Ο βετεράνος της δράσης Λίαμ Νίσον (Η Λίστα του Σίντλερ) πρωταγωνιστεί σε μία ακάθεκτη περιπέτεια και διασχίζει με φορτηγό τους παγωμένους δρόμους σε ένα από τα πιο επικίνδυνα και απομονωμένα μέρη του πλανήτη. Ο έμπειρος Τζόναθαν Χένσλι (Ο Άντρας που η Μαφία δεν μπορούσε να Σκοτώσει) υπογράφει το σενάριο και σκηνοθετεί πρωτόγνωρες σκηνές δράσης στα παγωμένα τοπία του Καναδά, όπου ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν και όλοι φαίνεται να έχουν τη δική τους κρυφή ατζέντα.

Σύνοψη

Μετά την κατάρρευση ενός απομονωμένου ορυχείου διαμαντιών στον μακρινό βόρειο Καναδά, ένας οδηγός φορτηγού καλείται να ηγηθεί μίας αταίριαστης ομάδας πάνω από τον παγωμένο ωκεανό, για να σωθούν οι εγκλωβισμένοι εργάτες του ορυχείου. Αντιμέτωποι με τον πάγο που έχει αρχίσει να λιώνει και μία καταιγίδα που πλησιάζει, ανακαλύπτουν ότι η πραγματική απειλή δεν είναι αυτή που νόμιζαν.

Μία ταινία δράσης σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον

Η ιστορία ξεκινάει με την έκρηξη ενός ορυχείου διαμαντιών στον απομονωμένο βορρά, που εγκλωβίζει δεκάδες εργάτες με ελάχιστο οξυγόνο και ελάχιστο χρόνο, πριν ο αέρας τελειώσει. Χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός για να σωθούν και ο μόνος τρόπος για να μεταφερθεί είναι τρία φορτηγά οχήματα που πρέπει να διανύσουν χιλιόμετρα πάγου πριν λιώσει.

«Η ιδέα ότι μια ομάδα αταίριαστων ανθρώπων πρέπει να κάνει αυτό το ταξίδι, μία τόσο επικίνδυνη διαδρομή, που κανείς χωρίς τις σωστές προθέσεις δεν θα αναλάμβανε, με συνεπήρε» λέει ο σκηνοθέτης Τζόναθαν Χένσλι.

Ο Τζόναθαν Χένσλι λέει ότι είναι όνειρο κάθε σκηνοθέτη να συνεργαστεί με έναν ηθοποιό σαν τον Λίαμ Νίσον. «Λίγοι πρωταγωνιστές μπορούν να κάνουν αυτό που κάνει ο Λίαμ. Έχει εκτόπισμα και εμπορική απήχηση. Είναι μοναδικός».

Ο Λίαμ Νίσον ενδιαφέρθηκε για τον χαρακτήρα ιδιαίτερα. «Υποδύομαι έναν τύπο, τον Μάικ, που έχει έναν αδελφό τον Γκέρτι, που τον παίζει ο Μάρκους Τόμας. Είμαστε οδηγοί φορτηγών. Ο Μάικ ένας περήφανος οδηγός, ένας λαϊκός τύπος και πολύ δουλευταράς. Προσέχει και τον αδερφό του που υπηρέτησε στον Ιράκ και δυσκολεύεται να μιλήσει, γιατί πάσχει από αφασία, οπότε πρέπει να τον βοηθήσει. Μου αρέσουν αυτές οι ιστορίες όπου οι άνθρωποι στέκονται στο ύψος των περιστάσεων σε επικίνδυνες καταστάσεις. Καταβρόχθισα το σενάριο. Ήξερα ότι είχα πολλά να κάνω, να μάθω να οδηγώ ένα τεράστιο φορτηγό για να προετοιμαστώ. Θαυμάζω τους τύπους που οδηγούν αυτά τα τεράστια φορτηγά. Πάντα θαύμαζα τη δεξιότητα τους και ήθελα να μάθω περισσότερα για την τεχνική τους» λέει ο Νίσον.

«Βρέθηκα με έναν οδηγό και μου έδειξε κάποια κόλπα. Ήμουν συνεπιβάτης και απλώς τον παρακολουθούσα. Φανταζόμουν ότι θα είχε ένταση με το μεγάλο τιμόνι και τις ταχύτητες, αλλά τελικά είναι πιο πολύ σαν μπαλέτο. Αυτό μου έκανε μεγάλη εντύπωση» λέει ο πρωταγωνιστής.

«Ο Γκέρτι είναι ο αδερφός μου, ένας βετεράνος που υπηρέτησε στο Ιράκ. Τραυματίστηκε από σφαίρα και δεν μπορεί να μιλήσει καθαρά. Είμαι ο μόνος που καταλαβαίνω τι λέει. Είναι καταπληκτικός μηχανικός, αλλά δεν θέλει να μιλάει σε κόσμο» εξηγεί ο Νίσον.

