Η Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού Πολιτισμού Περιβάλλοντος Δήμου Παλλήνης σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, παρουσιάζει τη σειρά ομαδικών εκθέσεων σύγχρονης τέχνης “Διάλογοι” στο “Κέντρο Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Πρώην Αποθήκες Καμπά”.
Σκοπός του προγράμματος είναι φέρει σε επαφή τους δημότες με την σύγχρονη εικαστική σκέψη και δημιουργία και να ανοίξει νέους διαύλους επικοινωνίας και συνδιάλεξης στον τόπο μας με τον ιδιαίτερο τρόπο που μόνο η τέχνη μπορεί.
Το εκθεσιακό πρόγραμμα πλαισιώνεται με παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα ξενάγησης για σχολεία. Στόχος μας είναι οι μαθητές να έρθουν σε ουσιαστική επαφή με την τέχνη, να μάθουν το λεξιλόγιο της και να αποκωδικοποιήσουν τα πολυεπίπεδα νοήματά της. Νοήματα που μας επιτρέπουν να αντιληφθούμε διαφορετικά τον κόσμο γύρω μας και να δούμε το μέλλον με άλλη ματιά.
Η όγδοη έκθεση με τη συμμετοχή καλλιτεχνών – αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με τίτλο “Διάλογος #8: Κοινότητα / Community” θα εγκαινιαστεί τo Σάββατο 14 Μαρτίου 2015 στις 19:00 και θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες απόφοιτοι του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών:
Μιχάλης Αδάμης
Μαριλένα Αλιγιζάκη
Σοφία Γρηγοριάδου
Γιώργος Νίκας
Συμμετέχοντες φοιτητές του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης:
Ιόλη Καβάκου
Λευτέρης Κρύσαλης
Aθηνά Μποζίκα
Συνεχίζοντας τη σειρά εκθέσεων με θέμα τέχνη και παγκοσμιοποίηση, οι Διάλογοι 8 αφιερώνονται στο ζήτημα της Κοινότητας/Community. H σειρά εκθέσεων επικεντρώνεται σε θέματα που αναδεικνύονται κεντρικά και κρίσιμα στη σύγχρονη συνθήκη της ολοκληρωμένης παγκοσμιοποίησης και φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα και το πεδίο της τέχνης, όπως είναι η οικονομία, η εργασία, ο ακτιβισμός κ.α.
Τα τελευταία χρόνια η ιδέα της κοινότητας έχει προβληθεί ως ένας δυναμικός τρόπος αντίστασης στις σύγχρονες συνθήκες του προηγμένου καπιταλισμού και της οικονομικής κρίσης. Η ιδέα της κοινότητας εστίασε στη χρεοκοπία των υπάρχοντων συστημάτων οργάνωσης και στο επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας των υποκειμένων, που αναζητούν νέους ρόλους. Από τον ομαδάρχη στον αυτονομιστή συναντά κανείς ένα πλήθος τύπων που διεκδικούν την εναλλακτική του κοινοτισμού. Ο όρος είναι τόσο ευρύς που περιγράφει από την κοινή κηπουρική δημόσιων πάρκων μέχρι καταλήψεις, αυτοδιαχειριζόμενα στέκια, το μοίρασμα φαγητού και παντός είδος αυτοοργανομένα συστήματα ανταλλαγής προϊόντων, υπηρεσιών, βιολογικές αγροτικές επιχειρήσεις και άλλα παρόμοια εγχειρήματα. Στη σύγχρονη συνθήκη, ο κοινοτισμός προτείνεται από ομάδες, διανοητές, καλλιτέχνες και ακτιβιστές ως μια στρατηγική, μια μορφή πολιτικής διεκδίκησης βελτίωσης των όρων ζωής, θέτοντας κρίσιμα ζητήματα συμμετοχής και παρέμβασης των πολιτών στις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας. Συχνά, όμως, η ευρύτητα και η χωρίς προϋποθέσεις και όρους υιοθέτηση του κοινοτισμού τον καθιστά έναν όρο διαβλητό, ένα ουδέτερο σχήμα, καθώς αυτές οι σκόρπιες και άμοιαστες στιγμές κοινοτισμού δεν καταφέρνουν να οργανωθούν συστηματικά ώστε να αποφύγουν να παραμένουν διαρκώς απλά μια ‘εναλλακτική’. Αξιοποιώντας την ερευνητική, καταγραφική και επιτελεστική διαδικασία, την πρόκληση, την φάρσα, τις ακρότητες της καλλιτεχνικής πρακτικής, η έκθεση θα επιχειρήσει να αναδείξει τις ιδιαίτερες διαστάσεις αυτού του φαινομένου φωτίζοντας με δημιουργικό τρόπο πλευρές που τείνουμε να παραβλέπουμε ως προς τις προοπτικές και τα όρια του οράματος της κοινότητας, να προβληματιστεί και να πειραματιστεί πάνω στους νέους κοινοτιστικούς τύπους υποκειμένων.
Στο πλαίσιο των Διαλόγων διοργανώνονται δύο σημαντικές παράλληλες δραστηριότητες.
Εικαστικό Εργαστήριο. Το Σάββατο 21 Μαρτίου στις 11:00, οι καλλιτέχνες θα οργανώσουν ημερήσιο εργαστήριο για ενήλικες. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν με τους καλλιτέχνες πάνω στη θεματική “τέχνη και κοινότητα” και να δημιουργήσουν με την καθοδήγησή τους τα δικά τους έργα. Η οργάνωση ενός τέτοιου εργαστηρίου δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να έρθουν σε άμεση επαφή με τους καλλιτέχνες, να εξοικειωθούν με τους τρόπους εργασίας, παραγωγής και τις καλλιτεχνικές μεθόδους και κυρίως μέσα από την αλληλεπίδραση να διοχετεύσουν παραγωγικά τις δικές τους αναζητήσεις και δημιουργικές σκέψεις.
Ομιλίες Καλλιτεχνών. Την Παρασκευή 27 Μαρτίου στις 19:00, οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν στο κοινό, τη δουλειά τους, θα μιλήσουν για την πορεία τους και θα αναπτύξουν τις σκέψεις τους για τις μεθόδους τους, τους τρόπους έρευνας και παραγωγής του έργου τους.
Οι δύο αυτές παράλληλες δραστηριότητες έχουν σαν στόχο την επιπλέον ενδυνάμωση της σχέσης των θεατών με τη σύγχρονη τέχνη μέσα από μια συμμετοχική και ενεργή επαφή με τους καλλιτέχνες, το καλλιτεχνικό έργο και τις θεωρίες που το πλαισιώνουν. Δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην εμπλοκή του κοινού τονίζοντας τη σημασία της αλληλεπιδραστικής διαδικασίας στην επαφή με την τέχνη και μέσω της τέχνης με την κοινωνική πραγματικότητα.
Πληροφορίες για το πρόγραμμα ξεναγήσεων για σχολεία στο 210 6619937.
Επιμέλεια: Νίκος Αρβανίτης, Ελπίδα Καραμπά
Οργάνωση: Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού Πολιτισμού Περιβάλλοντος Δήμου Παλλήνης, Γραφείο Διασύνδεσης Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών
Υπεύθυνος Προγράμματος για το Γραφείο Διασύνδεσης: Γιάννης Σκαλτσάς, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών ΑΣΚΤ
Συντονισμός για το Γραφείο Διασύνδεσης: Έλενα Καρύμπακα
Έργο: Μιχάλης Αδάμης, Ο Εγγαστρίμυθος Ιερέας (Λεπτομέρεια), Μεταξοτυπία σε Χαρτί, 70Χ100 εκ., 2012