Το πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής:

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

6.00 μ.μ.: Luc Joulé και Sebastien Jousse, C’est quoi ce travail! (Τι δουλειά έχετε εδώ!), Γαλλία, 2016, 100’ (αγγλικοί υπότιτλοι)

9.00 μ.μ. Ziad Kalthoum, Taste of Cement (Γεύση από τσιμέντο), Γερμανία/Λίβανος/Συρία/Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα/Κατάρ, 2017, 85’ (αγγλικοί υπότιτλοι)

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

6.00 μ.μ. Hicham Lasri, Headbang Lullaby, Μαρόκο/Γαλλία, 2016, 111’ (αγγλικοί υπότιτλοι)

9.00 μ.μ. Annemarie Jacir, Wajib, Παλαιστίνη/Γαλλία/Γερμανία/Κολομβία/Νορβηγία/Κατάρ/ Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 2017, 96’ (αγγλικοί υπότιτλοι)

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Τι δουλειά έχετε εδώ! / C’est quoi ce travail !

Luc Joulé και Sebastien Jousse

Οι ντοκιμαντερίστες Luc Joulé και Sébastien Jousse τοποθέτησαν την κάμερά τους στους διαδρόμους του εργοστασίου PSA του Saint-Ouen. Για περίπου τρία χρόνια, μεταξύ 2012 και 2014, όταν ο όμιλος αυτοκινήτων αποφάσισε να ρευστοποιήσει το παράρτημα του Aulnay-sous-bois, κινηματογράφησαν την καθημερινή ζωή των εργατών σε ένα κλίμα έντασης και ανησυχίας. Η ταινία αφενός μεταφέρει τις χειρονομίες και τις μαρτυρίες των εργατών εν ώρα εργασίας και αφετέρου ακολουθεί τον συνθέτη Nicolas Frize, ο οποίος πραγματοποιεί residency εκεί, να αναζητά το υλικό για την επόμενη σύνθεσή του μέσα στα απορρίμματα και τον θόρυβο των εργαστηρίων.

Γεύση από τσιμέντο / Taste of Cement

Ziad Kalthoum

Κατά την ανοικοδόμηση της Βηρυτού μετά από χρόνια εμφυλίου πολέμου, Σύριοι εργάτες χτίζουν έναν ουρανοξύστη. Αποκομμένοι από τη χώρα τους και αποκλεισμένοι λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στους πρόσφυγες από την κυβέρνηση του Λιβάνου, συναντιούνται τα βράδια για να δουν εικόνες καταστροφής από τη Συρία. Μετά τη διεθνή επιτυχία της ταινίας O αθάνατος λοχίας, ο Ziad Khaltoum προσφέρει μέσα από αυτή την διεισδυτική ταινία έναν στοχασμό επάνω στο νόημα της ζωής στην εξορία.

Headbang Lullaby

Hicham Lasri

Καζαμπλάνκα, 11 Ιουνίου 1986, ημέρα του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Ένας αστυνομικός είναι σε αποστολή σε μία γέφυρα μεταξύ δύο αντιμαχόμενων περιοχών για να διασφαλίσει το υποθετικό πέρασμα του βασιλιά Hassan II. Μεταξύ παράλογων προσδοκιών, απίθανων συναντήσεων και ποίησης, αυτή η μπρεχτική κωμωδία ξετυλίγεται κάτω από τη γιγαντιαία σκιά ενός μεσσιανικού μονάρχη, η διέλευση του οποίου αναστατώνει τις λεπτές ισορροπίες μεταξύ του τοπικού πληθυσμού. Συνεχίζοντας στη γραμμή των προηγούμενων ταινιών του, ο σκηνοθέτης διερευνά εκ νέου την ιστορία και τους ανθρώπους του Μαρόκου, τις κοινωνικές και ιστορικές συγκρούσεις της χώρας καθώς και τη φύση των σχέσεων μεταξύ εξουσίας και πληθυσμού.

Wajib

Annemarie Jacir

Μετά από χρόνια απουσίας, ο Shadi φτάνει στη Ναζαρέτ για να βοηθήσει τον διαζευγμένο πατέρα του να οργανώσει τον γάμο της αδελφής του. Καθώς οδηγούν μέσα στην πόλη για να μοιράσουν τις προσκλήσεις πόρτα με πόρτα, ακολουθώντας την τοπική παράδοση (το «Wajib», που σημαίνει κοινωνική υποχρέωση), οι σχέσεις μεταξύ πατέρα και γιου εντείνονται. Η ταινία περιγράφει αυτή την ταυτόχρονα αστεία και οδυνηρή περίπτωση καθώς και την ευθραυστότητα της κατάστασης.


Περισσότερα στοιχεία

Ο Aflam, ένας οργανισμός με έδρα τη Μασσαλία, που ιδρύθηκε το 2000, εστιάζει στην ποικιλομορφία της αραβικής κουλτούρας μέσα από τα έργα κινηματογραφιστών από το Μαγκρέμπ, τη Μέση Ανατολή και την αραβική διασπορά, συμβάλλοντας έτσι σε μια καλύτερη κατανόηση των σημερινών κοινωνικοπολιτικών συγκειμένων της.

Οι Διεθνείς συναντήσεις αραβικού κινηματογράφου κλείνουν τις ετήσιες δραστηριότητες του οργανισμού. Αυτό το μη διαγωνιστικό φεστιβάλ συνδυάζει προβολές, εγκαταστάσεις, παρεμβάσεις από ειδήμονες, masterclasses και θεματικά εργαστήρια, τα οποία παρέχουν μια πλατφόρμα για συζητήσεις και ανταλλαγές μεταξύ ακροατηρίων και προσκεκλημένων κινηματογραφιστών.