Από τις Εκδόσεις Κριτική κυκλοφορεί το βιβλίο, Διαμονές – Το ταξίδι στην Ελλάδα του Martin Heidegger σε μετάφραση του Γιώργου Φαράκλα.

Όταν ο Heidegger αφηγείται το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα το 1962 στο κείμενο Διαμονές, ενδιαφέρουσα –όσο και αινιγματική– είναι η επιδίωξή του να προσεγγίσει τα τοπία με φιλοσοφικό τρόπο.

Ποιες σκέψεις τού προκάλεσαν οι αρχαιότητες αλλά και οι ίδιοι οι τόποι: ο Ψηλορείτης, η πεδιάδα της Νεμέας, η κοιλάδα του Πλειστού, ο βράχος του Σουνίου, το Αρχιπέλαγος; Πώς κατορθώνει να συνδυάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα αγάλματα μεταξύ τους και με το τοπίο και όλα αυτά με τον Όμηρο, τον Πίνδαρο, τον Αισχύλο, τον Ηράκλειτο, τον Πλάτωνα;

Ο Heidegger περνά με δεξιοτεχνία από την περιγραφή στη φιλοσοφική ανάλυση, από τον θαυμασμό στον στοχασμό, σ’ ένα βιβλίο που παρουσιάζει τον φιλόσοφο όταν δουλεύει στο εργαστήρι των εννοιών – ένα εργαστήρι που δεν μπορεί παρά να είναι ο ίδιος ο κόσμος.

O Martin Heidegger (1889-1976) θεωρείται ένας από τους κορυφαίους φιλοσόφους του 20ού αιώνα. Μαθητής του πατέρα της φαινομενολογίας, Husserl, ο Heidegger θεωρείται ο θεμελιωτής του υπαρξισμού. Ξεκινώντας από το κορυφαίο πλατωνικό ερώτημα «τι εννοούμε όταν λέμε ον;» προσπάθησε να εξετάσει την έννοια του όντος, προσδιορίζοντας κατ’ αρχήν την ανθρώπινη ύπαρξη, το υποκείμενο που καλείται να κατανοήσει αυτήν την έννοια. Διετέλεσε καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Marburg (1923-1928) και του Freiburg (1928-1952). Οι παραδόσεις του άρχισαν να δημοσιεύονται το 1975 και αριθμούν εξήντα τόμους. Είναι διάσημος για έργο του Είναι και χρόνος που συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα φιλοσοφικά κείμενα.