Η αίθουσα τέχνης «Καπλανών 5» παρουσιάζει έκθεση ζωγραφικής των αποφοίτων του 2011 του πρώτου Εργαστηρίου Ζωγραφικής …

Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 22 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 2011.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γιάννης Ζιώγας αναφέρει:

«Δώδεκα καλλιτέχνες, δώδεκα αποσπάσματα  διαφορετικών προβληματισμών, δώδεκα απόφοιτοι του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, εκθέτουν για πρώτη φορά μετά την απόκτηση του πτυχίου τους, στην Αίθουσα Τέχνης «Καπλανών 5».
Αν και στο 1ο Εργαστήρι δεν υπήρξε κάποια κεντρική παρότρυνση, οι νέοι καλλιτέχνες εργάστηκαν εντατικά στην διερεύνηση της μορφής. Της μορφής ως ανθρώπινης ύπαρξης που ζει σε ένα σήμερα που σπαράσσεται από τις αβεβαιότητες της εποχής. Φαίνεται ότι στους καιρούς που ζούμε ο στοχασμός ως προς το τι είναι και τι αντιπροσωπεύει η ανθρώπινη παρουσία καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική, και πάντως σημαντική για όσους εργάστηκαν στο 1ο Εργαστήριο.

Στα έργα που παρουσιάζονται ο/η κάθε καλλιτέχνης πραγματεύεται  έννοιες όπως η ελευθερία, η ανάμνηση, η αλήθεια, το τι υπάρχει κάτω από το φαίνεσθαι, τη σημασία του μύθου, της αφήγησης, τη γραφή. Έννοιες που αποκτούν ολοένα και πιο πρωταρχική σημασία και θα τους (μας) συνοδεύουν και στο μελλοντικό τους έργο. Ίσως χρειαζόμαστε ένα καινούργιο Ουμανισμό, έναν Ουμανισμό πέρα και πάνω από τις επιφάσεις που μας οδήγησαν στα τωρινά αδιέξοδα. Και ίσως τα έργα αυτά των νέων καλλιτεχνών να αποτελούν τις ελπίδες (μικρές έστω) που θα μας οδηγήσουν σε ένα δημιουργικό παραπέρα.

Το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας, αν και μετράει μόλις πέντε χρόνια ζωής, κατάφερε να έχει αξιόλογη παρουσία στα εικαστικά δρώμενα και να δημιουργήσει μια όσμωση με την τοπική κοινωνία. Είναι ένα Τμήμα, με δυναμική παρουσία στον ελληνικό εκπαιδευτικό και πολιτιστικό χώρο που επιχειρεί να αρθρώσει τον λόγο της δικής του ιδιαιτερότητας και να δημιουργήσει ένα καινούργιο πόλο καλλιτεχνικής παρουσίας στην ελληνική πραγματικότητα.»

Εκθέτουν οι: Νικόλας – Μάριος Ανυφαντής, Τάσος Βελβές, Ρένα Γρηγοριάδου, Χριστίνα Ζυγούρη, Ιουλίτα Καραμαύρου, Χάικε Κουμέρ, Φρόσω Λιάπη, Τάσος Λεπτοκαρόπουλος, Φίλιππος Ντεγίδης, Ελένη Σάτκα, Νίκη Σαρακενίδου, Αντώνης Σμυρνιός.

Συντονιστής Εργαστηρίου: Γιάννης Ζιώγας, Επίκουρος Καθηγητής.

Συνεργάτες Εικαστικοί:  Σοφία Κυριακού, Πέννυ Γκέκα