Tη δεύτερη μέρα του Eco Films Festival, Τετάρτη 23 Ιουνίου, φιλοξενούνται μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες όλης της διοργάνωσης. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν:

«Xemeina» των Κώστα Αγιανvίτη, Μαρία Γεράκη, Χρυσάνθη Ζουρούδη. Νέοι ανερχόμενοι Ροδίτες δημιουργοί μας διδάσκουν τη συλλογική σκηνοθεσία. Μέσα από τις ζωές 5 ανθρώπων βλέπουμε πώς ένας τόπος επιδρά στην αναζήτηση της προσωπικής ευδαιμονίας.

Ο τόπος αποτελεί για τον καθένα από αυτούς χώρο δημιουργίας και προσφοράς. Στόχος της ταινίας είναι να παρουσιάσει τις επιλογές ζωής που έκαναν οι «πρωταγωνιστές» με κριτήριο τις κοινωνικές και οικολογικές τους ευαισθησίες. Ξεκινώντας από 5 διαφορετικά μέρη του κόσμου με προορισμό την ατομική τους πληρότητα επιλέγουν έναν κοινό τόπο.

Εκεί ζουν, δημιουργούν, ‘πράττουν’. Οι σκηνοθέτες για την ταινία τους Άνθρωποι ξένοι μεταξύ άλλων! Προορισμοί άγνωστοι, άνθρωποι «δοχεία» του μέλλοντος και του παρελθόντος. Πόσο τυχαία είναι η ύπαρξή τους στο χώρο και το χρόνο; Τι είναι αυτό που κρίνει την επιλογή του τόπου γι’ αυτούς που μετοικούν; Μαζί τους μεταφέρουν τις δικές τους καταβολές και εμπειρίες κι έτσι επιλέγουν να ζουν… σαν άνθρωποι.

Εγώ, γιατί δε ζω; Γιατί δε σέβομαι το περιβάλλον; Γιατί πετάω σκουπίδια; Γιατί σπαταλώ περιττή ενέργεια; Βλέπω στο δρόμο έναν ζητιάνο και δε νιώθω τίποτα ή ένα αδέσποτο να κλαίει και δε συγκινούμαι. Αν δεν είμαι ίσος με το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο αλλά ανώτερος, γιατί δεν το καταλαβαίνω; Τι έγινε; Τι έπαθα, γιατί ξέμεινα από ζωή; Φυσικά, οι σκηνοθέτες δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από την προβολή της ταινίας τους στον τόπο καταγωγής τους.

Info:

Τοποθεσία: Δημοτικό Θέατρο
Ώρα: 21.00

«Ένα δέντρο μια φορά» του Παναγιώτη Ράππα. Μία από τις πιο εντυπωσιακές για τα ελληνικά δεδομένα ταινίες animation που έχουν δημιουργηθεί ποτέ.

Ο Έλληνας συνεργάτης του Στίβεν Σπίλμπεργκ πήρε το γνωστό παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά, δανείστηκε τις φωνές του Διονύση Σαββόπουλου, της Δανάης Σκιάδη, της Μαρίας Ναυπλιώτου, του Θοδωρή Αθερίδη, του Παύλου, Κοντογιαννίδη, του Δημήτρη Πιατά και του Παύλου Χαικάλη, το έντυσε με τη μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου και δημιούργησε την πιο συγκινητική Χριστουγεννιάτικη ιστορία.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Θανάσης Τσίτσικας, θα είναι παρών στην προβολή της ταινίας.

Info:
Τοποθεσία: Δημοτικό Θέατρο
Ώρα: 19:05

«Προς τα Βορειοανατολικά» των Ιταλών Milo Adami και  Luca Scivoletto που περιγράφει το  ταξίδι κατά μήκος μιας από τις πιο σύνθετες και βιομηχανοποιημένες περιοχές της Ιταλίας, από τα προάστια του Μέστρε μέχρι την λίμνη Garda.

Μια περιοχή που ενώ μοιάζει να ευημερεί, μία βαθύτερη εξέταση αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο…Ο Milo Adami θα βρίσκεται στην προβολή της ταινίας του για να μιλήσει γι αυτή την περίεργη διαδρομή.

