Έτσι, την Πέμπτη 11 Mαΐου στις 7 το βράδυ ο Λόρδος Μεγκνάντ Ντεσάι (Lord Meghnad Desai), ομότιμος καθηγητής Οικονομικών στο διάσημο βρετανικό πανεπιστήμιο, θα πραγματοποιήσει στο Μέγαρο τη διάλεξη με θέμα «Ύβρις: Γιατί οι οικονομολόγοι απέτυχαν να προβλέψουν την κρίση και πώς θα αποτρέψουν την επόμενη;», με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του Ύβρις, το οποίο πραγματεύεται την οικονομική κρίση του 2008.

Συντονίζει ο Κέβιν Φέδερστοουν (Kevin Featherstone), επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου και Συμπρόεδρος της LSEE-Έρευνα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου, καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο LSE. Σχολιάζει η Ελένη Λουρή-Δενδρινού, καθηγήτρια.

«Ύβρις: Γιατί οι οικονομολόγοι απέτυχαν να προβλέψουν την κρίση και πώς θα αποτρέψουν την επόμενη;»

Στην ομιλία του, ο ινδικής καταγωγής οικονομολόγος θα εστιάσει το ενδιαφέρον του στην καταστροφική έλλειψη διορατικότητας των οικονομολόγων, οι οποίοι, τυφλωμένοι από την αλαζονεία («ύβρις»), δεν κατάφεραν να προβλέψουν την κρίση πριν από το 2007-2008. Θα εξηγήσει επίσης τι πρέπει να γίνει ώστε να αποτραπεί η επόμενη κρίση και γιατί επιβάλλεται στους σημερινούς οικονομολόγους να συμμετάσχουν με περισσότερο ενεργό τρόπο στη διαμόρφωση της ιστορίας της οικονομικής σκέψης.

Lord Meghnad Desai

O Λόρδος Μεγκνάντ Ντεσάι είναι ομότιμος καθηγητής Οικονομικών στο LSE, στο οποίο διδάσκει από το 1965. Το 1992 ίδρυσε το Κέντρο για τη Μελέτη της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης (Centre for the Study of Global Governance). Από τον Ιούλιο του 2016 είναι μέλος της Βουλής των Λόρδων. Σπούδασε Οικονομικά (BA και MA) στο Πανεπιστήμιο της Βομβάης. Εκπόνησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Το 2008, τιμήθηκε με το βραβείο Padma Bhushan, το τρίτο σπουδαιότερο βραβείο της Δημοκρατίας της Ινδίας που απονέμεται σε διακεκριμένους πολίτες της. Ο κατάλογος των εκδόσεών του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία: The Phillips Curve: A Revisionist Interpretation, The Keynesian Theory of Investment: A Critique and a Reformulation, The Route of All Evil: The Political Economy of Ezra Pound, Dead on Time, Hubris: Why Economists Failed to Predict the Crisis and How to Avoid the Next One κ.ά.

Kevin Featherstone

Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής το LSE. Παράλληλα, είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου και Συμπρόεδρος της Μονάδας LSEE-Έρευνα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου. Είναι το πρώτο ξένο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) στην Ελλάδα. Κατέχει επίσης τη θέση του αντιπροέδρου στο Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του «Atomium Culture» στις Βρυξέλλες.

Ελένη Λουρή-Δενδρινού

Είναι καθηγήτρια Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστημονική συνεργάτις στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE. Έχει διατελέσει επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τραπέζης της Ελλάδος. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών έργων.


Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).