Η Fehras Publishing Practices (Kenan Darwich, Omar Nicolas, Sami Rustom), μια κολλεκτίβα καλλιτεχνών που ιδρύθηκε στο Βερολίνο το 2015, παρουσιάζει την Πέμπτη 21 Ιουνίου στις 17.30 μια lecture – performance, στο πλαίσιο της έκθεσης που παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στον χώρο του αναγνωστηρίου/βιβλιοθήκης του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), ανοίγοντάς τον για πρώτη φορά στο κοινό από τις 14 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου.

Στην περφόρμανς-διάλεξη στο ΕΜΣΤ, δύο από τα μέλη της ομάδας, ο Kenan Darwich, και ο Omar Nicolas θα εστιάσουν στην εγκατάσταση DISAPPEARANCES, APPEARANCES, PUBLISHING που παρουσιάζεται στην έκθεση.

Το έργο εξετάζει την ιδιωτική βιβλιοθήκη του Abd Al-Rahman Munif, ενός από τους πιο γνωστούς μοντέρνους συγγραφείς του αραβικού κόσμου. Ο Munif πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην εξορία, συλλέγοντας ασταμάτητα βιβλία και εκδόσεις και ιδρύοντας βιβλιοθήκες σε διαφορετικές πόλεις, προορισμένες να εξαφανίζονται, να συρρικνώνονται ή να μετακινούνται. Η βιβλιοθήκη του Munif θα μπορούσε συνεπώς να θεωρηθεί μια αναφορά στην ιστορία της αραβικής πολιτισμικής αποδημίας και της μεταφοράς της γνώσης, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα χώρο στον οποίο η εξαφάνιση και η επανεμφάνιση εκδόσεων λαμβάνουν χώρα.

Η παρουσίαση θα γίνει στα αγγλικά με διαδοχική μετάφραση στα ελληνικά.

Επιμέλεια: Άννα Μυκονιάτη, Τίνα Πανδή


Διαβάστε επίσης:

Unpacking My Library: Έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης