Η Donna Haraway είναι διακεκριμένη ακαδημαϊκός στο πεδίο της επιστήμης και της τεχνολογίας, φεμινίστρια και λάτρης της επιστημονικής φαντασίας, και ασχολείται με τη γεφύρωση επιστήμης και μυθοπλασίας. Έγινε γνωστή τη δεκαετία του 1980 μέσα από το έργο της για το φύλο, την ταυτότητα και την τεχνολογία, το οποίο ήρθε σε ρήξη με τις επικρατούσες τάσεις και άνοιξε τον δρόμο για έναν άμεσο και χαρούμενο φεμινισμό μεταξύ των ειδών.

Στο ντοκιμαντέρ “Donna Haraway: Story Telling for Earthly Survival” (2016), η Haraway είναι μια χαρισματική αφηγήτρια που οικοδομεί ένα επαναστατικό και ελπιδοφόρο σύμπαν, γεμάτο πλάσματα και φουτουριστικές μείξεις ειδών, σε μια εποχή καταστροφών. Για τις ανάγκες των γυρισμάτων, ο σκηνοθέτης Fabrizio Terranova την επισκέφτηκε στο σπίτι της στη Νότια Καλιφόρνια όπου έμεινε μαζί της, σχεδόν κυριολεκτικά, για μερικές εβδομάδες και δημιούργησε ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό πορτρέτο. Ο Terranova έδωσε τη δυνατότητα στη Haraway να μιλήσει στο δικό της περιβάλλον, χρησιμοποιώντας ένα ιδιαίτερο στήσιμο που αναδείκνυε την παιγνιώδη και πνευματώδη ευαισθησία της επιστημόνισσας. Το αποτέλεσμα είναι ένα σπάνιο, ειλικρινές, ευφυές πορτρέτο μιας μοναδικής διανοήτριας.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 81 ΛΕΠΤΑ

Η ταινία προβάλλεται στο πλαίσιο του Climate Culture που διοργανώνεται από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Η είσοδος είναι δωρεάν με δελτία εισόδου και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας, καθώς υπάρχει δυνατότητα για περιορισμένο αριθμό θεατών. Στην προβολή τηρούνται όλα τα μέτρα της Πολιτείας για την πρόληψη μετάδοσης του COVID-19.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ CLIMATE CULTURE

Πώς πρέπει να λειτουργούν σε όλα τα επίπεδα οι πολιτιστικοί οργανισμοί που δραστηριοποιούνται σε μια εποχή στην οποία η ανθρώπινη επιρροή στο κλίμα και το οικοσύστημα γίνεται ραγδαία καταστροφική; Έχουν τη δύναμη να φέρουν την αλλαγή; H Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ανοίγει τον διάλογο για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τη θέση των πολιτιστικών οργανισμών σε αυτό τον αγώνα, στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση, με το υβριδικό συμπόσιο Climate Culture, από τις 7 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2021. Καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί, ακτιβιστές, σχεδιαστές πολιτικής και επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου παίρνουν μέρος στο διεπιστημονικό συμπόσιο που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα:

Climate Culture: Η τέχνη της βιωσιμότητας στο Onassis Channel