Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης και σεναριογράφος Barry Jenkins επιστρέφει – μετά το οσκαρικό Moonlight – με το Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει, που είναι υποψήφια για 3 Όσκαρ: Β’ Γυναικείου Ρόλου, Διασκευασμένου Σεναρίου και Μουσικής. Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του James Baldwin, μία διαχρονική και συγκινητική ιστορία αγάπης για τον αδιάσειστο δεσμό ενός ζευγαριού και τη δύναμη της αφροαμερικανικής οικογένειας σε μία σκληρή εποχή προκαταλήψεων και ρατσισμού.

Μέσα από τη μοναδική οικειότητα του σινεμά, και με επίκεντρο την θορυβώδη Οδό Μπιλ στη Νέα Ορλεάνη, όπου γεννήθηκε ο Louis Armstrong και άλλα μυθικά ονόματα της τζαζ, η ταινία αποτείνει ένα φόρο τιμής στον έρωτα που αντέχει στο χρόνο και υπερισχύει ακόμα και στις πλέον ανυπέρβλητες αντιξοότητες της καθημερινότητας. Πρωταγωνιστούν οι KiKi Layne (Veracity), Stephan James (Race) και η υποψήφια για Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου Regina King (Ray).

Σύνοψη

Χάρλεμ, αρχές δεκαετίας του ’70. Η Tish (Kiki Layne) και ο Fonny (Stephen James) είναι πολύ ερωτευμένοι. Η ζωή τους ανατρέπεται όταν ο Fonny φυλακίζεται για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει. Η Tish ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος και αγωνίζεται με τη βοήθεια του δικηγόρου και της οικογένειας της για να αποδείξει την αθωότητα του.

Σημείωμα του συγγραφέα

Η οδός Μπιλ είναι ένας δρόμος στη Νέα Ορλεάνη, όπου γεννήθηκε ο πατέρας μου, ο Louis Armstrong και η τζαζ.

Όλοι οι μαύροι που γεννήθηκαν στην Αμερική, γεννήθηκαν στην Οδό Μπιλ, γεννήθηκαν στη μαύρη γειτονιά κάποιας αμερικάνικης πόλης, είτε του Τζάκσον, του Μισισιπί, του Χάρλεμ ή της Νεάς Υόρκης. Η Οδός Μπιλ είναι η κληρονομιά μας. Αυτό το μυθιστόρημα αφορά την απόλυτη ανάγκη να εκφραστεί αυτή η κληρονομιά.

Η οδός Μπιλ είναι θορυβώδης. Είναι υπόθεση του αναγνώστη να διακρίνει το νόημα μέσα στο χτύπημα των ντραμς.

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Ασχολήθηκα με τη διασκευή του Αν η οδός Μπιλ μπορούσε να μιλήσει του James Baldwin το καλοκαίρι του 2013 –βρισκόμουν στην Ευρώπη-, με την ελπίδα ότι μια μέρα θα είχα το προνόμιο και την άδεια να το κάνω ταινία. Κάθε απόφαση που πήρα για να πραγματοποιήσω αυτό το έργο έχει τις ρίζες της σε μία πίστη στο αρχικό υλικό, μία πίστη στο όραμα του Baldwin. Οι χαρακτήρες του έργου του είναι σχεδιασμένοι με έναν συγκεκριμένο τρόπο, από την Tish μέχρι τον Fonny  και τις οικογένειες τους. Όντας ο πρώτος στον οποίο εμπιστεύτηκαν τη μεταφορά βιβλίου του Baldwin στη μεγάλη οθόνη, είναι στόχος μου να χτίσω αυτούς του χαρακτήρες όσο πιο κοντά γίνεται στη φαντασία του Baldwin.

Ανάμεσα στις σχέσεις που βρίσκονται στον πυρήνα της ταινίας υπάρχει μία τρυφερή ομοιοκαταληξία που κάνει, για τους μαύρους, τον κόσμο πιο ανεκτό και το αμερικάνικο όνειρο μια υπόσχεση για την οποία αξίζει κάποιος να παλέψει.

Το να μεταδώσω αυτές τις ιδέες –θεματικές, διανοητικές και συναισθηματικές ιδέες- μέσα από τους ηθοποιούς και τους συνεργάτες μου πίσω από την κάμερα, αυτή την οικογένεια, είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσω τον αγαπημένο μου συγγραφέα, James Baldwin.

«Η αγάπη σε έφερε εδώ». Η αγαπημένη μου ατάκα από το καταπληκτικό μυθιστόρημα του Baldwin. Και το πνεύμα με το οποίο κάναμε την ταινία.

Συντελεστές

Σενάριο (βασισμένο σε βιβλίο του James Baldwin) και σκηνοθεσία: Barry Jenkins

Ηθοποιοί: KiKi Layne, Stephan James, Regina King, Colman Domingo, Teyonah Parris, Michael Beach, Aunjanue Ellis, Dave Franco, Diego Luna, Pedro Pascal, Emily Rios, Ed Skrein, Finn Wittrock, Brian Tyree Henry, Ebony Obsidian, Dominique Thorne