Στο θέατρο Faust κάθε Δευτέρα και Τρίτη από τις 18 Ιανουαρίου 2016 θα παρουσιάζεται το έργο του Μολιέρου Δον Ζουάν ή Η πέτρινη ευωχία, σε μετάφραση του σημαντικότερου Έλληνα θεατρικού συγγραφέα και μεταφραστή, Δημήτρη Δημητριάδη και σκηνοθεσία του Χρήστου Σουγάρη.

                                             

”Όλες οι διαστροφές που είναι στη μόδα θεωρούνται αρετές”

Η παράσταση, χωρίς να παραβλέπει το μύθο του γυναικοκατακτητή, αφηγείται την ιστορία του Δον Ζουάν πέρα από το ιστορικό πλαίσιο της εθισμένης στην υποκρισία και την ακολασία, γαλλικής αυλής του 17ου αιώνα στην οποία ασκεί κριτική ο Μολιέρος. Ο κεντρικός ήρωας, άκρως γοητευτικός μέσα στην «αντισυμβατικότητά» του, που προσδιορίζεται όχι φύσει αλλά θέσει, κινείται στο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον εκμεταλλευόμενος στο έπακρον τα προνόμια της τάξης του. Αρνούμενος όμως να αποδεχθεί το πλέγμα κανόνων και συμπεριφορών που η τρέχουσα κοινωνική ηθική επιβάλλει, λειτουργεί εντέλει ως μηδενιστική δύναμη που αντί να μεταστοιχειώνεται σε αναγεννητική επαναστατική ορμή, καταλήγει σε μια ατομοκεντρική καταστροφική λαίλαπα.

Είναι η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Χρήστου Σουγάρη, ο οποίος ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με τους περισσότερους Έλληνες σκηνοθέτες –κυρίως σε παραστάσεις του ΚΘΒΕ. Έχει διατελέσει επίσης  βοηθός σκηνοθέτη σε παραστάσεις των Γιάννη Ρήγα και Νίκου Χαραλάμπους, ενώ τα τελευταία έξι χρόνια συνεργάζεται σταθερά με τον Στάθη Λιβαθινό, του οποίου υπήρξε επίσης βοηθός σκηνοθέτη στον «Βασιλιά Ληρ» του Σαίξπηρ.

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης

Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης

Δραματουργική Επεξεργασία: Ανδριάννα Αλεξίου, Κατερίνα Κουτσοχερίτη, Χρήστος Σουγάρης

Σκηνικό –Κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος

Κίνηση: Φαίδρα Σούτου

Μουσική: Νίκος Καρύδης, Αλέξης Κωτσόπουλος

Hair styling: Daniels

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Απατσίδου

Βοηθοί σκηνογράφου – Ενδυματολόγου: Δώρα Τουρβά, Hossain Amiri

Φωτογραφίες: Νατάσα Διαβαστή

Φωτισμοί: Άρης Τρουπάκης


Ερμηνεύουν:

Χρήστος Σουγάρης

Όμηρος Πουλάκης

Ξανθή Γεωργίου

Χριστίνα Χειλά – Φαμέλη

Λευτέρης Χαρέλλης

Νίκος Καρύδης

Αλέξης Κωτσόπουλος

Δημήτρης Ραφαήλος

Νίκος Χατζόπουλος (φωνή)

Παραγωγή POLYPLANITY Productions / Γιολάντα Μαρκοπούλου


Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)