Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) ξεκινά τη σειρά των καλοκαιρινών του δράσεων με ένα διήμερο πρόγραμμα προβολών ως προέκταση της συνεργασίας του Φεστιβάλ με την ταινιοθήκη Cimatheque – Alternative Film Centre του Καΐρου στο πλαίσιο του εργαστηρίου Περιφερειακή όραση που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen (Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας). Πρόκειται για ένα εκτενές, υβριδικό διαδικτυακό και επιτόπιο εργαστήριο διαμεσικών ερμηνευτικών στρατηγικών για οπτικοακουστικά αρχεία, το οποίο συντονίζει ο Tamer El Said, συνιδρυτής της Cimatheque. Το διήμερο πρόγραμμα προβολών θα πραγματοποιηθεί στις 13 & 14 Ιουλίου στο αίθριο του Ινστιτούτου.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 13 Ιουλίου θα προβληθούν τέσσερις μικρού μήκους ταινίες από συμμετέχοντες του εργαστηρίου. Τα έργα τους εστιάζουν σε ζητήματα μνήμης, ιστορίας και τοπικότητας – θέματα που έχουν διερευνηθεί και στο πλαίσιο του εργαστηρίου. Πρόκειται για τις ταινίες: The 5th School [Το 5ο Λύκειο] (2020) του Joshua Olsthoorn, The Willingness to Revisit [Η προθυμία να επισκεφτείς ξανά] (2018) των Phantom Investigations (Ινώ Βαρβαρίτη, Γιάννης Δελαγραμμάτικας), Self Portrait [Αυτοπροσωπογραφία] (2013) του Θεοφάνη Δαλέζιου και The Island Man [O άνθρωπος του νησιού] (2018) του Alex Morelli. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει σύντομο Q&A με τους δημιουργούς/σκηνοθέτες που θα είναι παρόντες στην εκδήλωση.

The 5th School / Joshua Olsthoorn

Την επόμενη ημέρα, την Τετάρτη 14 Ιουλίου, θα προβληθεί στον ίδιο χώρο μια σειρά από ταινίες μικρού μήκους σε επιμέλεια της Cimatheque. Οι ταινίες – όλες τους παραγωγές της προηγούμενης δεκαετίας – προέκυψαν μετά από τη συμμετοχή των δημιουργών τους σε κινηματογραφικά εργαστήρια που συνδιοργάνωσε η Cimatheque με διάφορους φορείς, όπως το High Film Institute και το Atelier Varan. Πρόκειται για τις ταινίες: Cairo from 5 to 7 [Το Κάιρο από τις 5 ως τις 7] (2013) του Ahmed Abu el Fadl, Tashkeel (2015) του Muhammad Mustapha, Bahari (2011) του Ahmed Elghoniemi και το Fathy Doesn’t Live Here Anymore [Ο Φάδι δεν μένει πια εδώ] (2016) του Maged Nader. Την προβολή θα προλογίσει – με ένα προβιντεοσκοπημένο μήνυμα – ο Tamer El Said.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021, 21:00

The 5th School [Το 5ο Λύκειο]
Joshua Olsthoorn, Ελλάδα, 2020, 23΄

The Willingness to Revisit [Η προθυμία να επισκεφτείς ξανά]
Phantom Investigations (Ινώ Βαρβαρίτη, Γιάννης Δελαγραμμάτικας), Ελλάδα, 2018, 24΄

Self Portrait [Αυτοπροσωπογραφία]
Θεοφάνης Δαλέζιος, Ηνωμένο Βασίλειο, 2013, 1΄46΄΄

The Island Man [O άνθρωπος του νησιού]
Alex Morelli, Η.Π.Α., 2018, 21΄

Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021, 21:00

Cairo from 5 to 7 [Το Κάιρο από τις 5 ως τις 7]
Ahmed Abu el Fadl, Αίγυπτος, 2013, 12΄
Παραχώρηση: High Film Institute

Tashkeel
Muhammad Mustapha, Αίγυπτος, 2015, 12΄
Παραχώρηση: Atelier Varan – Cimatheque

Tashkeel / Muhammad Mustapha

Bahari
Ahmed Elghoniemi, Αίγυπτος, 2011, 12΄
Παραχώρηση του καλλιτέχνη

Fathy Doesn’t Live Here Anymore [Ο Φάδι δεν μένει πια εδώ]
Maged Nader, Αίγυπτος, 2016, 9΄
Παραχώρηση του καλλιτέχνη

Οι ταινίες του προγράμματος θα προβληθούν μόνο με αγγλικούς υπότιτλους.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η προκράτηση θέσεων γίνεται με την αποστολή των στοιχείων σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

Κεντρική φωτογραφία θέματος: The Willingness to Revisit / Ινώ Βαρβαρίτη, Γιάννης Δελαγραμμάτικας