Ακόμα και αν ο καιρός δεν ήταν συμμαχός μας πολλές από τις καλοκαιρινές ημέρες διεξαγωγής του φεστιβάλ, η επιμονή του σινεφίλ κοινού ήταν εμψυχωτική. Κάτω λοιπόν από τους συννεφιασμένους ουρανούς και τα αναμμένα φώτα της πόλης, που έζησε για λίγες ημέρες την τροπική της περιπέτεια, απολαύσαμε τις εξής ταινίες στο πλαίσιο του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου – summer edition και σας τις παρουσιάζουμε:

Été 85

Μία ταινία που μας έκανε να νοσταλγήσουμε μιαν άλλη δεκαετία, ακόμα κι αν δεν είχαμε γεννηθεί καν. Καλοκαίρι του ’85. Ένας νεανικός έρωτας γεμάτος στυλ, περιπέτεια και πάθος παραμένει καταδικασμένος και μας αφήνει να αναρωτιόμαστε για τους έρωτες που χάσαμε, για το τι είναι ιδανικό και τι εξιδανικευμένο.

Les Éblouis

Μία νεαρή σκηνοθέτιδα μας προσκαλεί να γνωρίσουμε μια ιστορία αμφισβήτησης και αναζήτησης της ελευθερίας.  Οι Έκθαμβοι είναι βασισμένοι σε αληθινά και βιωματικά γεγονότα, καθώς η ταινία ακολουθεί τις περιπέτειες μιας οικογένειας που γίνεται μέλος μιας θρησκευτικής οργάνωσης. Τα φαινόμενα, όμως, απατούν και η έφηβη πρωταγωνίστρια μας παραδίδει ένα επαναστατικό μάθημα αυτογνωσίας.

Un fils

Η ταινία Ένας γιος στέφθηκε μεγάλη νικήτρια του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής του διεξαγωγής του, τον Απρίλιο που μας πέρασε. Και αυτό συνέβη γιατί η ιστορία είναι από μονη της δυνατή και επίκαιρη, αλλά η αφήγηση κράτησε το φιλοθεάμον κοινό σε μια ένταση γεμάτη συναισθήματα.  Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Τυνήσιου σκηνοθέτη Μεχντί Μ. Μπαρσαουί, αλλά είμαστε βέβαιοι πως έπεται και συνέχεια.

L’Inconnu du lac

Ο Άγνωστος της Λίμνης ήταν μια ταινία ιδανική για το καλοκαίρι. Ο απενοχοποιημένος έρωτας στην όχθη μιας ανώνυμης λίμνης κρύβει κινδύνους πέρα από κάθε φαντασία. Η αισθητική της ταινίας θύμιζε κάτι από την δεκαετία του ’70, σαν μια παραβολή για την παρόρμηση του πάθους και την ανθρώπινη φύση, που μπορεί απλά να εγκυμονεί νοσηρές έξεις.

Au hasard Balthazar

Από το αφιέρωμα «Ελλάδα – Γαλλία: Κινηματογραφικές συναντήσεις» στο θερινό κινηματογράφο «Λαΐς», οι σινεφίλ επιλογές ήταν όλες υπέροχες. Από τον Γκοντάρ στον Κρις Μαρκέρ, τελικά καταλήξαμε στον Μπρεσόν και στην συγκινητική ταινία του Στην τύχη ο Μπαλταζάρ. Με ασυνήθιστο πρωταγωνιστή ένα γάιδαρο, παρακολουθήσαμε στη μεγάλη οθόνη, μία υπερβατική ιστορία με μοναδικό ρυθμό και εναλλαγές, γεμάτη από συναισθηματικές αγωνίες και ηθικά διδάγματα.

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ολοκληρώθηκε, λοιπόν, αλλά μας άφησε με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψει άμεσα κοντά μας με νέες εκπλήξεις και συνεργασίες! A bientôt!