Η Σοφία Εξάρχου άνοιξε το περίοπτο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ με το «Animal», τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της μετά το πολυβραβευμένο «Park» το 2016. Ακόμα μια επιτυχία της ταινίας αποτέλεσε όμως και η σημαντική διάκριση της Ελληνίδας ηθοποιού Δήμητρα Βλαγκοπούλου, η οποία έλαβε το βραβείο καλύτερης ερμηνείας!

Η υπόθεση της ταινίας “Animal”

Στην ταινία που γυρίστηκε το φθινόπωρο του 2022 σε Αττική και Κρήτη μια ομάδα ανιματέρ, παλιών και νέων, παρουσιάζει κάθε βράδυ το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα στη σκηνή του παραθαλάσσιου ξενοδοχείου Mirage. Επικεφαλής τους η Κάλια, η πιο «παλιά», και δίπλα της ο Σίμος στο ρόλο του «παρουσιαστή», η μικρή του κόρη Μαίρη, η νεοφερμένη Εύα, ο Θωμάς, ο Vladimir, η Φανή, όλοι τους μέλη μιας ιδιότυπης, παράταιρης οικογένειας. Βρισκόμαστε στις αρχές της τουριστικής σεζόν και το ξενοδοχείο γεμίζει επισκέπτες.

Χάρτινα ντεκόρ, νάιλον κοστούμια, κωμικά σκετς, φάλτσα καραόκε και φτηνό γκλίτερ γεμίζουν την υπαίθρια σκηνή κάθε βράδυ. Καθώς όμως οι εβδομάδες περνάνε, η θερινή φιέστα γίνεται ολοένα και πιο άγρια, περισσότερο τολμηρή. Οι νύχτες της Κάλιας μοιάζουν πλέον ανεξέλεγκτες. Η ποπ έκσταση του ιλουστρασιόν δίνει τη θέση της στο κενό μιας μεθυσμένης εξτραβαγκάντζας και σκληρές αλήθειες αποκαλύπτονται μέσα από το σκοτάδι. Όταν όμως τα φώτα ανάβουν ξανά, το σόου πρέπει να συνεχιστεί.

Λίγα λόγια από το σκηνοθετικό σημείωμα της Σοφίας Εξάρχου

«Με φόντο ένα καλοκαιρινό θέρετρο, εκεί που ορδές τουριστών συρρέουν κάθε καλοκαίρι και το “κέφι” δεν σταματάει ποτέ, το “Animal” ακολουθεί τους ήρωές του μπροστά και πίσω από τα φώτα της σκηνής. Πώς είναι να φοράς το ίδιο κοστούμι, να παίζεις τους ίδιους ρόλους και να εκτελείς το ίδιο πρόγραμμα με ενέργεια και χαμόγελο κάθε μέρα; Εκεί που γυρίζουν τα γρανάζια της “Live your myth in Greece” φαντασίωσης και που, αν δεν προσέξει κανείς, μπορεί να καεί ακόμα και τη νύχτα…», αναφέρει η Σοφία Εξάρχου στο σκηνοθετικό της σημείωμα για τη νέα της ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί η Δήμητρα Βλαγκοπούλου. Μαζί της η Φλομαρία Παπαδάκη και μια εκλεκτή ομάδα ηθοποιών, χορευτών και performers.