Η έκθεση, αντλεί τον τίτλο και την έμπνευσή της από το ελληνικό επικό ποίημα του Νόννου του Πανοπολίτη, που σώζεται με τον τίτλο «Διονυσιακών βιβλία μη΄» που αποτελείται από 21.419 στίχους σε 48 βιβλία. Το ποίημα, περιγράφει τη ζωή και τον θρίαμβο του θεού Διονύσου, καθώς και την εκστρατεία του στην Εγγύς Ανατολή και στις Ινδίες, γεωγραφώντας στην πραγματικότητα όλα τα τότε γνωστά μέρη της Γης.

Οι Μούσες, οι Μαινάδες και οι Βάκχες, ο μύθος του Κάδμου και της Ευρώπης και οι Γάμοι του Κάδμου με την Αρμονία, ο Δράκος και ο χρησμός του Μαντείου των Δελφών, η Δήμητρα, η Περσεφόνη και ο Βάκχος Ζαγρεύς, ο μύθος της Σεμέλης και η γέννηση του δεύτερου Βάκχου, του Διόνυσου, η Ήρα και η τιμωρία της Ιούς, ο έρωτας του Διονύσου για τον Άμπελο, ο Έρωτας, οι Ώρες και ο θεός Ήλιος, η εκστρατεία του Διονύσου, ο Ύμνος και η Νίκαια, ο Στάφυλος, η Μέθη και ο Βότρυς, η Ίριδα και οι βακχικές γιορτές, αποτελούν το εικονοποιητικό αλφαβητάριο της έκθεσης.

Η έκθεση σχεδιάστηκε ειδικά για τον υπαίθριο χώρο του της εισόδου του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων. Τα έργα, γλυπτά και ελαφρές εφήμερες εγκαταστάσεις σε διακριτική συνομιλία με τον περιβάλλοντα χώρο, θα τοποθετηθούν σε σημεία ευδιάκριτα, στη σύντομη διαδρομή από την είσοδο των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο ώς το θέατρο.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Κώστας Ανανίδας, Θωμάς Διώτης, Σταυρούλα Καζιάλε, Βούλα Καραμπατζάκη, Μιχάλης Κλαουδάτος, Μαρία Κώτσου, Παναγιώτης Μαρίνης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπρέντας, Δανάη Νικολαΐδη Κωτσάκη, Χριστίνα Παπαγεωργίου, Βασιλική Σαγκιώτη, Δήμητρα Σίλιαλη, Γιώργος Ταξίδης, Μάγια Ταπεινού, Ραφαέλα Τσόπτση.

Τόσο τα ίδια τα έργα, όσο και τα λιτά υλικά που αυτά χρησιμοποιούν (χώμα, πηλός, ξύλο, γύψος, χαλκός, μπρούτζος, ύφασμα, κλωστή, πέτρα, κερί και γυαλί, χαρτί, καλάμι, μελάνι, φυτά κ.ά), διατηρώντας μια εννοιολογική και αισθητική συμβατότητα με το οργανικό κέλυφος φιλοξενίας της έκθεσης, αφουγκράζονται σε μεγάλο βαθμό τη μυστική ζωή των μύθων του Διονύσου που έχοντας δώσει την εικόνα τους στην πρόσοψη του αρχαίου θεάτρου, εξακολουθούν να στοιχειώνουν την αρχαία γη.