Σε ζωντανό χώρο καλλιτεχνικής εκδήλωσης μεταμορφώθηκε η Odeonsplatz του Μονάχου με την εγκατάσταση του αιωρούμενου γλυπτού «Earthtime 1.26 Munich» της Janet Echelman. Η Αμερικανή καλλιτέχνις εργάστηκε με τη Mercedes Benz στο πλαίσιο της φετινής διεθνούς έκθεσης αυτοκινήτου IAA Mobility 2021 και το έργο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά από ανακυκλώσιμες ίνες, με διαστάσεις 24 επί 21 μέτρα, είναι ένα σύμβολο της δυναμικής φύσης του οικοσυστήματός μας. Tο μήνυμα βιωσιμότητας του οποίου φορέας είναι το γλυπτό, συνάδει με το θέμα της φετινής έκθεσης αυτοκινήτου, η οποία υμνεί τις βιώσιμες λύσεις για το μέλλον της κινητικότητας.

Οι ανακυκλώσιμες ίνες είναι υφασμένες σαν να είναι δίχτυ. Ο άνεμος, η βροχή και το φως συνεχώς μεταμορφώνουν το δίχτυ, το οποίο είναι σε συνεχή κίνηση, αλλάζοντας το σχήμα και το χρώμα του και επιτρέποντας στον αστικό χώρο να «αναπνέει» (www.instagram.com). Πηγή έμπνευσης ήταν το 3D μοντέλο της επιφάνειας του ωκεανού μετά από σεισμό που προκάλεσε απανωτά κύματα στον Ειρηνικό. Ο αριθμός 1.26 αναφέρεται σε αυτό το φυσικό φαινόμενο, το οποίο οδήγησε σε επιτάχυνση της περιστροφής της Γης με αποτέλεσμα να μειωθεί η διάρκεια της μέρας κατά 1,26 μικροδευτερόλεπτα.

Το έργο ανήκει στη σειρά έργων «Earthtime series», στην οποία η Janet Echelman εξερευνά τη διασυνδεσιμότητα των ανθρώπων με τη φύση και επιδεικνύεται στη Γερμανία για πρώτη φορά. Θα αιωρείται πάνω από την έκθεση της Mercedes Benz στην Odeonsplatz του Μονάχου, καθ’ όλη τη διάρκεια της IAA Mobility 2021, από τις 7 Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