Με την έναρξη της περιόδου ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ πήραμε την πρωτοβουλία να ανοίξουμε το αρχείο μας και να προσφέρουμε πλούσιο υλικό σε όλα τα παιδιά και στις οικογένειές τους. Η πρώτη μας προσφορά ανακοινώθηκε στις 16 Μαρτίου και, με την ενθουσιώδη συμμετοχή των ίδιων των δημιουργών, προέκυψαν νέες ιδέες και προχωρήσαμε βήμα προς βήμα στη δημιουργία νέου περιεχομένου, πάντα ξεκινώντας από αυτό που καλά γνωρίζουμε, από ένα καλό βιβλίο.

Το πλούσιο αυτό υλικό μπορείτε και όλοι εσείς —οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι βιβλιοθήκες, τα βιβλιοπωλεία, όλοι οι ενδιαφερόμενοι για το παιδί, το βιβλίο, την παιδεία και τον πολιτισμό— να μοιραστείτε με τις δικές σας κοινότητες.

Σήμερα ανακοινώνουμε μια νέα προσφορά, 100 e-books για παιδιά και για έφηβους αναγνώστες x 10 άδειες δανεισμού δηλαδή 1.000 ηλεκτρονικά βιβλία διαθέσιμα για δανεισμό μέσα από το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας (ΕΒΕ).

Με αυτή την αφορμή, συγκεντρώσαμε σε μία ανακοίνωση τις μέχρι τώρα διαθέσιμες πηγές βιβλίων, σε διάφορες οπτικοακουστικές μορφές. Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει και άλλο υλικό όσο η περίοδος αυτή διαρκεί.

100 λογοτεχνικά e-books για ΔΩΡΕΑΝ ΔΑΝΕΙΣΜΟ μέσω της ΕΒΕ

Ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη των μαθητών για γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε παιδικά βιβλία, σκεφτήκαμε ότι είναι ευκαιρία να αξιοποιήσουμε όλοι μας τη διαθέσιμη υποδομή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και παραχωρήσαμε δωρεάν έναν επιλεγμένο κατάλογο από 100 λογοτεχνικά e-books για παιδιά και για έφηβους αναγνώστες. Για όσο διάστημα ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, τα e-books αυτά θα είναι διαθέσιμα για δανεισμό μέσα από το πρότυπο Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της ΕΒΕ. Και μάλιστα από κάθε βιβλίο παραχωρήσαμε 10 άδειες δανεισμού. Κάτι που ισοδυναμεί με 10 αντίτυπα του κάθε βιβλίου με τη δυνατότητα να τα δανείζονται δωρεάν οι εγγεγραμμένοι χρήστες.

Στη συλλογή αυτή θα βρείτε μυθιστορήματα και ιστορίες από τους: Άντρη Αντωνίου, Φυτούλα Βακανά, Ιούλιο Βερν, Αγγελική Βαρελλά, Σπύρο Γιαννακόπουλο, Άννα Γκέρτσου-Σαρρή, Αγγελική Δαρλάση, Αγαθή Δημητρούκα, Ελένη Δικαίου, Βαγγέλη Ηλιόπουλο, Ευαγγελία Θεοδωρίδου, Μελίνα Καρακώστα, Στέλλα Κάσδαγλη, Ελένη Κατσαμά, Σταμάτη Κεσόγλου, Ράντγιαρντ Κίπλιγκ, Άννα Κοντολέων, Μάνο Κοντολέων, Άννα Κουππάνου, Πολυχρόνη Κουτσάκη, Λίλη Λαμπρέλλη, Ντέιβιντ Λέβιθαν, Μαρί Λου, Λίνα Λυχναρά, Κώστα Μάγο, Λόρεν ΜακΛάφλιν, Φίλιππο Μανδηλαρά, Σοφία Μαντουβάλου, Marissa Meyer, Αλεξάνδρα Μητσιάλη, Μάικλ Μορπούργκο, Τζέιμς Μπάρρι, Αλεξάνδρα Μπίζη, Όσκαρ Ουάιλντ, Γιώργος Κ. Παναγιωτάκη, Μαρία Παπαγιάννη, Αντώνη Παπαθεοδούλου, Θοδωρή Παπαϊωάννου, Ανθή Πειραία, Σάρα Πεννυπάκερ, Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Αργυρώ Πιπίνη, Τζέιμς Πρέλλερ, Ρικ Ριόρνταν, Ζωρζ Σαρή, Αντιγόνη Σιώμου, Τζέρρυ Σπινέλλι, Μαρία Ε. Σκιαδαρέση, Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, Μαρκ Τουέιν, Τζέννυ Χαν, Λίτσα Ψαραύτη.

