Το Μουσείο Μπενάκη με μια σειρά από τιμητικές εκδηλώσεις στοχεύει να προβάλει το έργο

που επιτελούν οι πολιτιστικοί οργανισμοί της ελληνικής περιφέρειας για τη μελέτη και την ανάδειξη του πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, οργανώνει φέτος, με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, εκδήλωση αφιερωμένη στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η διάδοση και αναγνώριση της πνευματικής και πολιτιστικής προσφοράς της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, η οποία επί σειρά ετών αποτελεί χώρο παροχής πληροφοριών και εκπαίδευσης στις νέες τεχνολογίες και πρότυπο για ανάπτυξη καινοτόμων συνεργατικών δράσεων στον ελλαδικό χώρο.

Ήδη από το 1992 ο κατάλογος της Βιβλιοθήκης ήταν πλήρως αυτοματοποιημένος, ενώ ήταν η πρώτη Βιβλιοθήκη στη χώρα που παρείχε στους χρήστες της δωρεάν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στο Διαδίκτυο.

Η Βιβλιοθήκη συμμετέχει από το 1994 σε προγράμματα που χρηματοδοτεί η Ε.Ε. και συνεργάζεται με 42 οργανισμούς απ΄ όλη την Ευρώπη προωθώντας το θεσμό των Δημοσίων βιβλιοθηκών.

Αποτελεί, επίσης, την πρώτη Δημόσια Βιβλιοθήκη στη χώρα που εισήγαγε ηλεκτρονικές υπηρεσίες στις Κινητές Μονάδες (1996) και δημιούργησε και τη δική της ιστοσελίδα http://www.libver.gr αλλά και άλλων φορέων (1997) προσφέροντας online υπηρεσίες. Με τη δημιουργία της διαδικτυακής πύλης «Infolibraries» απέκτησαν ιστοσελίδες 100 βιβλιοθήκες και άλλα πολιτιστικά σωματεία.

Έχει καταστεί ζωντανό κέντρο της κοινότητας προωθώντας τη μάθηση και τη δημιουργικότητα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους νέους ανθρώπους με το τμήμα της για παιδιά και εφήβους, τα «Μαγικά Κουτιά», τα οποία διαθέτουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σταθμούς μουσικής, περιοχές παιχνιδιού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και πλήρες πρόγραμμα δραστηριοτήτων – από αφήγηση ιστοριών μέχρι τέχνες και χειροτεχνίες (εκφραστικά μέσα).

Τα «Μαγικά Κουτιά» που χρηματοδότησε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» εγκαινιάστηκαν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια τον Απρίλιο του 2009. Στον τέταρτο χρόνο λειτουργίας τους τα «Μαγικά Κουτιά» αποτελούν πόλο έλξης για εκατοντάδες παιδιά και γονείς που συμμετέχουν με πρωτόγνωρο τρόπο στις δράσεις και τα εργαστήρια που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη.

Τέλος, το 2010 το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates απένειμε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας το Βραβείο «Πρόσβαση στη Μάθηση» 2010, ύψους US$1 εκατομμυρίου, για τη δημιουργική χρήση των υπηρεσιών πληροφόρησης και τεχνολογίας για την ικανοποίηση των οικονομικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών αναγκών περισσοτέρων από 180,000 ανθρώπων. «Η Βιβλιοθήκη της Βέροιας έχει φέρει θετικές αλλαγές στις ζωές των πολυάριθμων ανθρώπων που εξυπηρετεί,» είπε η Deborah Jacobs, διευθύντρια της πρωτοβουλίας ∆ιεθνείς Βιβλιοθήκες (Global Libraries) για το Ίδρυµα Bill & Melinda Gates, στην τελετή απονοµής του βραβείου στο Γκέτεµποργκ της Σουηδίας. «Είναι µια περίτρανη απόδειξη της δύναµης της εφευρετικότητας‚ αφού µια τόσο µικρή βιβλιοθήκη σε µια ορεινή περιοχή της Βόρειας Ελλάδας προλειαίνει το έδαφος για τους χρήστες της και για άλλους που µπορούν να µαθαίνουν από την καινοτόµο χρήση των νέων τεχνολογιών και των συναρπαστικών προγραµµάτων.»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1) την Τετάρτη 16 Μαΐου 2012 και ώρα 20:00. Για την ιστορία, την προσφορά και τις δραστηριότητες της Βιβλιοθήκης θα μιλήσουν: η Εύα Πολυζωγοπούλου, Διαχειρίστρια Δωρεών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ο Νίκος Ξυδάκης, Αρχισυντάκτης της Εφημερίδας «Καθημερινή» και ο Γιάννης Τροχόπουλος, Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Άγγελος Δεληβορριάς, Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.