Το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη στη Σαντορίνη παρουσιάζει ένα ξεχωριστό ρεσιτάλ κλασικής μουσικής για βιολί και πιάνο από το DUO EDAN, τις δύο έξοχες δεξιοτέχνες σολίστ από τη Βιέννη, την ουγγρικής καταγωγής σπουδαία βιολονίστρια Édua Zádory και την ουκρανικής καταγωγής πιανίστρια Anastasiia Dombrovska. Η Édua και η Anastasiia (από όπου και ονομάστηκαν EDAN) δημιούργησαν ένα ντουέτο με πάθος, προσωπικότητα και μια εκπληκτική ομοιογένεια, όπου η έντονη και γεμάτη αυτοπεποίθηση ερμηνεία της Zadory είναι σε τέλεια καλλιτεχνική αρμονία με το φλογερό και ορμητικό παίξιμο της Dombrovska.

Οι δύο σολίστ έχουν σπουδάσει στο Μουσικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης και ζουν μόνιμα στην Αυστριακή πρωτεύουσα πολλά χρόνια. Αν και ως ντούο συνεργάζονται μόλις τρία χρόνια, έχουν ήδη μεγάλη δραστηριότητα στις διεθνείς μουσικές σκηνές, αφού και οι δύο ήταν γνωστές και καταξιωμένες στις Ευρωπαϊκές μουσικές αίθουσες ήδη πριν τη μεταξύ τους συνεργασία. Η Édua Zádory έχει μία δεκαετή πείρα ως σολίστ και μουσικός δωματίου, ενώ η Anastasiia Dombrovska έχει συμπράξει ως σολίστ με τις πιο σημαντικές ορχήστρες της Ανατολικής Ευρώπης. Οι λαμπρές αυτές καλλιτέχνιδες παρουσιάζουν μια εκπληκτική καλλιτεχνική ομοιογένεια και το διεθνές κοινό τις περιγράφει ως “το δίδυμο με μια πνοή και έναν παλμό”.

Το duo EDAN, αν και διαθέτει ένα ευρύ ρεπερτόριο που εκτείνεται από την κλασική έως τη σύγχρονη μουσική, το οποίο παρουσιάζουν με τη μεγαλύτερη δυνατή τεχνική ακρίβεια και μουσική δημιουργικότητα, δίνει μεγάλη έμφαση στην ουγγρική και εβραϊκή μουσική, λόγω της καταγωγής αυτών των δύο ταλαντούχων μουσικών.

Édua Zádory, βιολί
Anastasiia Dombrovska, πιάνο

Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη στη Σαντορίνη

Εικαστικές Τέχνες και Μουσική, αλλά και μία παιδική αφηγηματική παράσταση, απαρτίζουν και φέτος αρμονικά τις οκτώ συνολικά εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του αυγουστιάτικου Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2012, για έκτη συνεχή χρονιά υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Παπακωνσταντίνου. Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στο παλαιό αρχοντικό του 17ου αιώνα, από 1 έως 23 Αυγούστου, στα Φηρά Σαντορίνης, με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκδηλώσεις. Η αυγουστιάτικη αυτή γιορτή πολιτισμού έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού στη Σαντορίνη, συγκεντρώνοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών και των κατοίκων του νησιού.