Η ομίλια γίνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Πανεπιστήμιο Λονδίνου). Στην εισήγησή του,(στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση), ο διαπρεπής ακαδημαϊκός δάσκαλος και ερευνητής Stephen Smith θα εξετάσει με συγκριτική ματιά τη ρωσική και την κινεζική επανάσταση, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στις ουσιώδεις ομοιότητές τους και στην απήχησή τους στην κοινωνία. Τη συζήτηση συντονίζει ο ιστορικός Μιχάλης Σωτηρόπουλος.

Την επιμέλεια του κύκλου «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» έχει ο Κώστας Δουζίνας, καθηγητής και ιδρυτής του Ινστιτούτου Μπέρκμπεκ.

«Η ρωσική και η κινεζική επανάσταση: Μια συγκριτική ματιά»

Τις τελευταίες δεκαετίες η σύγκριση των επαναστάσεων στη Ρωσία και την Κίνα σπανίζει. Ωστόσο, στον βαθμό που εμφανίζεται, αμφισβητεί μια προγενέστερη ακαδημαϊκή βιβλιογραφία, η οποία έδινε έμφαση στις διαφορές παρά στις ομοιότητες των δύο επαναστάσεων. Αντλώντας από πρόσφατη έρευνα αρχείου, η εισήγηση του Στήβεν Σμιθ θα εξετάσει επτά θεματικές: οι δύο επαναστάσεις ως έκβαση του πολέμου• οι επαναστάσεις και η κοινωνικο-οικονομική οπισθοδρόμηση• οι κοινωνικές δυνάμεις που ευνόησαν την επανάσταση• η ταξική και εθνική απελευθέρωση• το φύλο και η τάξη• η μαζική κινητοποίηση και η προπαγάνδα• τέλος, ο τρόπος της διακυβέρνησης των δύο καθεστώτων που υπήρξαν κάποτε στην εξουσία. Προκρίνει την έμφαση στις θεμελιώδεις ομοιότητες, αλλά προειδοποιεί για την άγνοια ως προς τις κρίσιμες διαφορές μεταξύ των δύο επαναστάσεων, ειδικότερα όσον αφορά τον βαθμό της επίδρασής τους στην κοινωνία.

Ο Stephen Smith [Στήβεν Σμιθ]…

… είναι ιστορικός και μελετά τη νεότερη Ρωσία και Κίνα. Κατέχει θέση ανώτερου ερευνητή στο Κολλέγιο Souls της Οξφόρδης και είναι καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το χειμερινό εξάμηνο του 2018 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα για την κοινωνική, πολιτική και πολιτισμική ιστορία των επαναστάσεων στη Ρωσία και την Κίνα. Το τελευταίο βιβλίο του έχει τίτλο Η Ρωσία σε επανάσταση: Μια αυτοκρατορία σε κρίση, 1890-1928 (2017). Πρόσφατα ανέλαβε ένα έργο για τη σύγκριση των πολιτικών απέναντι στη λαϊκή θρησκεία στη Ρωσία του Στάλιν και την Κίνα του Μάο καθώς και των λαϊκών αντιδράσεων απέναντι σε αυτές τις πολιτικές. Στην ελληνική γλώσσα κυκλοφορεί το βιβλίο του Η ρωσική επανάσταση. Mια σύντομη εισαγωγή (Θύραθεν, 2015).

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).