Μία περιήγηση μέσα από την ομιλία «Τα αρχαία θέατρα της Στερεάς Ελλάδας. Στα βήματα του Απόλλωνα και του Διονύσου» της Ροζίνας Κολώνια, επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων. Στην εκδήλωση συμμετέχουν επίσης η Ευαγγελία Παπαδοπούλου, Δρ. Αρχαιολογίας, και ο Γιάννης Νικολόπουλος, συνιδρυτής της Clio Muse (ψηφιακή εφαρμογή ξενάγησης), που θα παρουσιάσουν την ομιλία με τίτλο «Το ψηφιακό πανόραμα της φύσης και του πολιτισμού».

Προλογίζει ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, Σταύρος Μπένος, o οποίος έχει αναλάβει επίσης τον συντονισμό της συζήτησης.

«Τα θέατρα της Στερεάς Ελλάδας.
Στα βήματα του Απόλλωνα και του Διονύσου»

Η ανακοίνωση είναι μια βιωματική περιδιάβαση στα θέατρα και στα θεατρικά τοπία της Εύβοιας, της Βοιωτίας και στους Δελφούς, που έχει ως στόχο, με αφορμή τα σωζόμενα θεατρικά οικοδομήματα, να εικονογραφήσει τη θεατρική ζωή και το θεατρικό κόσμο στις περιοχές αυτές την εποχή της διάδοσης και της ακμής της διονυσιακής λατρείας και των συναφών με αυτή ακροαμάτων και θεαμάτων. Η παρουσίαση περιστρέφεται κυρίως γύρω από τους μουσικούς και δραματικούς αγώνες που διεξάγονταν στο πλαίσιο των θρησκευτικών γιορτών στις πόλεις και τα υπαίθρια ιερά των τόπων της περιήγησης: τις λατρείες και τις παραστάσεις που συνδέονταν με αυτές, τις κατηγορίες του καλλιτεχνικού προσωπικού –των γνωστών στις πηγές «τεχνιτών του Διονύσου»– που οργάνωνε τα καλλιτεχνικά δρώμενα και συμμετείχε σε αυτά, τις επαγγελματικές συντεχνίες των ποιητών, μουσικών και ηθοποιών που είχαν συγκροτηθεί τα χρόνια, στα οποία λειτουργούσαν τα θέατρα της υπό πραγμάτευση περιοχής.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας αφιερώνεται στον τελευταίο σταθμό της διαδρομής, τους Δελφούς, όπου έχει διασωθεί μια πλούσια τεκμηρίωση για τις ποιητικές, μουσικές και σκηνικές παραστάσεις στο ιερό του Πύθιου Απόλλωνα από τα αρχαϊκά χρόνια έως το τέλος του αρχαίου κόσμου. Οι επιγραφικές μαρτυρίες και άλλα ευρήματα των Δελφών μας χάρισαν πολύτιμες γνώσεις για την ιστορία της αρχαίας μουσικής που διαπνέει όλα τα είδη του αρχαίου θεάτρου και σε ολόκληρη τη διάρκειά του, διαφώτισαν τη θεατρική γενικότερα εξέλιξη κατά την ελληνιστική κυρίως εποχή, ανατροφοδότησαν το διάλογο για τη σχέση της απολλώνιας και της διονυσιακής θρησκείας και τέχνης, ενέπνευσαν μουσικούς και δραματουργούς, άνοιξαν νέους δρόμους στην επανάχρηση των αρχαίων θεάτρων και την αναβίωση του αρχαίου δράματος. – Ευαγγελία Παπαδοπούλου, Δρ. Αρχαιολογίας και Γιάννης Νικολόπουλος, συνιδρυτής της Clio Muse

Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας

Το Διάζωμα σε συνεργασία με την Clio Muse και τη Δρ. Αρχαιολογίας Ευαγγελία Παπαδοπούλου δημιούργησαν ένα ψηφιακό πανόραμα ή αλλιώς ένα ψηφιακό ταξίδι στους αρχαιολογικούς χώρους της Στερεάς Ελλάδας, χαρίζοντας «φωνή» στις αφηγήσεις της αρχαιότητας που διαθέτουν τη δύναμη να χτίσουν τις μνήμες του μέλλοντος.

Η Clio Muse είναι ίσως από τις ελάχιστες τεχνολογικές εταιρείες που δεν αποθεώνουν την τεχνολογία, αλλά προσπαθούν συνεχώς να την τιθασεύουν για να τη θέτουν στην υπηρεσία του πολιτισμού και του ανθρώπου. Η εταιρεία δημιούργησε συγκεκριμένες προδιαγραφές περιεχομένου και τεχνικές που αναδεικνύουν το παγκόσμιο πολιτιστικό απόθεμα, βάζοντας στο επίκεντρο πάντα το φυσικό έκθεμα. Απώτερος στόχος κάθε ψηφιακής διαδρομής είναι να δοθούν οι αφορμές και τα ερεθίσματα που θα οδηγήσουν τους χρήστες της ψηφιακής πλατφόρμας να επισκεφθούν οι ίδιοι από κοντά τους χώρους πολιτισμού και να βιώσουν προσωπικές εμπειρίες.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr)


Φωτογραφία άρθρου: Αρχαίο Θέατρο Δελφών