Φέτος συμπληρώνονται 95 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και οι εκδόσεις Μίνωας σας προτείνουν δύο από τις πιο σημαντικές και αντικειμενικές ιστορικές αφηγήσεις: τον «Χαμένο Παράδεισο» του Τζάιλς Μίλτον και τη «Μάστιγα της Ασίας» του Τζορτζ Χόρτον.

Δύο εξαιρετικά βιβλία που εμπλουτίζουν την ιστορική βιβλιογραφία για την καταστροφή της Σμύρνης, τα οποία πρέπει να διαβαστούν από όλους μας, ώστε να καταστούν κατανοητά τα πολύπλοκα και αποφεύξιμα γεγονότα που οδήγησαν σε μία από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας.

Ο «Χαμένος Παράδεισος» του ιστορικού Τζάιλς Μίλτον αποτελεί μία από τις εγκυρότερες και αξιόπιστες μελέτες για την καταστροφή της Σμύρνης. Ο συγγραφέας παραθέτει πρωτογενείς πηγές, ανέκδοτα γράμματα, ημερολόγια, συνθέτοντας κατά αυτό τον τρόπο μια τεράστια δεξαμενή μαρτυριών, συνδυάζοντας αριστοτεχνικά ιστορικό χρονικό με την ένταση και τη γλαφυρότητα έργου λογοτεχνικών αξιώσεων. Παράλληλα παρατίθενται πλήθος πληροφοριών για τη ζωή στην πόλη πριν από τη μεγάλη καταστροφή. Το βιβλίο έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 30.000 αντίτυπα και έχει αγαπηθεί από κοινό και κριτικούς.

Ο Τζορτζ Χόρτον, αμερικανός διπλωμάτης και συγγραφέας, διετέλεσε πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη το χρονικό διάστημα 1917-1922. Υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της καταστροφής και παρέμεινε στη Σμύρνη ακόμη και όταν ξέσπασε η μεγάλη φωτιά, συνεισφέροντας στη διάσωση και μεταφορά Ελλήνων προσφύγων σε παρακείμενα ελληνικά νησιά. Η αφήγησή του στο βιβλίο «Η μάστιγα της Ασίας» είναι καθηλωτική. Περιγράφει με λεπτομέρειες τις σφαγές, στηλιτεύει την απάθεια των Μεγάλων Δυνάμεων και παραθέτει συγκλονιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η μεγάλη φωτιά που κατέστρεψε την πόλη ξεκίνησε από στρατεύματα του τακτικού τουρκικού στρατού.