Για τον ρόλο του Γκέρτι, ήταν ξεκάθαρο για τους δημιουργούς ότι έπρεπε να τον υποδυθεί ο Μάρκους Τόμας. «Ο Μάρκους είναι ένας ηθοποιός που είναι πολύ εκφραστικός με το σώμα του και ο Γκέρτι είναι ένας ρόλος που δεν έχει πολλές ατάκες, γιατί πάσχει από αφασία. Επίσης, ενώ δεν μοιάζει με τον Λίαμ Νίσον, θα μπορούσε να είναι ο αδελφός του» εξηγεί ο Τζόναθαν Χένσλι. Ο σκηνοθέτης και ο ηθοποιός συνάντησαν ανθρώπους που πάσχουν από αφασία για να καταλάβουν καλύτερα τις εμπειρίες τους. «Ήταν σημαντικό που συναντηθήκαμε με αυτούς τους ανθρώπους, που είδαμε πώς λειτουργούν, που τους αφουγκραστήκαμε και μάθαμε πώς αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα. Ήταν μία ανεκτίμητη εμπειρία γιατί καταλάβαμε πώς εκφράζεται αυτή η πάθηση» λέει ο Μάρκους Τόμας.

Στο επίκεντρο της ταινίας είναι η σχέση του Μάικ με τον Γκέρτι, λέει ο Μάρκους: «Πρόκειται για την ιστορία δύο αδελφών. Ο μεγάλος πρέπει να προσέχει τον μικρό και αυτό είναι δύσκολο. Τα δύο αδέλφια πρέπει να επιβιώσουν, είναι οδηγοί φορτηγών και δεν έχουν μεγάλα όνειρα. Ο νεότερος πάσχει από αφασία. Και τελικά τους δίνεται μια ευκαιρία στη ζωή. Ο ρόλος ήταν μια πρόκληση και με φόβισε πολύ, αλλά είμαι ευγνώμων που σαν ηθοποιός είχα αυτή την ευκαιρία».

H Άμπερ Μιντθάντερ υποδύεται την Ταντού. «Ο ρόλος αυτός ήταν ο πιο δύσκολος στη διανομή και είδα πολλές ηθοποιούς. Ο επαγγελματισμός της Άμπερ την έκανε να ξεχωρίσει. Έχει πολύ σθένος μέσα της. Δεν το βάζει κάτω» λέει ο σκηνοθέτης.

Η ηθοποιός λέει για την ταινία: «Παίζω την Ταντού. Είναι σκληρή, δυνατή, ανεξάρτητη και νέα. Έχει μείνει μόνη της με τον αδελφό της τον Κόντι, που είναι εργάτης στο ορυχείο διαμαντιών και έπρεπε να τα βγάλει πέρα. Έχει κάποιες μοναδικές δεξιότητες και ξεχωρίζει από τις γυναίκες της ηλικίας της. Είναι πολύ καλή οδηγός και μία αγωνίστρια. Μου αρέσει ο χαρακτήρας αυτός».

Τον τρίτο οδηγό υποδύεται ο Λόρενς Φίσμπερν. «Ήθελα για καιρό να συνεργαστώ με τον Λίαμ Νίσον, οπότε άρπαξα την ευκαιρία. Παίζω τον Τζιμ, τον ιδιοκτήτη της μεταφορικής με τα φορτηγά. Είμαι αυτός που βρίσκει τους οδηγούς. Οπότε εγώ, ο Λίαμ, ο αδελφός του και μία ακόμα οδηγός πρέπει να φτάσουμε στο ορυχείο».

«Ο χαρακτήρας μου είναι ένας τύπος που μετακόμισε στον Καναδά και ξεκίνησε την επιχείρηση του. Είναι καταξιωμένος στον χώρο και όλοι πηγαίνουν σ’ αυτόν για τις δύσκολες περιπτώσεις» εξηγεί ο ηθοποιός.

Ο Ματ ΜακΚόι υποδύεται έναν από τους εργάτες στο ορυχείο. «Ο χαρακτήρας μου είναι ο Τζορτζ, ο γενικός διευθυντής του ορυχείου. Δεν θα αποκαλύψω πολλά, αλλά θα πω ότι έχει κρυφά χαρτιά και νομίζω ότι προκαλεί ένταση. Όλοι επιδιώκουν κάτι διαφορετικό στην ταινία».

Ο Χολτ ΜακΚάλανι υποδύεται τον Λάμπαρντ, έναν από τους εργάτες του ορυχείου. «Παίζω τον Ρενέ και βρίσκομαι εγκλωβισμένος σε ένα ορυχείο. Μου θύμισε το ατύχημα στη Χιλή με τους 33 ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν για πολλές μέρες. Θυμάμαι πόσο ανακουφίστηκαν όταν τους διέσωσαν. Οπότε όταν διάβασα το σενάριο ήξερα ότι η ταινία έχει έντονη δραματουργική διάσταση».

Συντελεστές

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Τζόναθαν Χένσλι
Πρωταγωνιστούν: Λίαμ Νίσον, Μάρκους Τόμας, Χολτ ΜακΚάλανι, Ματ ΜακΚόι, Λόρενς Φίσμπερν, Άμπερ Μιντθάντερ

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Τομ Στερν
Μοντάζ: Ντάγκλας Κράιζ

Διάρκεια: 1 ώρα και 43 λεπτά