Ο συνδυασμός της συνύπαρξης του ιερού, που είναι αφιερωμένο στο θεό του δράματος και του παιχνιδιού, αλλά και της Φύσης, με τα βουνά που προστατεύουν την πεδιάδα, όπως και της έλξης των ανθρώπων από τις αρχέγονες παραδόσεις του τόπου τους, είναι μερικούς από τους λόγους που η Δραμοινογνωσία άνθησε. Η σύνθετη λέξη προκύπτει από τη Δράμα, τον οίνο και τη γευσιγνωσία, το τρίπτυχο που κρατά την παράδοση ανεξίτηλη στο πέρασμα των χρόνων.

Σίγουρα, όλοι όσοι δεν λησμόνησαν τις συνήθειες των προγόνων τους, κάλεσαν με τον τρόπο τους, ανθρώπους με αφοσίωση και όραμα, να να δημιουργήσουν μία νέα κουλτούρα οινοποιείας, πιστή στις παραδόσεις αλλά και στην πρωτοπορία. Και τα κατάφεραν.

Οι σύγχρονοι οινοποιοί της Δράμας είναι εκείνοι που μπόλιασαν τη Φύση με τη γνώση και το μεράκι τους και γεφύρωσαν το χάσμα των χιλιετηρίδων ανάμεσα στα ευρήματα των νεολιθικών οικισμών με τα πατητήρια και τους σπόρους σταφυλιών, με τους σημερινούς εξαιρετικούς αμπελώνες και τα εκλεκτά κρασιά, που δεσπόζουν στη διεθνή αγορά του κρασιού.

Και έκτοτε έχουν κάθε χρόνο λόγο να γιορτάζουν, το «παιδί» αυτού του ευλογημένου τόπου, το κρασί. Η μεγαλύτερη και αυθεντικότερη γιορτή του οίνου στη χώρα μας, η Δραμοινογνωσία, δημιουργήθηκε ως το απόσταγμα ενός τόπου με πανέμορφη και επιβλητική Φύση, βαθιές ρίζες στην αμπελουργία και εξαιρετικό μείγμα γεύσεων από από τον ντόπιο, τον μικρασιατικό και τον ποντιακό πληθυσμό.

Οι εορτασμοί και οι «Ανοιχτές Πόρτες»

Μέχρι τις 27 Μαΐου η πόλη ζει, πάλλεται και χορεύει στους ρυθμούς της γιορτής του κρασιού με τα σύγχρονα και τα παραδοσιακά συγκροτήματα να γεμίζουν μουσική τους δρόμους της πόλης ενώ τις νύχτες, η διασκέδαση «συνοδεύεται» αποκλειστικά και μόνο από το κρασί.

Συγκεκριμένα, στις 26 και 27 Μαΐου, μπορείτε να ακολουθήσετε τα μονοπάτια του θεού Διόνυσου και να ανακαλύψετε τις «Ανοιχτές Πόρτες», που αδιαμφισβήτητα αποτελούν την κορύφωση των εορτασμών της Δραμοινογνωσίας.

Δείτε το βίντεο:

Οι οινοποιοί, ως εξαιρετικοί οικοδεσπότες, καλωσορίζουν τους επισκέπτες στα άδυτα των οινοποιείων και των κελαριών τους. Οι επισκέπτες βιώνουν τη μαγεία των οινοποιείων, ξεναγούνται ανάμεσα στα εκατοντάδες δρύινα βαρέλια, παρακολουθούν διαλέξεις και συζητήσεις, ενώ σε όλα μπορούν να γίνουν συμμέτοχοι και κοινωνοί. Απολαμβάνουν τις εκλεκτές ποικιλίες των κρασιών και φυσικά συμμετέχουν στις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που διοργανώνει το κάθε οινοποιείο: Εκθέσεις, θεατρικά, unplugged συναυλίες.

Είναι γεγονός πως την εβδομάδα της Δραμοινογνωσίας όλα φαντάζουν πιο ζωηρά: Από τους ήχους της γκάιντας και της αχλαδόσχημης λύρας που συναντά τη τζαζ μουσική, μέχρι τις πικάντικες, ανατολίτικες γεύσεις που συναντούν την ντόπια αλλά και σύγχρονη κουζίνα, αλλά και τα ψαγμένα μπαράκια με τη φυσική ομορφιά της λίμνης και των πλατάνων.

Στη Δράμα η παράδοση αναβιώνει, είναι ανεξίτηλη και χάρη στη σωστή «παλαίωση», η Δραμοινογνωσία, κάθε χρόνο που περνά, γίνεται καλύτερη. Το κρασί πρωταγωνιστεί και ο δρόμος προς τη Δράμα μεταμορφώνεται σε μονόδρόμο τέχνης και πολιτισμού, διασκέδασης και αυθεντικών εμπεριών.

Όσοι θέλετε να γίνετε συμμέτοχοι σε αυτό το υπέροχο ταξίδι στην παράδοση, δεν έχετε παρά να αδράξετε την ευκαιρία και να βρεθείτε στη Δραμοινογνωσία, για να κάνετε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και να μυηθείτε στο «νέκταρ» των θνητών, στα άδυτα του οίνου.