Η έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας ανάμεσα στο Βρετανικό Συμβούλιο, τον οργανισμό Maslaha και την εταιρεία design Effusion, στην οποία συμμετείχαν  σημαντικά ιδρύματα και ιδιώτες όπως η Khalili Art Collection, η Royal Academy of Music, ο κινηματογραφιστής Suki Chan, ο τουρκικής καταγωγής ποπ σταρ Mercan Dede, καθώς και οι μελετητές της Οθωμανικής Ιστορίας, Caroline Finkel, Donna Landry, και Gerald Maclean.

Δημιούργησαν μια μοναδική έκθεση, ψηφιακής μορφής, που αφηγείται ένα πραγματικό αλλά και πνευματικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, το Κάιρο, τη Βιέννη και το Λονδίνο και πως ο Οθωμανικός πολιτισμός επηρέασε το Λονδίνο και την υπόλοιπη Ευρώπη μέσα από τη μουσική, την ιατρική και τις τέχνες.

Η έκθεση αφορά στην ανταλλαγή και την αμοιβαιότητα, τον τρόπο δημιουργίας των ιστοριών και το συνεχή διάλογο ανάμεσα στις μουσουλμανικές κοινωνίες και τις πόλεις της Ευρώπης.

Ο Εβλιγιά Τσελεμπί, ο ήρωας της έκθεσης, υπήρξε ταξιδευτής, αφηγητής ιστοριών, άνθρωπος των γραμμάτων, μουσουλμάνος, στρατιώτης, μουσικός και πολίτης του κόσμου και μέσα από την ιστορία του μιλάει για τα χρόνια που έζησε στην Οθωμανική αυτοκρατορία του 17ου αιώνα και μετά.

Ο Εβλιγιά μοιράστηκε τα ταξίδια και τις ιστορίες με άλλους ταξιδιώτες πριν και μετά από αυτόν. Ακόμη και σήμερα ένα προσεκτικό αυτί μπορεί να ακούσει πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη, το Λονδίνο, το Κάιρο και η Βιέννη, να αντηχούν από τις διηγήσεις αυτές που μας ταξιδεύουν πίσω στην εποχή της ανταλλαγής των ιδεών.

Ο Εβλιγιά Τσελεμπί γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1611. Ήταν γιος του χρυσοχόου του παλατιού και μιας συγγένισσας του Μεγάλου Βεζίρη Μελέκ Αχμέτ πασά. Πιστός μουσουλμάνος και περιηγητής του κόσμου, μπήκε στην αυλή του Μουράτ Δ’ όταν ήταν έφηβος, επιδεικνύοντας σπάνιο χάρισμα στη μελέτη της ισλαμικής θρησκείας, την αφήγηση ιστοριών και τη μουσική. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του ίδιου, κέρδισε τον σουλτάνο με τα αστεία και τα τραγούδια του.

Όταν ήταν 21 ετών, είδε ένα όνειρο που τον κίνησε να ταξιδέψει για την υπόλοιπη ζωή του στην Οθωμανική αυτοκρατορία, η οποία τότε εκτεινόταν από τα βάθη της Ανατολίας μέχρι την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική, και να γράψει το Βιβλίο των ταξιδιών με τίτλο Seyahatname (Σεγιαχατναμέ).

Συντελεστές
Βασικοί συντελεστές της έκθεσης στο εξωτερικό: British Council, Young Foundation, Maslaha, Effusion
Με τη συμβολή των: Khalili Art Collection, Suki Chan, Royal Academy of Music, Adam Williamson, Mercan Dede, Emre Araci, Bethnal Green Library, Caroline Finkel, Donna Laundry, Gerald Maclean, Nabil Matar, Suraiya Faroqhi, Doris Behrens-Abouseif, Owen Wright
Συντελεστές της έκθεσης στην Ελλάδα: British Council Greece, Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

Επεξεργασία ελληνικών κειμένων: Μίνα Μωραΐτου, Μάρια Διαμάντη
Εκτύπωση: Graphicon, A & N Κυριακίδης, Graphic Arts & Giclee Studio
Graphic design: Μαρία Ζαχαριουδάκη

Το πρόγραμμα Οur Shared Europe
Το πρόγραμμα έχει στόχο τη διερεύνηση κοινών αξιών, προοπτικών και συμπεριφορών που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, την κατανόηση και την εμπιστοσύνη. Συγκεκριμένα, διερευνά τρόπους αναγνώρισης της συνεισφοράς των διαφορετικών κοινοτήτων και πολιτισμών, τόσο στο παρελθόν, όσο και στο παρόν και στη διαμόρφωση του σύγχρονου Ευρωπαϊκού πολιτισμού και της κοινωνίας.

Προωθεί την αναγνώριση του πλούτου της διαφορετικότητας που χαρακτηρίζει τις κοινωνίες μας με σκοπό την επίτευξη μιας αντίληψης χωρίς διακρίσεις για την ήπειρο που μοιραζόμαστε σήμερα.
Το Βρετανικό Συμβούλιο

Από το 1939, το Βρετανικό Συμβούλιο λειτουργεί ως πολιτιστικός και εκπαιδευτικός φορέας μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας. Με γραφεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, συνδέει την Ελλάδα με τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες και τις δημιουργικές προσεγγίσεις της Μεγάλης Βρετανίας και στηρίζει τις διαπολιτισμικές σχέσεις των δύο χωρών με την Ευρώπη.
Οι πολιτιστικές σχέσεις προωθούν την ισότητα και αναγνωρίζουν την αξία της διαφορετικότητας