Τα Δυο Χωριά παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του εικαστικού Raúl de Nieves, Thirty3 η οποία πραγματοποιείται ως αποτέλεσμα της συμμετοχής του καλλιτέχνη στο πρόγραμμα φιλοξενίας των Δύο Χωριών.

Τριάντα τρία είναι η πραγματική ηλικία του καλλιτέχνη και αποτελεί ένα προσωπικό του ορόσημο, που οριοθετεί διάφορες σκέψεις, επιθυμίες και αναμνήσεις. Η ηλικία – καθοριστική για τη ζωή του καθενός- χρησιμοποιείται ως αφετηρία αναστοχασμού πάνω στα ερείσματα της υποκειμενικότητας. Ο de Nieves τα αποδομεί έντεχνα, τονίζοντας τη σημασία του να δουλεύει κανείς εντός τους και εναντίον τους. Τα έργα του στέκονται ως μέρη ενός ονειρικού κόσμου, ως απτές ενδείξεις ενός κόσμου που δεν είναι ακόμα εδώ• με αναφορές στο μυθικό αλλά και στην παράδοση. Παραδοσιακά στοιχεία αλλά και θρησκευτικά είδωλα οικειοποιούνται από τον καλλιτέχνη και οι νοηματοδοτήσεις τους αλλάζουν, λειτουργώντας ως χαρτογραφήσεις προς έναν ορίζοντα δυνατοτήτων.

Ο De Nieves φτιάχνει μάσκες και φορέματα που στέκουν ως έμψυχα όντα, έτοιμα να φορεθούν, να λατρευτούν αλλά και να φοβίσουν και ν’ αποπλανήσουν. Μάσκες υλικές, που όμως δεν χάνουν την πνευματικότητά τους. Η χρήση μιας μάσκας δημιουργεί ένα πολιτικά παραγωγικό έδαφος στο οποίο το άτομο παίρνει μια ταυτότητα, αποκαλύπτοντας παράλληλα την εύθραυστη κατασκευή της. Έτσι, ο διαχωρισμός υποκειμένου/αντικειμένου και η ιδέα ενός συγκροτημένου, ενιαίου υποκειμένου υπονομεύεται κριτικά.

Στις performances του, για τις οποίες είναι επίσης γνωστός, ο de Nieves επιδιώκει και πάλι να εξετάσει μεθόδους με τις οποίες οι κατασκευές της ταυτότητας μπορούν να μετατοπιστούν• στοιχεία που προκύπτουν τυχαία δείχνουν το δρόμο για νέες άγνωστες και ζωτικές ενέργειες.

Το σύνολο της δουλειάς του, με έμφαση στην επαφή με το υλικό και την επίμονη εργασία φέρνει στο προσκήνιο τη σημασία της δημιουργικότητας και της αισιοδοξίας ενώ θέτει υπό αμφισβήτηση τις κυρίαρχες εννοιολογήσεις της αποτυχίας και του φόβου. Απορρίπτει τις κοινότοπες ερμηνείες της επιτυχίας, αφήνοντας πρόθυμα χώρο στις αποτυχίες και στις δημιουργικές παρεκκλίσεις, βρίσκοντας έτσι απροσδόκητες μορφές αντίστασης.

Τα έργα του έτσι, λειτουργούν ως οδηγοί επιβίωσης, μέσα απόλαυσης και κοινωνικής αλλαγής. Η πίστη του στη σημασία της αισιοδοξίας είναι μια απάντηση στην προβληματική πραγματιστική ατζέντα του παρόντος. Μια συναισθηματική αναζωογόνηση απαραίτητη για να απομακρυνθούμε από τον πολιτικό πεσιμισμό και μια παρόρμηση προς μια άλλη μελλοντικότητα, με νέα όνειρα και απολαύσεις.

Μικρό βιογραφικό

Ο RAUL DE NIEVES (1983, Morelia, Michoacan, Μεξικό) είναι εικαστικός που ζει και εργάζεται στο Brooklyn της Νέας Υόρκης. Το σώμα του έργου του περιλαμβάνει ζωγραφική, πολυμέσα και performance (συχνά με το συγκρότημά του Haribo), μεγάλης κλίμακας γλυπτά, live μουσική, παπούτσια και ενδύματα. Ο De Nieves έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις, όπως στο Whitney Museum of American Art, το Mendes Wood DM (Sao Paulo), το MoMA Ps1, το Museum of Art and Desig, Rod Bianco (Όσλο) και το έργο του βρίσκεται σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Έχει επίσης πραγματοποιήσει performances στα, BOFFO, The Kitchen, MoMA Ps1, Performa 13, Real Fine Arts και πολλούς άλλους χώρους.


Τα Δυο Χωριά βρίσκονται επίσης στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουν τη νέα ατομική έκθεση του Σέρβου καλλιτέχνη Aleksandar Todorovic.

Aleksandar Todorovic, Eat it All – watercolor and acrylic gouache on paper, 65x100cm – 2017

Ο τίτλος της έκθεσης «Buy it All, Eat it All» λειτουργεί ως μια ειρωνική φράση που χαρακτηρίζει την εμμονική με την κατανάλωση εποχή μας. Χρησιμοποιείται εδώ, ως νοητό αντίστροφο μάντρα που καλεί μέσω της επανάληψής του σε συνειδητοποίηση και κριτική.

Με σκωπτική διάθεση ο Todorovic φέρνει στο προσκήνιο πολυεπίπεδες δυστοπικές αφηγήσεις όχι από ένα απροσπέλαστο μέλλον αλλά το προβληματικό παρόν. Στην εικονογραφία του κεντρική θέση καταλαμβάνουν «αγιοποιημένες» μορφές από τη βιομηχανία τροφίμων και διασκέδασης αλλά και θρησκευτικές μορφές που εντάσσονται σε μια αντίστοιχη βιομηχανία κατανάλωσης.

Μικρό βιογραφικό

O ALEKSANDAR TODOROVIC (1982, Βελιγράδι, Σερβία) είναι ζωγράφος με έντονα κοινωνική και πολιτική θεματολογία. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Σερβία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Αυστρία. Το 2014 επιλέχθηκε ως ένας από τους καλλιτέχνες στην έκδοση Thames & Hudson “100 painters of tomorrow”.

Το έργο του έχει αναφορές στην οπτική γλώσσα της βυζαντινής εικονογραφίας αλλά και στη πολιτική σκιτσογραφία. Ο συνδυασμός αυτών των ετερόκλητων στοιχείων αναδεικνύει την τεχνική του δεξιοτεχνία χωρίς να χάνει τη χιουμοριστική δυναμική του.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί performance της μπάντας Haribo στην ταράτσα των Δύο Χωριών.

Οι Haribo είναι ένα μουσικό σχήμα πειραματικής noise που αποτελείται από τους καλλιτέχνες Raul de Nieves, Jessie και Nathan Whipple.


Φωτογραφία θέματος: Raúl de Nieves, Thirty3