Λεπτομέρειες για τα βιβλία της συλλογής αυτής μπορείτε να βρείτε εδώ.

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – ελεύθερα στο διαδίκτυο

Από τις 16 Μαρτίου, κάθε μέρα και ολόκληρο το 24ωρο, είναι ανοιχτή σε όλους η ξακουστή βιβλιοθήκη της μάγισσας Σουμουτού* στην ιστοσελίδα των εκδόσεων.

Είκοσι τρία από τα βιβλία που κρύβονται στα ράφια της τα διαβάζουν δυνατά η Ηλέκτρα Γεννατά και ο Θανάσης Χαλκιάς.

Εδώ θα βρείτε παραμύθια των: Φιλομήλας Βακάλη-Συρογιαννοπούλου, Στέλλας Βογιατζόγλου, Γαλάτειας Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Ελένης Δικαίου, Βαγγέλη Ηλιόπουλου, Παντελή Καλιότσου, Μελίνας Καρακώστα, Μάνου Κοντολέων, Μάρως Λοΐζου, Κώστα Μάγου, Φίλιππου Μανδηλαρά, Σοφίας Μαντουβάλου, Βούλας Μάστορη, Αλεξάνδρας Μπίζη, Αθηνάς Μπίνιου, Χρήστου Μπουλώτη, Μαρίας Παπαγιάννη, Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Ζωρζ Σαρή, Κατερίνας Σέρβη, Βάσως Ψαράκη, Λίτσας Ψαραύτη

Λεπτομέρειες για τα βιβλία της συλλογής αυτής μπορείτε να βρείτε εδώ.

*Η Σουμουτού γεννήθηκε στη φαντασία της εικονογράφου και συγγραφέα Βάσως Ψαράκη και έχει τον τίτλο της πιο σοφής μάγισσας. Τις περιπέτειές της εξιστόρησε η Β.Ψ. με λέξεις και εικόνες σε μια σειρά βιβλία.

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – δωρεάν, μέσα από εφαρμογή (app)

Από τις 26 Μαρτίου διαθέτουμε δωρεάν μικρούς θησαυρούς που έχουμε δημιουργήσει σε συνεργασία με την Auditale: τέσσερα ελληνικά και δύο αγγλικά ηχητικά βιβλία (audio books).

Αυτά μπορεί οποιοσδήποτε να τα κατεβάσει δωρεάν μέσα από την εφαρμογή Auditale. Οι τεχνικές προδιαγραφές της εφαρμογής απαιτούν λειτουργικό περιβάλλον Apple.

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – δωρεάν, στο YouTube

Στις 10 Απριλίου εγκαινιάσαμε στο YouTube την ενότητα PataKIDS στην οποία θα συναντήσετε συγγραφείς που διαβάζουν ολόκληρα τα βιβλία τους, ή αποσπάσματα αυτών.

Εδώ σας έχουμε και μια πολύ ιδιαίτερη, αυτοβιογραφική ιστορία της Ζωρζ Σαρή , που τη διαβάζει η ίδια, θυμίζοντάς μας τις σκληρές μέρες του Απρίλη του 1941: Ο Αθηνόδωρος από τη συλλογή «Κόκκινη κλωστή δεμένη…», μια ιστορία για μεγάλα παιδιά και για ενήλικες.

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – δωρεάν, σε συνεργασία με την ήβηGo!

Στις 2 Απριλίου προσφέραμε στα παιδιά τέσσερις ολόκληρες ιστορίες από τη διαχρονικά αγαπημένη σειρά ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΙΣ της Σοφίας Ζαραμπούκα, μέσα από το ήβηStay group του ήβηGo!.

