Αυτή είναι η στιγμή που το θέατρο θα υπερασπιστεί το όνειρο γιατί ο Δον Κιχώτης, ο αγαπημένος ονειροπόλος ήρωας όλων μας, έρχεται για να μας δείξει ένα δρόμο καινούριο, πιο φωτεινό και πιο αισιόδοξο!

Με το άλογό του καλπάζει στη φαντασία του, κάνει το ανέφικτο εφικτό, πολεμάει τα σκοτάδια και προτάσσει την αγάπη στην κακία!

Η παράσταση, γεμάτη ευαισθησία και απίστευτο χιούμορ, υμνεί στο πρόσωπο του πανέξυπνου Σάντσο, του πιστού συντρόφου του Δον Κιχώτη, τη φιλία και τη συντροφικότητα, την αφοσίωση στους ανθρώπους και τη δύναμη που αποκτούμε, όταν ελπίζουμε όλοι μαζί.

Τα παιδιά μέσα από τα μάτια του σκηνοθέτη Δημήτρη Αδάμη και όλων των συντελεστών της παράστασης ζουν τα κατορθώματα ενός ήρωα που αγαπά την περιπέτεια της ζωής και τολμά να τη ζήσει παρά τα εμπόδια. Οι Ανεμόμυλοι είναι πάντα εδώ και μεις οι Δον Κιχώτες με πανοπλία το όνειρο.


-Φέτος, σκηνοθετείτε το έργο “Δον Κιχώτης” του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια για την παράσταση;

Είναι μια παράσταση ταξίδι. Και θα σας πω τι εννοώ. Ο κεντρικός μας ήρωας ο Δον Κιχώτης ξεκινά ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες , πολύ απλό και για αυτό άκρως γοητευτικό. Προσπαθήσαμε όλοι οι συντελεστές να ακολουθήσουμε τον δρόμο του και τον τρόπο του. Η καθαρότητα και η απλότητα κατέληξαν να γίνουν τα πιο εντυπωσιακά σημεία αυτής της παράστασης. Καθαρό χιούμορ , καθαρή φαντασία . Είναι μια παράσταση για εμάς που σου επιτρέπει να παρασυρθείς στη μαγεία του θεάτρου , αυτή τη μαγεία που κάνει τα πιο μικρά πράγματα να φαίνονται τρανά.

-Το διαχρονικό έργο Δον Κιχώτης, θεωρείται το σημαντικότερο λογοτέχνημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Μάλιστα έχει μεταφραστεί σε πάνω από 65 γλώσσες. Για ποιούς λόγους θα λέγατε πως έχει αγαπηθεί τόσο από κοινό και αναγνώστες;

Αυτή σας η ερώτηση ήταν ένα βασικό ερώτημα και για μένα όσο έγραφα τη διασκευή και δούλευα ώστε να παρασταθεί σκηνικά. Αγαπάμε τον Δον Κιχώτη του Θερβάντες , γιατί σε αυτόν βλέπουμε δικά μας κρυφά ή και πιο φανερά κομμάτια. Είμαστε Δον Κιχώτες , που όσο ρομαντικό κι αν φαντάζει ονειρευόμαστε έναν κόσμο δίκαιο , που αξίζει στα παιδιά, σε όλους μας. Η παράσταση φιλοδοξεί να παραδεχθούμε όλοι μας πως είμαστε Δον Κιχώτες και πως ό,τι δεν είναι όνειρο και χαρά , δε μας είναι αρκετό. Πιστεύω πως σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης αυτός ο ονειροπόλος ταξιδευτής αφορά την παιδική ορμή που δε θέλουμε να χαθεί.

-Τα κοστούμια της παράστασης είναι εμπνευσμένα από έργα σπουδαίων Ισπανών ζωγράφων. Θεωρείτε πως οι μικροί θεατές μέσα από τη θέαση της παράστασης, θα έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την ισπανική κουλτούρα;

Ναι, η παράστασή μας τουλάχιστον , αυτό επιδιώκει. Δίνει αφορμές στα παιδιά να αναζητήσουν τους ισπανούς εικαστικούς και μουσικούς.

-Κατά την γνώμη σας, η παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων από μικρή ηλικία, δημιουργεί ενήλικες ανθρώπους με φαντασία και ενσυναίσθηση;

Και αυτή είναι και η δουλειά της τέχνης. Να γυμνάσει τη φαντασία μας , να ανοίξει την καρδιά μας στον άλλον , να μας κάνει να κινηθούμε όλοι μαζί , να συγκινηθούμε. Είναι υπέροχο να μπορούμε από μικρά παιδιά να μοιραζόμαστε αυτή την εμπειρία του κόσμου. Ως βίωμα, ως αληθινή παιδεία.

-Έχοντας ανεβάσει αρκετές παιδικές θεατρικές παραστάσεις τα τελευταία χρόνια, θα χαρακτηρίζατε τα παιδιά, απαιτητικούς θεατές;

Δεν ξέρω αν είναι απαιτητικοί , αν και συνήθως λέγεται αυτό. Ξέρω μόνο πως αυτοί οι μικροί θεατές είναι ένα παράδειγμα θεατή για όλους μας. Ενός δηλαδή ανθρώπου που βλέπει τον κόσμο με μάτια ορθάνοιχτα, που δεν του ξεφεύγει τίποτα, που επιτρέπει στον εαυτό του να ενθουσιαστεί με τη στιγμή αλλά και να απογοητευθεί χωρίς ενοχή.

-Τι σας γοήτευσε στο Παιδικό Θέατρο και αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτό;

Ειλικρινά , δεν έχω απάντηση σε αυτό. Αναρωτιέμαι κι εγώ. Παραμένω όμως γοητευμένος ακόμα.

Διαβάστε επίσης:

Δον Κιχώτης, του Μιγκέλ ντε Θερβάντες στην Παιδική σκηνή του Μικρού Χόρν