Τα πέντε αυτά σημεία χαρτογραφούν μια πορεία διάρκειας πέντε ετών, γλυπτικής αναζήτησης και μελέτης του χώρου. “Ε.Σ.Α.Ε.Ι” είναι μια ενότητα που δεν κλείνει, κάθως με όχημα της την ύλη αναζητά αενάως τις έννοιες της μεταμόρφωσης και του αόρατου.

Ο εκθεσιακός χώρος μετατρέπεται σε ένα σκοτεινό άγνωστο περιβάλλον (dunkler Raum) όπου τα έργα αποκαλύπτονται σαν θραυσματικές αυτόνομες ενέργειες φωτός. Κάθε σημείο λειτουργεί σαν πεδίο αναμνησιακό, πλέκοντας έτσι έναν παράλογο αιωρούμενο ιστό Μνήμης.

Αριθμημένα αντίγραφα αυτιών, μηχανισμοί κίνησης, αιωρούμενα φώτα, πάγοι, μαγνήτες, ένας κροκόδειλος στον αέρα και σελίδες επαναλαμβανόμενων αριθμών, είναι μερικά από τα αισθητικά μορφώματα των γλυπτικών δομών που συνθέτουν το περιεχόμενο αυτής της παρουσίασης.

Τα υλικά συνυπάρχουν στον χώρο σαν φορτισμένα ψυχικά θραύσματα, οριοθετώντας έτσι ένα μαγνητικό πέρασμα στον ονειρικό κόσμο. Το ζητούμενο μιας εγκατάστασης είναι η μεταφορα του θεατή σε μια προσομίωση υπναγωγικής κατάστασης, ή το καθρέφτισμα στον υπόγειο χώρο της προσωπικής σιωπής, μια κατάσταση βύθισης με όριο το ακρότατο σημείο που η σκέψη δεν μπορεί πια να λέγεται. Η επανάληψη είναι μια διαδικασία λυτρωτική που αποκαλύπτει όσα ήδη υπάρχουν και καθιστά ικανή τη μαρτυρία των αντικειμένων στο φως.

Η προσπάθεια σύνθεσης των αντικειμένων και των πλαστικών μορφωμάτων αποτελεί μια εγχείρηση συναισθημάτων ακριβείας, μέσα στα πλαίσια του τρομακτικού κενού χώρου. Αυτοί οι άξονες σηματοδοτούν και στηρίζουν σαν πυλώνες το νοητό οικοδόμημα της σκέψης καθώς και ολόκληρη την πορεία μέχρι σήμερα της Ναταλίας Μαντά.

Μικρό βιογραφικό

Η Ναταλία Μαντά έχει σπουδάσει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με Καθηγητή τον Γιώργο Λάππα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα