Οι Easy Star All-Stars, η κορυφαία κολεκτίβα από τη Νέα Υόρκη – γνωστή και αγαπημένη για μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες reggae διασκευές που δημιούργησε ποτε κανείς – επιστρέφει στην Αθήνα για μία μόνο συναυλία. Λίγες μέρες πριν το live απαντούν στις ερωτήσεις του Culturenow.gr σχετικά με τη μοσυική τους πορεία και την έμπνευση όλων αυτών των χρόνων, φέρνοντας μας και ευχάριστα νέα για νέο δίσκο.

 

 

C. N.: Είστε μία reggae κολεκτίβα, ιδιαίτερα γνωστή για τα πολύ ενδιαφέροντα covers που έχετε κάνει. Πείτε μας πότε ιδρυθήκατε και ποιανού ήταν η έμπνευση για μία μπάντα που θα διασκευάζει διάσημα τραγούδια σε reggae και dub;

E.S.A.S: Η μπάντα ιδρύθηκε το 1997, σαν μια στούντιο – μπάντα για να ηχογραφήσουμε τη μουσική για το πρώτο μας άλμπουμ, Easy Star Volume One. Η ιδέα ήταν να έχουμε τους καλύτερους μουσικούς της reggae σε όλη τη Νέα Υόρκη, έτσι σε πολλά τραγούδια οι μουσικοί είναι διαφορετικοί. Σαν μπάντα δεν επικεντρωνόμαστε μονο στο να διασκευάζουμε διάσημα τραγούδια… δημιουργούμε αυθεντική μουσική.

 

C. N.: Ο δίσκος που κυκλοφόρησε το 2003, ήταν η διασκευή ολόκληρου του δίσκου των Pink Floyd, The Dark Side of the Moon, τον οποίο ονομάσατε Dub Side of the Moon. Γιατί διαλέξατε αυτόν τον δίσκο για τον πρώτο δίσκο-διασκευή;

E.S.A.S: Το 1999, ο συν-ιδρυτής των Easy Star Records, Lem Oppenheimer, είχε την ιδέα να κάνουμε μία reggae εκδοχή του δίσκου. Ήταν ένας από τους αγαπημένους του δίσκους όταν ήταν νέος, και μια μέρα καθώς τον άκουγε συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να ακούγεται υπέροχα σε μια reggae εκδοχή. Και πράγματι δούλεψε, καθώς ο ρυθμός και οι συγχορδίες του αυθεντικού δίσκου μεταφράστηκαν πολύ καλά.

 

C. N.: Το The Dub side of the Moon ακολούθησαν δύο ακόμα άλμπουμ. Πείτε μας λίγα λόγια και για αυτούς τους δύο δίσκους. Γιατί Radiohead και Beatles; Πώς καθένα από αυτά τα άλμπουμ (τα αυθεντικά) σας ενέπνευσαν και πώς αυτή η έμπνευση αντανακλάται στη μουσική σας;

E.S.A.S: Αμέσως μόλις το Dub Side of the Moon έγινε επιτυχία, σκεφτήκαμε ότι θα έπρεπε να υπάρξει και συνέχεια δημιουργώντας ακόμη μια reggae εκδοχή ενός κλασικού άλμπουμ. Σκεφτήκαμε αρκετά διαφορετικά άλμπουμ, αλλά επιλέξαμε το OK Computer των Radiohead καθώς ικανοποιούσε όλα τα κριτήρια μας – το concept του άλμπουμ ήταν υπέροχο, είχε τραγούδια τα οποία θα μπορούσαν να είναι ενδιαφέροντα αν γινόντουσαν reggae, και πολλοί από τους στίχους είχαν να κάνουν με θέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Στη συνέχεια επιλέξαμε το Sgt. Pepper’s των Beatles γιατί – εκτός του ότι είναι κι αυτό ένα υπέροχο album με όμορφα τραγούδια – ήταν και πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα, καθώς ήταν περισσότερο ματζόρε και upbeat, και θέλαμε μία τέτοια πρόκληση.

Δεν επιλέξαμε τα γκρουπ, αλλά τα άλμπουμ. Τα αυθεντικά άλμπουμ ενέπνευσαν κάθε δική μας εκδοχή με διαφορετικό τρόπο. Το Dub Side of the Moon είναι άλμπουμ σκοτεινό και brooding, εξαιτίας των vibes των αυθεντικών. Το ίδιο και με το Radiodread, μόνο που εδώ υπήρξε και μια επιπλέον έμπνευση βασισμένη σε αυθεντικό υλικό – τόσοι ακανόνιστοι μουσικοί ρυθμοί και ιδιόμορφοι στίχοι.

 

C. N.: Έχετε κυκλοφορήσει επίσης ένα EP το οποίο περιλαμβάνει κυρίως non-cover υλικό. Πείτε μας για αυτό το υλικό, που βασίστηκε; Και πόσες διαφορές βρίσκεται ανάμεσα στο να κάνετε διασκευές και να δημιουργείτε νέα τραγούδια;

E.S.A.S: Όλοι οι διάφοροι μουσικοί που έχουν παίξει στους Easy Star All-Stars όλα αυτά τα χρόνια είναι στιχουργοί ή/και συνθέτες. Οπότε όποιον και να καλούμε να γράψει για την μπάντα θα μας δώσει σίγουρα ενδιαφέρον υλικό, καθώς όλοι έχουν το δικό τους στυλ.  Έχουμε ένα νέο δίσκο με δικά μας κομμάτια ο οποίος θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο, και θα λέγεται First Light, κάτι που δείχνει πραγματικά την ποικιλία του γκρουπ.

Το να δημιουργησουμε μία διασκευή είναι πιο δύσκολο απ\’ το να φτιάχνεις ένα άλμπουμ με νέα τραγούδια. Έχω να φτιάξω ένα εκπληκτικό reggae album, αλλά πάντα μέσα από τις παραμέτρους του αυθεντικού υλικού, το οποίο είναι πολύ πιο δύσκολο απ\’ το απλώς να δημιουργείς νέα μουσική – οι μελωδίες, οι συγχορδίες και οι ρυθμοί του αυθεντικού είναι που με οδηγούν για όλα όσα κάνω. Στη δημιουργία της μουσικής δεν έχεις ένα σημείο έναρξης με το οποίο έχεις να κάνεις, οπότε η μουσική μπορεί να πάει σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις.
C. N.: Γιατί πιστεύετε πως το κοινό σας έδωσε πολλές φορές μια καλή θέση στα reggae charts; Το να διασκευάζεις είναι ένας «ευκολότερος» τρόπος για να ανέβεις ψηλά;

E.S.A.S.: Δεν νομίζω ότι το να διασκευάζεις είναι ευκολότερο. Αν στους θαυμαστές μας δεν  άρεσε ο τρόπος που ακούγεται η μουσική μας, τότε δεν θα είχε σημασία αν είναι cover ή αυθεντικό. Είμαστε όμως σε θέση να φτάσουμε πιο κοντά στους ανθρώπους παρουσιάζοντας τραγούδια με τα οποία είναι περισσότερο οικείοι.

 

C. N.: Πόσο δύσκολο είναι να δείξετε κάτι διαφορετικό διασκευάζοντας ένα ήδη αγαπημένο τραγούδι;

E.S.A.S.: Από τη στιγμή που τα περισσότερα από αυτά τα τραγούδια που διασκευάσαμε δεν είχαν πιο πριν καμία reggae «πινελιά», αυτόματα κάναμε πραγματικά κάτι διαφορετικό, οπότε δεν είναι καθόλου δύσκολο.

 

C. N.: Τι περιμένετε από την επίσκεψή σας στην Αθήνα (εκτός του live);

E.S.A.S.: Την τελευταία φορά που επισκεφθήκαμε την Ελλάδα περάσαμε καταπληκτικά. Οι άνθρωποι, το φαγητό, το τοπίο. Οπότε περιμένουμε να περάσουμε και πάλι καλά!

 

C. N.: Τι να περιμένουμε εμείς από τους Easy Star All Stars επί σκηνής;

E.S.A.S.: Θα παίξουμε τραγούδια από όλα τα άλμπουμ μας, και από το καινούριο, First Light.  Να περίμενεις ένα εκρηκτικό show, και φόρα άνετα παπούτσια γιατί θα χορεύεις όλη νύχτα!

 

C. N.: Έχετε τίποτα μουσικά σχέδια να μοιραστείτε μαζί μας;

E.S.A.S.: Θα έχουμε το νέο άλμπουμ σύντομα και πολλές περιοδείες. Πρόκειται επίσης να κυκλοφορήσουμε ακόμη ένα tribute album το 2012, οπότε μείνετε συντονισμένοι!