«Επιστρέφοντας στο παρελθόν, αναδιαμορφώνοντας το παρόν: Η πρόσληψη της ελληνικής αρχαιότητας στη μουσική από τον 19ο αιώνα

έως σήμερα» είναι η θεματική του Συνεδρίου που διοργανώνεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από την Παρασκευή 1η μέχρι και την Κυριακή 3 Ιουλίου 2011.

Η ακαδημαϊκή ομάδα Study Group for Russian and Eastern European Music που υπάγεται στο British Association for Slavonic and East European Studies (με έδρα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης), το μουσικολογικό περιοδικό Πολυφωνία (με έδρα την Αθήνα) και το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής (με έδρα την Αθήνα) διοργανώνουν διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα ‘Revisiting the Past, Recasting the Present: The Reception of Greek Antiquity in Music, 19th Century to the Present’ Επιστρέφοντας στο παρελθόν, αναδιαμορφώνοντας το παρόν: Η πρόσληψη της ελληνικής αρχαιότητας στη μουσική από τον 19ο αιώνα έως σήμερα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 1 – 3 Ιουλίου 2011.

Το θέμα της πολυδιάστατης επιρροής της ελληνικής αρχαιότητας στο σύγχρονο πολιτισμό προσελκύει τα τελευταία χρόνια ακαδημαϊκό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον ποικιλοτρόπως. Η μελέτη της γενικότερης ακτινοβολίας του αρχαιοελληνικού πολιτισμού στον νεοελληνικό, αλλά και στους άλλους πολιτισμούς συνεισφέρει αναμφισβήτητα στην ανάπτυξη ενός πλούσιου διαπολιτισμικού διαλόγου.

Παράλληλα, το ερώτημα της πρόσληψης της ελληνικής αρχαιότητας αρχίζει να γίνεται όλο και πιο επίκαιρο και στο χώρο της μουσικής, καθότι η ίδια αποτέλεσε και αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τους συνθέτες, έλληνες και ξένους. Στους βασικούς στόχους του συνεδρίου είναι η περαιτέρω εξέταση και ανάδειξη του πολυσύνθετου αυτού φαινομένου έτσι όπως αυτό εκδηλώθηκε στη μουσική (έντεχνη και παραδοσιακή) από τον 19ο αιώνα έως σήμερα.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 55 ομιλητές (καθηγητές πανεπιστημίου, μουσικολόγοι, υποψήφιοι διδάκτορες και ανεξάρτητοι ερευνητές) από 11 ευρωπαϊκές χώρες, τις Η.Π.Α., τον Καναδά, την Αυστραλία και την Κίνα.

Οι 20 θεματικές του ενότητες θα επικεντρωθούν σε ζητήματα πρόσληψης της ελληνικής αρχαιότητας στην ελληνική, ευρωπαϊκή, ρωσική και ανατολικοευρωπαϊκή μουσική, ενώ θα υπάρξουν ειδικές συνεδρίες που θα ασχοληθούν με θεωρητικά, φιλοσοφικά ζητήματα, μουσική και πολιτική, μουσική και λογοτεχνία, εθνομουσικολογία, όπερα, μπαλέτο, σκηνική μουσική, κινηματογραφική μουσική κ.λπ.

Κεντρικοί ομιλητές του συνεδρίου είναι δύο επιφανείς μουσικολόγοι: η Marina Frolova-Walker (Πανεπιστήμιο του Καίμπρητζ) και ο Jonathan Cross (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης), ενώ προσκεκλημένος ομιλητής είναι ο καθηγητής και μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας Jim Samson (Royal Holloway, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Tο σύνολο των εργασιών του συνεδρίου (χαιρετισμός, εισηγήσεις, συζητήσεις, κεντρικές ομιλίες, απολογισμός) θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν τρεις παράλληλες εκδηλώσεις:

Παρασκευή 1 Ιουλίου, ώρα: 19.30. Κινηματογραφική προβολή της ταινίας Ηλέκτρα του Μιχάλη Κακογιάννη. Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος)

Σάββατο 2 Ιουλίου, ώρα: 21.00. Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων με έργα επηρεασμένα από την ελληνική αρχαιότητα των: L. v. Beethoven, C. Nielsen, J. Paine, Δ. Δραγατάκη, Π. Κούκου, Θ. Αντωνίου, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Ανδρέα Τσελίκα. Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα)

Κυριακή 3 Ιουλίου, ώρα: 21.00. Συναυλία μουσικής δωματίου με έργα επηρεασμένα από την ελληνική αρχαιότητα των: Α. Lourié, I. Stravinsky, K. Szymanowsky, C. Kœchlin, C. Debussy, A. Roussel, J. Cras, M. Βάρβογλη, Δ. Μητρόπουλου, Ν. Σκαλκώτα, Θ. Αντωνίου. Αίθριο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Θουκυδίδου 13, Αθήνα)

Ημέρες-Ώρες Συνεδριάσεων:

Παρασκευή 1 Ιουλίου – Αίθουσα 1: Κινηματογράφος 09:00 – 22:00 & Αίθουσα 2 Black Box 09:00 – 19:00
Σάββατο 2 Ιουλίου – Αίθουσα 1: Κινηματογράφος & Αίθουσα 2: Black Box 09:00 – 19:00
Κυριακή 3 Ιουλίου – Αίθουσα 1: Κινηματογράφος & Αίθουσα 2: Black Box 09:00 – 19:00

Το δικαίωμα συμμετοχής στο συνέδριο για τους ακροατές διαμορφώνεται ως εξής: 20 € (μία ημέρα), 40 € (δύο ημέρες), 50 € (τρεις ημέρες). Οι φοιτητές απαλλάσσονται από το δικαίωμα συμμετοχής (απαραίτητη είναι η επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας).

Η παρακολούθηση των τριών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων είναι δωρεάν για κάθε ομιλητή και ακροατή του συνεδρίου.

Διοργάνωση: Study Group for Russian and Eastern European Music, περιοδικό Πολυφωνία, Κέντρο Ελληνικής Μουσικής