Η Action Art στο πλαίσιο του Διαπολιτισμικού Φεστιβάλ «Μέρες Παραμυθιών» 24 Σεπτεμβρίου – 3 Οκτωβρίου που οργανώνει για δέκατη χρονιά θα πραγματοποιήσει στις 25 Σεπτεμβρίου, το σεμινάριο «Παραμύθι, αφήγηση – τέχνη της σχέσης», σε συνεργασία με τη Ρ. Δημητρέση, αφηγήτρια, εικαστικό, παιδαγωγό, ιδρυτικό μέλος της Action Art, τη L.Deblon, αφηγήτρια, εκπαιδευτικό, ιδρυτικό μέλος του οργανισμού «De Capes et De Mots»- Βρυξέλες, Βέλγιο και την έκτακτη παρέμβαση του J. Porcherot, αφηγητή και ιδρυτή των Φεστιβάλ Nuit des Contes & Rencontres Contees/ Loire, Γαλλία.

Χώρος διεξαγωγής σεμιναρίου: Γαλλικό Ινστιτούτο (Λ. Στρατού 2Α)

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, 24 Σεπτεμβρίου – 3 Οκτωβρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις αφήγησης εμπλουτίζοντας την εκπαιδευτική τους εμπειρία. Οι παραστάσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε διαφορετικούς χώρους Αρχαιολογικό χώρο, καραβάκι «Κλειώ», σχολεία, Πάρκο Τσέπης κ.α), σε διαφορετικό ηλικιακό κοινό, από διαφορετικούς αφηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.

Το σεμινάριο στοχεύει:

– στη μύηση, στην εμβάθυνση στις τεχνικές της προφορικής αφήγησης: α)από το γραπτό στον προφορικό λόγο, β) φωνή, σώμα (βλέμμα, κίνηση, χειρονομία) γ) από το χώρο της φαντασίας και της μνήμης στο λόγο.

– στην απόκτηση εφοδίων για την αξιοποίηση του παραμυθιού και της αφήγησης: Α)στη διαδικασία της μάθησης και της διδασκαλίας- στην παιδαγωγική αξιοποίηση για την ανάπτυξη του αυτοσεβασμού, του σεβασμού στην ετερότητα, τη δημιουργική συνύπαρξη- στη ψυχαγωγία με ενεργή συμμετοχή Β) στην εκπαίδευση για αφήγηση σε διαφορετικό ηλικιακό κοινό ομόγλωσσο ή και αλλόφωνο.

– στη διαμόρφωση προσωπικού ρεπερτορίου παραμυθιών, με παραλλαγές πολυπολιτισμικές και πολύγλωσσες, για διαφορετικές ηλικίες. Συλλογή, ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών, μέσω των παραμυθιών διαφορετικών πολιτισμών. Αναγνώριση και κατανόηση των θεμελιωδών ομοιοτήτων και βασικών διαφορών ανάμεσα στους σύγχρονους πολιτισμούς.

Το σεμινάριο απευθύνεται: σε αφηγητές, εκπαιδευτικούς α΄Βαθμιας, β΄βάθμιας, νηπιαγωγείων, ΙΕΚ, Σχολείων β΄Ευκαιρίας, Ειδικοτήτων και ιδιαίτερα ξένων γλωσσών, σε επαγγελματίες του πολιτισμού, κοινωνικών επιστημών που ασχολούνται με ομάδες και σε γονείς.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Ροδάνθη Δημητρέση και την Ludwine Deblon

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Διάρκεια σεμιναρίου: 8 ώρες.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, 24 Σεπτεμβρίου – 3 Οκτωβρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις αφήγησης εμπλουτίζοντας την εκπαιδευτική τους εμπειρία. Οι παραστάσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε διάφορους χώρους Αρχαιολογικό χώρο, σχολεία, Καραβάκι «Κλειώ», Πάρκο Τσέπης κ.α), σε διαφορετικό ηλικιακό κοινό, από διαφορετικούς αφηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.