Δύο ξεχωριστές δραματικές ταινίες προβάλλει η ΕΡΤ3 την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου. Το φιλμ “Υπόσχεση την Αυγή “, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρομέν Γκαρί, σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν και την ταινία  “Η Δίκη” μια από τις πιο αιχμηρές δημιουργίες του Όρσον Γουέλς, βασισμένη στο γνωστό μυθιστόρημα του Φραντς Κάφκα.

Οι ταινίες που θα δούμε την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου στην ΕΡΤ3

16:15 | Υπόσχεση την Αυγή [Promise At Dawn]

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρομέν Γκαρί (πρόκειται για αυτοβιογραφία του),γύρω από τις προσπάθειες μιας Ρωσοεβραίας ηθοποιού, να μεγαλώσει τον ταλαντούχο γιο της, στην Πολωνία, στα πρώτα χρόνια ύστερα από τη Σοβιετική επανάσταση. Η ταινία, συμπαραγωγής Γαλλίας/Η.Π.Α.,1970, ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Α’ γυναικείου και ανδρικού ρόλου.

Υπόθεση: Η Νίνα έκανε τον γιο της, τον μελλοντικό συγγραφέα Ρομέν Γκαρί, το κέντρο του κόσμου. Έχει για εκείνον πολλές ελπίδες και φιλοδοξίες και ποτέ δεν έχει αμφιβάλλει για τη μελλοντική επιτυχία του. Θα κάνει όποια θυσία μπορεί για να τον οδηγήσει στο πεπρωμένο του. Έτσι κι ο μικρός, θα προσπαθήσει να ικανοποιήσει την αγαπημένη του μητέρα, όντας ο καλύτερος, από την παιδική του ηλικία μέχρι και να μεγαλώσει.

Σκηνοθεσία: Jules Dassin
Πρωταγωνιστούν: Melina Mercouri, Assi Dayan, Didier Haudepin, Despo Diamantidou.

22:00 | Η Δίκη [Proces/The Trial]

Μια δραματική ταινία του 1962 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Όρσον Γουέλς, βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Φραντς Κάφκα. Ένα μοναδικό σχόλιο πάνω στην εξουσία, τον άνθρωπο και το τέλος της λογικής ανάμεσά τους. Ήταν υποψήφια για το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Υπόθεση:O Τζόζεφ Κ. θα ξυπνήσει ένα πρωί για να βρει την αστυνομία στο δωμάτιό του. Θα του ανακοινώσουν ότι επίκειται η δίκη του, αλλά κανείς δεν θα του πει γιατί δικάζεται. Προσπαθώντας να μάθει την ακριβή κατηγορία που του έχουν προσάψει, ταλαιπωρείται σε μία αέναη δίκη και περιπλανιέται χωρίς ελπίδα στο δαιδαλώδες σύμπαν ενός γραφειοκρατικού εξουσιαστικού μηχανισμού.

Σκηνοθεσία: Orson Welles
Πρωταγωνιστούν: Anthony Perkins, Jeanne Moreau, Arnoldo Foà, Jess Ha