Το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2013 θα φιλοξενήσει μια συμμετοχική εκδήλωση για τους κατοίκους και επισκέπτες της Ελευσίνας, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013, στις 20.30.

 

Πρόκειται για μια μαραθώνια ανάγνωση της τριλογίας της Ορέστειας του Αισχύλου: της μοναδικής ατόφιας σωζόμενη τραγωδίας του αρχαίου ελληνικού θεατρικού ρεπερτορίου.

 

Συμμετέχουν 100 αναγνώστες όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων, που θα απαγγείλουν, ο ένας μετά τον άλλον και ο καθένας με τον τρόπο του και στην γλώσσα προτίμησης του, το διαχρονικό αριστούργημα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, σε ένα διάστημα περίπου πέντε ωρών. Μια συμμετοχική προσέγγιση στην τεράστιας σημασίας πνευματική και καλλιτεχνική συνεισφορά του τραγικού ποιητή Αισχύλου στον παγκόσμιο πολιτισμό με μια έντονη εκπαιδευτική και κοινωνική διάσταση.

 

Οι αναγνώστες του προγράμματος “ΔΩΣΕ ΣΤΟ ΜΥΘΟ ΦΩΝΗ” γίνονται κοινωνοί της μοναδικής εμπειρίας της δημόσιας προφορικής ανάγνωσης ή μελοποιημένης απόδοσης των αρχαίων ελληνικών κειμένων. Άτομα όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων διαβάζουν την Ορέστεια χωρισμένη σε 100 αποσπάσματα ενώ εκατοντάδες ακροατές, πέρα από την ανάγνωση, απολαμβάνουν την προβολή του ανάλογου κειμένου και σχετικών εικόνων σε γιγαντοοθόνες.

Ο σκοπός της οργάνωσης είναι η αναβίωση της δημόσιας ανάγνωσης, η απότιση φόρου τιμής σε έργα και κείμενα της διαχρονικής Ελληνικής Γραμματείας και τους μεταφραστές της, η προσφορά μιας πολυεπίπεδης οπτικοακουστικής εμπειρίας στο κοινό, η μόρφωση και η κοινωνικοποίηση εκατοντάδων συμμετεχόντων .

 

Οι «Μαραθώνιες Αναγνώσεις» παρουσιάζονται στην Ελλάδα από τον πολιτιστικό οργανισμό “Διεθνές Ελληνικό Θέατρο” (Elliniko Theatro, www.ellinikotheatro.org ) που εδρεύει στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Πρόκειται για μια πολιτιστική πρωτοβουλία που, σε συνεργασία με το διεθνή οργανισμό «Οι Αναγνώστες του Ομήρου» (www.thereadersofhomer.org) αποδείχθηκε να υπηρετεί σωστά την άυλη Ελληνική κληρονομιά και να ελκύει εκατοντάδες ακροατές σε Μαραθώνιες Αναγνώσεις της Ιλιάδας και της Οδύσσειας στη Χίο, την Κω, την Αλεξάνδρεια, το Λονδίνο, τις Βρυξέλες, τη Νέα Υόρκη και τον Άγιο Φραγκίσκο τα περασμένα χρόνια.