ταινίες πριν από τους γονείς τους και φυσικά παράλληλες εκδηλώσεις, με εργαστήρια και εκθέσεις.

Από τις ταινίες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ ξεχωρίζουν η πολυβραβευμένη (υποψήφια και για Όσκαρ) παραγωγή των Andrea και Sean Fine για τον πόλεμο στη Βόρεια Ουγκάντα με τίτλο «War/Dance», η ταινία του διακεκριμένου Καναδού σκηνοθέτης Peter Raymont, το «A promise to the dead» του Ariel Dorfman και η ταινία του Ian McCluskey με τίτλο «Eloquent Nude: The love and legacy of Edward Weston and Charis Wilson».

Φέτος, παράλληλα με τις προγραμματισμένες προβολές το Ecofilms διοργανώνει, με αφορμή τα 40 χρόνια από το Μάη του 68, αφιέρωμα στο πολιτικό ντοκιμαντέρ, το οποίο θα προβάλει την προφητική ταινία «Μέγαρα» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, και το σπάνιο ντοκιμαντέρ «Μάης του 68, ένα ωραίο έργο» (Mai 68, la belle ouvrage) του Jean-Luc Magneron.

Αφιερώματα θα γίνουν επίσης στους σπουδαίους κινηματογραφιστές Louis Malle και Werner Herzog, ενώ ενδιαφέρον κομμάτι θα είναι και το αφιέρωμα με τίτλο «Η Ποίηση σε Κίνηση» σε συνεργασία με το τμήμα Γραφιστικής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας και το ηλεκτρονικό περιοδικό Poema.

Τα βραβεία θα απονεμηθούν το Σάββατο, 28 Ιουνίου, ενώ το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται μία μέρα αργότερα, την Κυριακή 29 Ιουνίου. Το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ecofilms www.ecofilms.gr

Τέλος, το Φεστιβάλ συνεχίζει τη συνεργασία που ξεκίνησε πέρσι με το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου με προβολές ταινιών που ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Info
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Εικαστικών Τεχνών Ρόδου
Ecofilms 08
24 έως 29 Ιουνίου
Ρόδος
Αναλυτικό πρόγραμμα (και για το Ecokids):
www.ecofilms.gr
http://rodosecofilms.blogspot.com/