Τις ιστορίες O Τρυπολαγουδάκης, Ο Μπεν η Μου και τα σκουπίδια, Ορχήστρα Ποντικάτα, και Γατοβουτηχτής διαβάζει η Επιστήμη Μπινάζη.

Θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ, απλώς θα χρειαστεί να γίνετε πρώτα μέλος της δημόσιας ομάδας ΗΒΗstay στο facebook.

ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΔΡΑΣΗ – δημιουργική γραφή, ζωγραφική & αναγνώσεις βιβλίων

Βιντεο-μαθήματα ζωγραφικής – «Μαμά, ζωγραφίζω με την Κρις!» Για να τονώσει τη φαντασία των παιδιών τις μέρες που #μένουμεσπίτι, η συγγραφέας και εικονογράφος Κατερίνα Κρις ανεβάζει στο κανάλι της στο YouTube ευφάνταστα και διασκεδαστικά μαθήματα ζωγραφικής βάζοντας όλο τον αυθορμητισμό της στο χαρτί! Από τις 24 Μαρτίου, κάθε Τρίτη ανεβαίνει ένα νέο βίντεο που όσα παιδιά έχουν ήδη εγγραφεί περιμένουν με ανυπομονησία. Τα βίντεο διατίθενται ελεύθερα για όλους εδώ. Μπορείτε να γραφτείτε με τα παιδιά σας συνδρομητές, για να μη χάσετε κανένα νέο επεισόδιο ζωγραφικής!

Δημιουργική γραφή – «Μια ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΧΩΡΑΕΙ ΟΛΟΥΣ» Μένουμε σπίτι υποχρεωτικά. Και φτιάχνουμε μια ιστορία, όχι υποχρεωτικά αλλά όποιος θέλει. Παίζουμε δηλαδή. H Μαρία Παπαγιάννη και ο Φίλιππος Μανδηλαράς προσκαλούν τα παιδιά σ’ ένα παιχνίδι γραφής μιας ιστορίας που περισσότερο με περιπέτεια μοιάζει. Πολλά παιδιά ανταποκρίθηκαν. Στην αρχή βρήκαν τον ήρωα. Έναν ταξιδευτή που όλο ταξίδια ονειρεύεται. Μήπως αυτό δεν κάνουν όλα τα παιδιά στην καραντίνα;

«Από το ράφι της βιβλιοθήκης μου και της καρδιάς μου…», μια καμπάνια από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, οι συγγραφείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΔΔΠ) να επιλέξουν από τη βιβλιοθήκη τους ένα παιδικό βιβλίο που αγαπούν και να αφηγηθούν το αγαπημένο τους απόσπασμα.

Επίσης…

Θέλουμε με κάθε τρόπο να προσελκύσουμε τα νέα παιδιά στην ανάγνωση και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να τα αφήνουμε να δοκιμάζουν. Γι’ αυτό, διαθέτουμε ελεύθερα στο ίντερνετ 5 σύγχρονα μυθιστορήματα Ελληνίδων συγγραφέων από την αρχή μέχρι τη μέση.

– Πώς να μη σας ερωτευτεί ο κολλητός σας, της Άντρης Αντωνίου
– Ωδή…σσεια μιας έφηβης, της Ευαγγελίας Θεοδωρίδου
– Ήθελα μόνο να χωρέσω, της Στέλλας Κάσδαγλη
– Τη μέρα που σπάσαμε τον κόσμο (Το κλαμπ των χαμένων, Βιβλίο 1), της Άννας Κουππάνου
– Ο χορός του μαύρου πελαργού, της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

Σε όλους εσάς ευχόμαστε υγεία και δύναμη, και σύντομα να επιστρέψει η αθωότητα και η ανεμελιά στην καθημερινότητά μας. Και τώρα και πάντα… καλό διάβασμα!

ΥΓ. Και μην ξεχνάτε. Η απόλαυση της ανάγνωσης είναι μεταδοτική. Εσείς που διαλέγετε τον κόσμο του βιβλίου διαδώστε το!