Τοποθεσία: Δημοτικό Θέατρο
Ώρα: 14.00

«Φέρνοντας ζωή στο διάστημα – Ένα χρόνο κλειδωμένος σε ένα κοντέινερ» των Δανών Jakob Gottschau & Ojvind Hesselager. Το ιστορικό αυτό ντοκιμαντέρ μας πάει πίσω στην δεκαετία του ’60 και μας αποκαλύπτει μοναδικά πλάνα από τα Ρωσικά πειράματα όπου άνθρωποι περιορίζονταν για έναν χρόνο σε ένα σφραγισμένο ομοίωμα διαστημόπλοιου.

Βραβευμένο με το βραβείο καλύτερης τηλεοπτικής σειράς στο Διεθνές Οικολογικό Φεστιβάλ της Βραζιλίας. Ο Ojvind Hesselager θα βρίσκεται στην προβολή της ταινίας.

Info:
Τοποθεσία: Δημοτικό Θέατρο
Ώρα: 18.00
     

«Εσύ;» του Ινδού Sanyog Mohite. «Σώστε τα δέντρα» μας λέει ο Ινδός κινηματογραφιστής μέσα από την εκπαιδευτική ταινία του η οποία απευθύνεται σε παιδιά. Ο Sanyog Mohite θα είναι κοντά μας για να μιλήσει για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε ν΄αλλάξουμε το περιβάλλον μας.

Τοποθεσία: Δημοτικό Θέατρο
Ώρα: 19.47

     
Δύο ακόμα ξεχωριστές και ενδιαφέρουσες συμμετοχές του φετινού διαγωνιστικού:

«Μπανάνες!» του Σουηδού Fredrik Gertten. Τα λόγια είναι περιττά για την πολυβραβευμένη ταινία που προσέλκυσε το ενδιαφέρον δημοσιογράφων απ’ όλο  τον κόσμο. Το αποκαλυπτικό σκάνδαλο της Εταιρείας Dole που δηλητηρίαζε τους υπαλλήλους της, σίγουρα θα σας κάνει να μην ξαναφάτε μπανάνες!  

Info:
Τοποθεσία: Θερινός Κινηματογράφος «Ρόδον»
Ώρα: 21.20

«Οι μαχητές των σπόρων πολεμούν ενάντια στην πείνα» της Ελβετής Mirjam von Arx. Στην απομακρυσμένη Νορβηγική πόλη Longyearbyen, μόλις 1000 χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο, πολιτικοί από όλο τον κόσμο έρχονται να γιορτάσουν το άνοιγμα της πρώτης τράπεζας σπόρων του κόσμου….

Info:
Τοποθεσία: Θερινός Κινηματογράφος «Ρόδον»
Ώρα: 23.13

Γνωρίστε την κριτική επιτροπή και τους σκηνοθέτες

Από την Τετάρτη 23 Ιουνίου στις 12:30 ξεκινούν οι ανοιχτές συζητήσεις κριτικών επιτροπών, σκηνοθετών, κοινού και δημοσιογράφων μπροστά από το θερινό κινηματογράφο «Ρόδον».

Την πρώτη ημέρα θα μιλήσουν τα μέλη της κριτικής επιτροπής μεγάλου μήκους, Αγγελική Αντωνίου (Σκηνοθέτις, Ελλάδα), Νικ Μπαλτάζαρ (Σκηνοθέτης, Βέλγιο) και Τζόρτζ Οβασβίλι (Σκηνοθέτης, Γεωργία) και οι σκηνοθέτες των οποίων οι ταινίες προβλήθηκαν την προηγούμενη μέρα Αλέξανδρος Λουιζίδης (Κάλυμνος και Αναρρίχηση) και Άγγελος Σπάρταλης (Η τρομερή καταιγίδα άνθρωπος).

Μη χάσετε τα εγκαίνια της έκθεσης της Ροδίτισσας ζωγράφου Μαίρης Μεταξά στο Ενυδρείο με τίτλο «voice of the fish». Την Τετάρτη, στις 20:30.