Η ομάδα Vasistas μετά από την Αθήνα (Γαλλικό Ινστιτούτο, Σεπτέμβριος 2013) και τη Γαλλία (2014) παρουσιάζει για ένα μόνο βράδυ το Domino στο πλαίσιο των «Αισχυλείων 2014» και του θεσμού «Σύγχρονη θεατρική δραματουργία» τη Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014 στο Παλαιό Ελαιουργείο – Παραλία Ελευσίνας.

Τι μπορεί να συμβεί πριν από την πτώση; Μια βουβή χορογραφία για το παρόν που μας διαφεύγει και για το αόριστο μέλλον.

Το Domino πραγματεύεται το θέμα της επιδημικής κατάρρευσης, μιας αλυσιδωτής αντίδρασης  που οδηγεί σε γενικευμένη κατάσταση «επείγοντος», εστιάζοντας στους επιζώντες.

Οι Vasistas δημιουργούν στη σκηνή πολλαπλές απόπειρες επαναλειτουργίας του κοινωνικού συνόλου, πριν τη συνολική κατάρρευση. «Όταν είσαι στα σκατά ως το λαιμό, δεν μένει παρά να τραγουδάς» λέει ο Σάμουελ Μπέκετ. Η δραματουργία βασίζεται στο έργο του Ευγένιου Ιονέσκο «Παιχνίδια σφαγής», εφαρμόζοντας στο έργο τους ιδιαίτερους αφηγηματικούς κώδικες και τη σκηνική γλώσσα που εξελίσσει η ομάδα τα τελευταία χρόνια.

Στη σκηνή εναλάσσονται στιγμιότυπα, θραυσματικά ταμπλώ ενός κόσμου όπου το τέλος πλησιάζει, όπου άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με το κενό. Με τρόπο επείγοντα, παράλογο και νοσταλγικό.

Το ηχητικό και αισθητικό σύμπαν της παράστασης δημιουργείται από πρώιμες, ξεχασμένες ηχογραφήσεις του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα και χορογραφίες της ίδιας εποχής. Κινητοποιούμε κάτι από το εύθραστο παρόν μας πραγματοποιώντας μια συλλογική πτώση προς τα πίσω.
Η νέα δουλειά των Vasistas εγγράφεται στο πλαίσιο μιας απλής, προκαθορισμένης κατάστασης, την κατάρρευση μιας εποχής, μιας γενιάς, ενός οικονομικού συστήματος, ενός ζώντος οργανισμού.

Το DΟΜΙΝΟ πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή των Vasistas με τα Open Latitudes (3)-european project | KOMM’N’ACT | Théâtre des Bernardines | MIRfestival | Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας και την υποστήριξη του OZON RAW Magazine.

Οργάνωση παραγωγής και διάθεσης των παραστάσεων της ομάδας Vasistas στο εξωτερικό: KOMM’N’ACT

Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη
Δραματουργία: Vasistas, Χριστιάνα Γαλανοπούλου
Σκηνικός χώρος: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Κούτρα
Προσαρμογή και διδασκαλία του “Cold song”: Κορνήλιος Σελαμσής

Ερμηνεύουν:
Ευθύμης Θέου, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Ελένη Βεργέτη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και οι: Νικολέτα Ξεναρίου, Ματίνα Περγιουδάκη, Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Ρίτα Λυτού, Βίκυ Μαραγκάκη, Νατάσα Παπανδρέου, Αναστασία Ζαγκλή, Φιντέλ Ταλαμπούκας

Διάρκεια: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Ομάδα Vasistas
www.vas.eu.com

Ορισμένες ημερομηνίες παρουσίασης του DOMINO
Σεπτέμβριος 2013, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας
30 Ιανουαρίου 2014, Μασσαλία, Γαλλία, Φεστιβάλ Parallèle 04, KOMM’N’ACT
14 Ιουνίου 2014, Lille, Γαλλία, Latitudes Contemporaines
22 Νοεμβρίου 2014, Valenciennes, Γαλλία, Le Phenix
19 Μαίου 2015, Lons-le Saunier, Les scènes du Jura

Λίγα λόγια για την ομάδα

Η ομάδα Vasistas ενεργοποιείται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία. Επιδιώκει τη συνεχή έρευνα και τον πειραματισμό ως προς τη σκηνική πράξη σε έναν άμεσο διάλογο με το παρόν.

Προτείνοντας μια δραματουργία που δεν καθορίζεται από μια λογική κειμένου ή γραμμικής ιστορίας και χρησιμοποιώντας ελάχιστα τεχνικά ή σκηνικά μέσα, η ομάδα ενορχηστρώνει ‘κινούμενες εικόνες’ και δημιουργεί το ρυθμό της εκάστοτε ιστορίας σαν μια μουσική χορογραφία σε παρόντα χρόνο.

Η ομάδα Vasistas σήμερα είναι οι: Αργυρώ Xιώτη, Ariane Labed, Naima Carbajal, Ευθύμης Θέου, Ελένη Βεργέτη, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Αντώνης Αντωνόπουλος και Ευδοξία Ανδρουλιδάκη.