Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη το 12ο ποιητικό βιβλίο τού Σταύρου Ζαφειρίου, με τον τίτλο Δύσκολο.

Ένα βιβλίο για την απάθεια και τη σιωπή των πολλών.

Ένα βιβλίο για τη δυσκολία τής γλώσσας να διαπεράσει τη σημερινή πραγματικότητα, τα φαινόμενα της βίας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, της υποδαύλισης των εθνικισμών.

Μετά το Ενοχικόν – Ο μονόλογος ενός δράστη (Νεφέλη, 2010) και το Προς τα πού – Μια πολεμική ιστορία (Νεφέλη, 2012), ο Σταύρος Ζαφειρίου συνεχίζει την ποιητική θεώρηση της ιστορίας, ως το σχήμα μιας συλλογικής ενοχής που αντανακλά τη βεβήλωση των αξιών τού ανθρώπου, αυτής της παραδοξότητας που δίνει νόημα στην ύπαρξή της με τόσο διαφορετικούς τρόπους.

Ένα βιβλίο που αφηγείται τη λύπη, γιατί η λύπη υπάρχει.

Πόση σιωπή μαρτύρησες με αυτές εδώ τις λέξεις

που έχουν φτιαχτεί από σιωπή!

Πόση σιωπή, για να μπορέσει η φωνή

να περισώσει κάτι απ’ τη φωνή της.

Ο Σταύρος Ζαφειρίου γεννήθηκε το 1958 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Ποιητής και πεζογράφος, μέχρι σήμερα έχει εκδώσει δώδεκα ποιητικές συλλογές, τρία παραμύθια και μία νουβέλα. Ποιήματά του υπάρχουν δημοσιευμένα σε ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά, σε ανθολογίες, καθώς και στο διαδίκτυο. Υπάρχουν επίσης, μεταφρασμένα και δημοσιευμένα σε ξένα περιοδικά και ανθολογίες στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά, γερμανικά και σε βαλκανικές γλώσσες.

Το τελευταίο βιβλίο του (Προς τα πού, Νεφέλη 2012) τιμήθηκε με το βραβείο ποίησης από το περιοδικό Ο αναγνώστης (πρώην βραβείο Διαβάζω).

Εικόνα εξωφύλλου: Σταύρος Παναγιωτάκης, Αποκαθήλωση, ακρυλικά σε χαρτί.

Σχεδιασμός βιβλίου: Π. Δουβίτσας