Η Έκθεση «Από το φαίνεσθαι στο είναι» είναι η επόμενη που πραγματοποιεί ο Δημήτρης Μανίνης και ακολουθεί εκείνη της Μπιενάλε της Βενετίας όπου ο εικαστικός ήταν προσκεκλημένος από το Διεθνές Ίδρυμα Εικαστικών Antonio dal Ponte.

Πρόκειται για 35 έργα που καλύπτουν, αντιπροσωπευτικά όλων των περιόδων, των 45 χρόνων, της εικαστικής δραστηριότητας του Δημήτρη Μανίνη.

Τα έργα είναι δουλεμένα με λάδι οργανικού διαλύτη, με λάδι υδατοδιαλυτό, με ακρυλικό, βινύλ και αερογράφο. Οι διαστάσεις τους από 30χ45 έως 100χ160 εκ.

Εκτίθενται επίσης, 2 γλυπτά από κεραμικό υλικό υψηλής θερμοκρασίας και μέταλλα, «ντυμένα» με έγχρωμα σμάλτα που παρασκευάσθηκαν στο εργαστήρι Τέχνης Eroterra, στην Τσαγκαράδα Πηλίου και 5 γλυπτά από σύνθετα υλικά, αφαιρετικές ανθρώπινες μορφές σε φυσικό μέγεθος…

Τα έργα είναι ανθρωποκεντρικά, και το ονειρικό κλίμα που επικρατεί, προέρχεται από την αντιπαράθεση του βροτού προς το άφθαρτο, του προσκαίρου προς το αιώνιο, πράγμα που παραδίδει στο βλέμμα του θεατή τον αυτοσαρκασμό του δημιουργού.

Επιμέλεια: Αννίτα Πατσουράκη Ιστορικός Τέχνης

Δημήτρης Μανίνης

Γεννήθηκε στην Ελλάδα, στη Σκιάθο το 1948. Παρακολούθησε μαθήματα διαφόρων γνωστικών αντικειμένων στο Πανεπιστήμιο και πήρε πτυχίο από το τμήμα Φυσικής. Αυτοδίδακτος, μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Ατομικές εκθέσεις:

1975, Θεσσαλονίκη, γκαλερί ”Ενημέρωση”
1976, Θεσσαλονίκη, γκαλερί ”Ενημέρωση”
1980, Θεσσαλονίκη, ”Λέσχη Γραμμάτων και τεχνών”
1986, Θεσσαλονίκη, γκαλερί ”Κ7”
1989, Θεσσαλονίκη, αναδρομική, ”Ινστιτούτο Γκαίτε”
1995, Αθήνα, γκαλερί ”Μπουζιάνη”, Δήμος Αθηναίων
1997, Αθήνα, γκαλερί ”Titanium”
1999, Αθήνα, γκαλερί ”Μετώπη”
2003, Αθήνα, αμφιθέατρο Κολλεγίου Αθηνών

Κεντρική φωτογραφία θέματος: La luna piena, 2008