Τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου εγκαινιάζεται στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Γενί τζαμί) η ομαδική έκθεση φωτογραφίας και λογοτεχνικών κειμένων με τίτλο Δρόμοι: Δρόμοι της ζωής –Δρόμοι που φεύγουν, μια παραγωγή του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση αποτελείται από φωτογραφικές και λογοτεχνικές εργασίες, και είναι μοναδική στη συγκέντρωση υλικού και για τη συνύπαρξη μεγάλων ονομάτων του χώρου (από όλη την Ελλάδα).

Χρειάστηκε τρία σχεδόν χρόνια για να ολοκληρωθεί η παραγωγή που δεν έχει καμία σχέση με αντίστοιχες γειτνιάσεις (φωτογραφικού και γραπτού λόγου) σε λογοτεχνικά περιοδικά ή τις λογοτεχνικές λεζάντες, που πολλές φορές συνοδεύουν τα φωτογραφικά λευκώματα.

Οι φωτογράφοι και οι λογοτέχνες πρότειναν τα έργα τους για αυτή την ξεχωριστή συνύπαρξη με απόλυτη γνώση της σημασίας του πειράματος. Η συνύπαρξη αυτή στηρίζεται στη συμπληρωματικότητα των αυτόνομων μορφών έκφρασης και την πολλαπλότητα προσέγγισης (από διαφορετική ματιά) του κοινού θέματος. Δεν υπάρχει επικάλυψη θεμάτων. Οι τόσες πολλές και διαφορετικές καλλιτεχνικές γραφές καλύπτουν το εύρος του θέματος και τα υψηλά καλλιτεχνικά standards που έχει το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σε όλες του τις παραγωγές.

Η έκθεση (μετά την πρώτη της παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη) έχει ζητηθεί να περιοδεύσει σε όλη, σχεδόν, την Ελλάδα.

Θα είναι μία σύνθετη έκθεση / εγκατάσταση που θα διεκδικήσει να βάλει τον θεατή σε ένα  περιβάλλον  περισυλλογής για την έννοια ΔΡΟΜΟΣ. Ποίηση και δημιουργική καλλιτεχνική φωτογραφία με το διαδραστικό happening (σκηνικό δρώμενο) των εγκαινίων  συστρατεύονται στον πλέον κατάλληλο για να φιλοξενήσει μία τέτοια πολύτεχνη και μεγάλη παραγωγή χώρο της Θεσσαλονίκης.

Τα φωτογραφικά έργα θα αναπτυχθούν περιφερειακά και στο κέντρο της αίθουσας, με τη μορφή κρεμασμένης μπουγάδας, θα κρέμονται σαν σεντόνια τα τυπωμένα σε μεγάλες σελίδες ποιήματα / λογοτεχνήματα, με τρόπο τέτοιο, που να μπορούν ανάμεσά τους ελεύθεροι να κυκλοφορούν οι θεατές και να τα διαβάζουν.

Στο πάτωμα οδοσημάνσεις θα προσπαθούν να επιβάλουν μία υποχρεωτική πορεία που πρέπει ο καθένας μας να ακολουθήσει για να φτάσει στην οθόνη του βάθους. Στην αντίθετη κατεύθυνση από τις σημάνσεις, τα έργα τέχνης, σαν άλλες σειρήνες, μας καλούν να χαράξουμε μίαν άλλη, τη δική μας διαδρομή περιπλάνησης, για να τα διαβάσουμε, να στοχαστούμε για τους δικούς μας ΔΡΟΜΟΥΣ, να διαλογιστούμε πάνω στα ερωτήματα που θέτει ο κάθε δημιουργός.

Την ημέρα των εγκαινίων θα παρουσιαστεί σκηνικό δρώμενο/ φωτοδράμα με τίτλο …και βάδισε….γιατί η αγάπη δεν έχει ούτε ιδιοκτήτες ούτε αποσκευές από την ομάδα Ενδοχώρα. Σκηνοθεσία: Ιωάννα Ευθυμιάδου, Γιώργος Καμπούρης. Ηθοποιοί: Ιωάννα Ευθυμιάδου, Κωνσταντίνος Καλαμάρας, ‘Όλγα Καλαμάρα, Γιώργος Καμπούρης,  Τατιάννα Κωνσταντινίδου, Γιούλη Πανταζοπούλου και Σοφία Σπυρίδου.

Στην έκθεση συμμετέχουν: Άγις Παπαθανασίου, Αθηνά Παπαδάκη, Αργύρης Λιαπόπουλος, Βαγγέλης Αυδίκος, Βασίλης Καρκατσέλης, Γεωργία Κουρκουνάκη, Γιάννης Παπαδόπουλος, Γιάννης Χολογκούνης, Γιώργος Καμπάνης, Γιώργος Α.Παναγιώτου, Δημήτρης Γκιώνης, Δημήτρης Κουματζιάς, Δημήτρης Προκοπίου, Ευθύμης Μουρατίδης, Θανάσης Μπαξόπουλος, Θανάσης Ράπτης, Θανάσης Χειμωνάς, Καίτη Παπαναούμ, Κάρολος Τσίζεκ, Κυριάκος Χαραμπίδης, Κώστας Ακρίβος, Κώστας Λούστας, Κώστας Κωσταβάρας, Κωστής Τζερμιάς, Κώστας Κίτσος, Λάμπρος Φάτσης, Μάγδα Τσιρογιάννη,  Μάνος Κοντολέων,  Μαρία Λαγδού, Μαρίνα Βαρουτά,  Μαρίνη Σκλήρη, Μάριος Εμμανουηλίδης, Μενέλαος Μελετζής, Μίλτος Φραγκόπουλος, Μιχαήλ Μήτρας, Νάκης Σκορδίλης, Νέλλη Ανδρικοπούλου, Νένη Ευθυμιάδη, Νίκος Λεβέντης, Νίκος Χρουρδάκης, Νίκος Παιζάνης, Ντίνος Σιώτης, Πάτρα Βασιλείου, Πέτρος Κοτζαμπάσης, Σάκης Σερέφας, Χάρης Πλουμίδης, Χριστινα Παπαφράγκου.