Η Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζει ένα μοναδικό αφιέρωμα στον Γκρέκο (1541-1614), «μεταφέροντας» στην Αθήνα τα πιο σημαντικά μνημειακά έργα του, που δεν μπορούν να ταξιδέψουν είτε λόγω μεγέθους είτε γιατί βρίσκονται σε ναούς και θρησκευτικά ιδρύματα.

Με τη βοήθεια της πιο εξελιγμένης ψηφιακής τεχνολογίας, ανασυντίθενται σύνολα (εικονοστάσια, παρεκκλήσια…), που έργα τους είναι σήμερα διασκορπισμένα σε μουσεία και συλλογές ανά τον κόσμο. Με φωτογραφικό υλικό που παραγγέλθηκε ειδικά για το πρόγραμμα, ώστε να διαθέτει την υψηλότερη δυνατή ανάλυση, ο θεατής απολαμβάνει μια οπτικοακουστική περιπλάνηση στα έργα, που τον εισάγει στο ίδιο το γίγνεσθαι της δημιουργίας τους. Απίστευτες λεπτομέρειες μας επιτρέπουν να εκτιμήσουμε τον δημιουργικό οίστρο, τη ζωγραφική χειρονομία, τη σιγουριά και τον  χρωματικό πλούτο του μεγάλου καλλιτέχνη.

Τα έργα προβάλλονται σε οθόνη διαστάσεων 4 x 6 μ., που επιτρέπει να τα δούμε στις φυσικές τους διαστάσεις. Η επεξεργασία της ψηφιακής εικόνας ζωντανεύει την απλή και γλαφυρή αφήγηση. Τα έργα αναλύονται και τοποθετούνται στο καλλιτεχνικό, ιστορικό, κοινωνικό και ιδεολογικό τους πλαίσιο με πλήθος από εικόνες, που συνοδεύουν τα σχόλια.

Η παρουσίαση επενδύεται με τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου για τον Ελ Γκρέκο, που παραχωρήθηκε ευγενικά από τον συνθέτη, και με λειτουργική ισπανική μουσική της εποχής.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 31 Μαρτίου στην Εθνική Πινακοθήκη – Εθνική Γλυπτοθήκη στο Γουδή, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΙΔΕΑ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ, ΚΕΙΜΕΝΑ & ΑΦΗΓΗΣΗ: Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: Δρ Μαρία Κατσανάκη,  Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Μάκης Φάροςthetis_videokunst
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Γιώργος Παρμενίδης, Christine Longuépée, Ιφιγένεια Μάρη
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ειρήνη Τσελεπή

Παράλληλες δράσεις

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Ημερολόγιο 2015

Στο ημερολόγιο υπάρχει αναλυτικό εισαγωγικό κείμενο της Διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης, καθηγήτριας Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα, για τη ζωή και το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Συνοδεύεται από πλούσια εικονογράφηση με τα πιο σημαντικά έργα του Γκρέκο, με λαμπρή και ακριβή απόδοση των χρωμάτων.

Κείμενα: Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα
Επιμέλεια κειμένων: Μαρία Κατσανάκη
Καλλιτεχνικός σχεδιασμός: peakad
Χορηγός: Autohellas Hertz

Επετειακό λεύκωμα

Η Εθνική Πινακοθήκη εξέδωσε ένα πολυτελές επετειακό λεύκωμα σε 500 αριθμημένα αντίτυπα. Αποτελείται από ένα κουτί, διαστάσεων 50 x 35 εκ., επενδυμένο με κόκκινο μεταξωτό ύφασμα με την υπογραφή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου σε χρυσοτυπία. Περιέχει 12 μνημειακά έργα του, τυπωμένα σε χωριστά φύλλα, στις διαστάσεις του λευκώματος, σε εκλεκτής ποιότητας χαρτί, που μπορούν να πλαισιωθούν. Περιλαμβάνει επίσης ένα δίγλωσσο βιβλίο για τον Γκρέκο με πλούσια εικονογράφηση, με κείμενα και επιμέλεια Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα. Ο αναγνώστης μπορεί να βρει στο βιβλίο ένα εισαγωγικό κείμενο για τη ζωή και το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, καθώς και εκτενείς αναλύσεις των έργων του λευκώματος.

Κείμενα: Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα
Επιμέλεια κειμένων: Μαρία Κατσανάκη
Καλλιτεχνικός σχεδιασμός: peakad
Χορηγός: Autohellas Hertz

ΠEΡίφρΑξη του εργοταξίου του κεντρικου κτιριου της Εθνικής Πινακοθήκης με έργα του Ελ Γκρέκο

Ένας τοίχος μήκους 70 μ. και ύψους 2,60 μ. με εξαιρετικές εκτυπώσεις των πιο σημαντικών έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου περιβάλλει από τις παραμονές των Χριστουγέννων του 2014 το εργοτάξιο της επέκτασης του κεντρικού κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης. Χάρη σε φωτογράφηση που παραγγέλθηκε ειδικώς για τη δράση αυτή, το ευρύ κοινό έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τα έργα του Γκρέκο σε τέλεια ποιότητα αναπαραγωγής.

Ιδέα, επιλογή έργων, σχεδιασμός: Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα
Αρχιτεκτονική μελέτη: Γιώργος Παρμενίδης
Καλλιτεχνικός σχεδιασμός, εκτέλεση: busybuilding
Εκτυπώσεις: Copy Express
Κύριος χορηγός: Ίδρυμα Ωνάση
Με την υποστήριξη: Μυτιληναίος Α.Ε.