Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2019. Οι καλλιτέχνες που παρουσιάζονται έχουν προκύψει από το Open Call του Athens Photo Festival, το οποίο την Πέμπτη 13 Ιουνίου εγκαινίασε το κεντρικό του εκθεσιακό πρόγραμμα στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138.

Από την αρχή του 21ου αιώνα, έχει καταστεί προφανές και γενικά αποδεκτό ότι η ανθρωπότητα γίνεται μάρτυρας των αποτελεσμάτων και των επιπτώσεων των δικών της συστημάτων, γεννώντας μια νέα εποχή που θα μπορούσε να ονομαστεί Ανθρωπόκαινος. Η εποχή αυτή χαρακτηρίζεται από το μακροπρόσθεσμο/μόνιμο αντίκτυπο της ανθρώπινης παρέμβασης στο οικοσύστημα, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο φαινόμενο της παγκόσμιας υπερθέρμανσης και τις συνέπειές του.

Η έκθεση Drowning land / Breathing water προσπαθεί να οραματιστεί και να θεωρητικολογήσει σχετικά με τη μετάβαση από μια γήινη εποχή σε μια εποχή που κατακλύζεται από την παρουσία του νερού. Εστιάζει σε συγκεκριμένα γεγονότα καθώς και σε προσωπικές αφηγήσεις, δημιουργώντας μια μυθοπλασία που ξεκινά από σημεία της γης που λυγίζουν υπό το βάρος της ιστορικής/κοινωνικής πραγματικότητας, και καταλήγει σε μια προτεινόμενη προσωπική και συμπαντική κάθαρση που επέρχεται από το στοιχείο του νερού.

Michaela Putz

Συντελεστές

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Πηνελόπη Γεράσιμου (GR), Δώρα Καλακίδου (GR), Γεωργία Πονηράκου (GR), Μαριλένα Σταφυλίδου (GR), Julien Bonnin (FR), Michaela Putz (AT)

Επιμέλεια: Απόστολος Ζερδεβάς

Συνδιοργάνωση: Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας & T.A.F. | the art foundation.


Κεντρική φωτογραφία θέματος: Julien Bonnin