Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, ο επίσημος διεθνής διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους της Κύπρου, επιστρέφει στο Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ στη Λεμεσό της Κύπρου.

Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 12 έως τις 18 Οκτωβρίου του 2013 με συν-διοργανώτες τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου παρουσιάζει και επιβραβεύει το έργο ταλαντούχων νέων αλλά και καθιερωμένων σκηνοθετών και προβάλλει ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, πειραματικές και ταινίες κινουμένων σχεδίων.Το Φεστιβάλ αναδεικνύει τις ταινίες μικρού μήκους ως ένα ξεχωριστό είδος κινηματογραφικής δημιουργίας και έκφρασης, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να απολαύσει μερικές από τις καλύτερες διεθνείς και εγχώριες παραγωγές.

Στο φετινό Φεστιβάλ λαμβάνουν μέρος 12 ταινίες Κυπρίων σκηνοθετών που θα διαγωνιστούν ταυτόχρονα στο εθνικό διαγωνιστικό τμήμα.

Οι ταινίες έχουν ως εξής:

DEAD END Τώνια Μισιαλή 15′
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ Στάυρος Παπαγεωργίου 11′
Up or down Γιώργος Κουκουμάς 15′
5 Ways 2 Die Νταϊάνα Παπαδάκη 16.36’
Dancing Landscapes Γιάννος Οικονόμου 7.30′
Ομικρον θετικό/Omikron Plus Μιχάλης Γεωργιάδης 12′
Πρώτος Έρωτας Σωτήρης Χρίστου 7′
Newborn Πάρης El-Said 15′
Domino Effect Μαρία Παπαχαραλάμους & Αχιλλέας Κεντώνης 14.34′
The Immortalizer Μάριος Πιπερίδης 25′
Whispers Αντρέας Κυριάκου 25’
Gomşu Kamil Saldun 5.13’

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα θα παρουσιαστούν ανάμεσα σε άλλες και τρεις Ελληνικές μικρού μήκους ταινίες και συγκεκριμένα οι: ‘Nicoleta’ της Sonia Lisa Kenterman, ‘Debtfools’ των Φιλιππος Βαρδάκας και Δέσποινα Οικονομοπουλου και ‘Συνθήκη 10/60’ του Ακη Πολύζου.

Παράλληλα, το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου μέσα από παράλληλες δραστηριότητες προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία για μικρού μήκους κινηματογραφικές αποδράσεις, δημιουργικές αναζητήσεις και διάλογο με σκηνοθέτες και δημιουργούς από την Κύπρο και το εξωτερικό. Στo πλαίσιo λοιπόν των παράλληλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, έχουν προγραμματιστεί μια σειρά προβολών και ένα Master Class με θέμα ‘Successful Crowd Funding for Shorts΄.

Πρόγραμμα παράλληλων προβολών:

•Romain Gavras: Παρουσίαση πρωτοποριακών βίντεο μουσικής (Δευτέρα 14/10)
•Tabor Short Film Festival: Επιλεγμένο πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους από Κροατία (Τρίτη 15/10) •Kick-off Shorts: Το ποδόσφαιρο μέσα σε ταινίες μικρού μήκους (Τετάρτη 16/10)
•Amaze Me: Αγωνιστικό πρόγραμμα έκπληξη που θα κριθεί απο φοιτητές του ΤΕΠΑΚ (Πέμπτη 17/10)

Την ευθύνη για την επιλογή των ξένων ταινιών, τον καταρτισμό του προγράμματος προβολών και των παράλληλων εκδηλώσεων έχει η Καλλιτεχνική Επιτροπή, που αποτελείται από τους Κύπριους σκηνοθέτες Αλεξία Roider και Ιωακείμ Μυλωνά.

Κριτική Επιτροπή

Την τριμελή Κριτική Επιτροπή απαρτίζουν σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του κινηματογράφου:
•Lars Henrik Gass (Πρόεδρος Επιτροπής)– Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Ομπερχάουσεν
•Manuela Cernat- Συγγραφέας, κριτικός κινηματογράφου και σκηνοθέτης.
•Nancy Bishop – Casting Director, λέκτορας, και ιδρύτρια του Acting For Film Program, στη σχολή κινηματογράφου της Πράγας, η οποία προτάθηκε για βραβείοEMMI.

Το αναλυτικό και πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.isffc.com.cy Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς τους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Διοργανωτές:

Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού
Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ

Με την συνεργασία: Goethe Institut

Στηρίζουν:
Δήμος Λεμεσού
TEΠAK
Kινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού

Χορηγοί Βραβείων:
Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού
Fullmoon Productions

Υπο την αιγίδα:
Δήμαρχου Λεμεσού