Η σχετικά πρόσφατη ανάπτυξη της περιβαλλοντικής ιστορίας ως διακριτού ιστοριογραφικού πεδίου συνιστά απόπειρα προσέγγισης της σχέσης ανθρώπου-περιβάλλοντος, ως κεντρικής ιστορικής διαδικασίας, και ανταπόκριση της ιστορικής επιστήμης στον στοχασμό που έχει παραγάγει η σύγχρονη οικολογική κρίση.

Η θεματολογία της διημερίδας, της τρίτης που οργανώνεται στο επιστημονικό πεδίο Ιστορία του Περιβάλλοντος, αφορά στη διερεύνηση των πολλαπλών όψεων της σχέσης ανθρώπου-περιβάλλοντος κατά το παρελθόν, μέσω διαχρονικής και κατά το δυνατόν διεπιστημονικής προσέγγισης των ερευνητικών ζητημάτων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κριτική διερεύνηση της στάσης των κοινωνιών του παρελθόντος προς το περιβάλλον, και συγκεκριμένα στο ζήτημα της διαχείρισης πόρων, φυσικών και ενεργειακών. Στο πρόγραμμα εργασιών της διημερίδας περιλαμβάνονται 30 ανακοινώσεις που αφορούν στη διαχείριση παρόμοιων πόρων (εργαλεία, μέθοδοι, τεχνικοί και θεσμικοί όροι αξιοποίησης), με έμφαση στους υδατικούς και τους ορυκτούς, στις ελληνικές περιοχές, σε διαφορετικές περιόδους της παραγωγικής ιστορίας τους αλλά και σε συγκεκριμένα γεωγραφικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα. Εξετάζονται, επίσης, εννοιολογικά και μεθοδολογικά ζητήματα, καθώς και εργαλεία έρευνας, σε μια προσπάθεια ανασύστασης της σχέσης των ανθρώπινων κοινωνιών με τους παρεχόμενους σ’ αυτές φυσικούς πόρους.

Στο περιθώριο των εργασιών της διημερίδας θα προβληθεί η ταινία «Το αλάτι της γης» (Γαλλία-Βραζιλία, 2014, 110’), σε σκηνοθεσία Βιμ Βέντερς και Τζουλιάνο Σαλγκάδο, ένα ταξίδι-ντοκιμαντέρ που γίνεται μια σπουδή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του. Η ταινία απέσπασε το βραβείο «Un certain regard» στο Φεστιβάλ Καννών  το 2014.

Για να δείτε το πρόγραμμα πατήστε εδώ.