Ιδανικά θα θελα εγώ να φτιάχνω την ταινία και να μιλούν οι άλλοι για αυτή… Για την επιλογή του τίτλου ακολούθησα την αίσθηση μου. Αργότερα, ταυτίστηκα με ένα παιδικό πείσμα, την εμμονή της μικρής Λεμονιάς που πεισματικά αξιώνει να φέρει το καλοκαίρι μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Είναι ένα μικρό παιδί που κρατά στα χέρια του μια χειροβομβίδα και σκηνοθετεί τη σχέση των γονιών του από την αρχή. Πρόκειται για τη διεκδίκηση ενός ουτοπικού κόσμου μέσα από την αθωότητα.

Είναι όμως και η ιστορία μιας οικογένειας. Οποιασδήποτε οικογένειας μέσα στην πόλη.  Πατέρας, μάνα και κόρη είναι τρεις εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι που αλληλοσυγκρούονται από τη βαθιά τους ανάγκη να αφεθούν στη ζωή, τον έρωτα και το παιχνίδι ενώ γύρω τους η στεγνή πραγματικότητα των υποχρεώσεων τους κάνει να ασφυκτιούν. Οι ίδιοι οι γονείς μοιάζουν θα έλεγα με παγιδευμένα ποντίκια που λίγο πριν αλληλο-κατασπαραχθούν «σώζονται» ίσως με ανορθόδοξο τρόπο από την κόρη τους. Για μένα αυτό το παράδοξο φέρει μια πολύ ισχυρή αλήθεια που νιώθω ότι αυτή τη χρονική στιγμή τη χρειαζόμαστε όλοι.

Γενικότερα για τον ελληνικό κινηματογράφο στην εποχή μας θεωρώ πως αν και είμαστε σε κρίση, θα βρίσκουμε πάντα τρόπους να εκφραζόμαστε και θα χρησιμοποιούμε τη διάνοια και τη φαντασία για να υποστηρίξουμε τις επιλογές μας. Ίσως τώρα να είναι πιο δύσκολο από ποτέ να εμπνεύσεις και να εμπλέξεις ανθρώπους στη δημιουργική διαδικασία ή να τους πείσεις να σε ακολουθήσουν στην τρέλα σου. Είναι μια εποχή που αυτοί που αντέχουν πρέπει να έχουν αναπτύξει αντισώματα από πριν, να νιώθουν και να είναι όλοι δημιουργοί στον τομέα τους αλλιώς πιστεύω πως αν δεν έχει κανείς αυτή την τρέλα θα εξαφανιστεί.

Για τον Ανεμιστήρα – συμμετοχές σε φεστιβάλ

Η ταινία έχει συμμετάσχει στα φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (αφιέρωμα στο νέο ελληνικό κινηματογράφο), Νύχτες Πρεμιέρας (ως work in progress), στο Φεστιβάλ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στο Festival del Cinema Europeo (Lecce– νικητής Cash Prize), στο Exground Film Festival στο Βισπάουντεν της Γερμανίας, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρου και τον Οκτώβριο στο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μελβούρνης και στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σάο Πάολο.

Info:

Ο Δημήτρης Μπίτος είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1978. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν». Στον κινηματογράφο έχει σκηνοθετήσει τις μικρού μήκους ταινίες «Μπάλος κακός χορός»(2009), «Μικρό Βουνό»(2010) και «Κόντρα»(2011) και τη μεγάλου μήκους «Ανεμιστήρας» που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις Νύχτες Πρεμιέρας το 2014 ως work in progress κι έκτοτε έχει λάβει μέρος σε περισσότερα από δέκα φεστιβάλ κινηματογράφου εκτός Ελλάδας.


Διαβάστε επίσης:

Ανεμιστήρας: Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Δημήτρη Μπίτου | Από 19 Νοεμβρίου στον Μικρόκοσμο