Η θεατρική ομάδα Angelus Novus μας προσκαλεί στην πρεμιέρα του έργου Μυστήριον Ξένον, την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, για μία και μοναδική παράσταση γαι παιδιά (άνω των 10 ετών) και μεγάλους!

Η Angelus Novus παρουσιάζει μια παράσταση δραματοποιημένης αφήγησης, στην οποία στεγάζονται δύο διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: το Άνθος του γιαλού και η Ντελησυφέρω, που εκτυλίσσονται στη Σκιάθο τις μέρες των Χριστουγέννων.

Το Άνθος του γιαλού είναι ένα ποιητικό μυστήριο, αναζήτηση, κοσμικό και υπερκόσμιο ταξίδι στο χώρο και το χρόνο. Το διήγημα συνδυάζει στοιχεία παραμυθιού, θρίλερ και σασπένς με την τρυφερή, και γεμάτη κατανόηση απέναντι στα ανθρώπινα, ματιά του Παπαδιαμάντη.

Από την άλλη στο Ντελησυφέρω, στον ιερό χώρο της εκκλησίας οι άνθρωποι, οι πιστοί, γίνονται πρωταγωνιστές φαιδρών γεγονότων. Η λειτουργία των Χριστουγέννων, το «μυστήριον» εξανθρωπίζεται. Ο Παπαδιαμάντης σαν σκηνοθέτης παλιάς καλής ελληνικής ταινίας στρέφει το βλέμμα-φακό του στα στιγμιότυπα εκείνα της μνήμης του που με σπαρταριστό χιούμορ και αλήθεια ζωντανεύουν το μυστήριο των ανθρώπινων χαρακτήρων και σχέσεων.

Η παραστατικότητα της αφήγησης με τις εναλλασσόμενες επί σκηνής δράσεις των διαφορετικών προσώπων, οι ζωντανοί διάλογοι, τα σχόλια του συγγραφέα, είναι ένας λόγος που δονείται και μας δονεί θυμίζοντάς μας ότι η ελληνική γλώσσα είναι… μυστήριον ξένον.