Το μοναδικό πρόγραμμα διαλέξεων του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη συνεχίζεται με νέες προσθήκες και ενδιαφέροντες ομιλητές.

Πρόγραμμα

Βασίλης Γεροντάκος
Αντρέι Ταρκόφσκι: Η κιβωτός των εικόνων.
«Έργο μου είναι να κάνω τον θεατή που βλέπει τις ταινίες μου, να συνειδητοποιήσει την ανάγκη του να αγαπάει και να τον αγαπούν, να καταλάβει ότι τον καλεί η ομορφιά κοντά της.» Σε αυτή την φράση του Αντρέι Ταρκόφσκι, περικλείεται η προσπάθεια ενός δημιουργού να αφυπνίσει τον άνθρωπο και να γίνει συμμέτοχος σε ένα σύμπαν, όπου η κινητήρια δύναμη είναι η αγάπη. Ο Αντρέι Ταρκόφσκι είναι ένας μυστικός ποιητής-σκηνοθέτης, δημιουργός ενός πολύπλοκου κοσμοειδώλου, του οποίου οι ρίζες ανιχνεύονται στα τέλη του 19ου αιώνα στην Ρωσία με οδηγούς την ιδιοφυΐα του Ντοστογιέφσκι, τον λυρισμό του Ντοβζένκο και τόσων άλλων που δημιούργησαν ένα μικρό θαύμα εκείνη την εποχή, και από την άλλη την πνευματικότητα της ορθοδοξίας και άλλων μεταφυσικών ανατολικών δογμάτων. Στη βάση αυτών των επιρροών συνέθεσε ένα σύμπαν μαγικών σχέσεων, στο κέντρο του οποίου σκηνοθέτησε μια νέα συνάντηση του ανθρώπου με τον κόσμο. Η εικόνα αποτελεί το κλειδί της εισόδου σε αυτό το σύμπαν, το οποίο θα διερευνηθεί στο αφιέρωμα αυτό, με οδηγό κάποια σημαντικά αποσπάσματα από τις ταινίες του.

Πληροφορίες: 7 Νοεμβρίου 2019
Πέμπτη, 19 :00 – 22:00
Μεμονωμένη διάλεξη:?

*

Κυριάκος Βλασσόπουλος
Μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε
Ιστορίες οικογενειακών τραυμάτων και επανορθώσεων: χωρισμοί, πένθη, ασθένειες, θυμός, αλλαγές. Πώς αντέχει η ψυχή να εργάζεται και να ωριμάζει;
Η οικογένεια, η διαγενεακή ιστορία και το ψυχικό της κλίμα, ως τοπίο που σφραγίζει την ταυτότητα και ανοίγει νέες διαδρομές.

Πληροφορίες: 8,15,22 Νοεμβρίου 2019
Παρασκευή, 18: 30 – 20:30
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

*

Χρήστος Σπ. Ζούπας
Σακχαρώδης Διαβήτης: Ένα σύγχρονο ιατροκοινωνικό πρόβλημα
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, 18:00-20:00
Σακχαρώδης Διαβήτης στην παιδική και εφηβική ηλικία
Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019, 11:00-14:00
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης καλπάζει, απασχολεί και προβληματίζει εκατομμύρια ανθρώπους. Σήμερα θεωρείται η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη «χρόνια πάθηση» στον κόσμο, με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Η πρόληψη και η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη πρέπει να αποτελεί το πρωταρχικό μέλημα όλων των Συστημάτων Υγείας. Η ανάγκη ευαισθητοποίησης όλων μας είναι επιτακτική! Στις μέρες μας η εξέλιξη στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη έχει βελτιωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα η σύγχρονη Ιατρική να προσφέρει μεγάλη ποικιλία θεραπευτικών επιλογών και καλύτερη ποιότητα ζωής. Έτσι μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης στην εποχή μας δεν θεωρείται αρρώστια, αλλά τρόπος ζωής!

Πληροφορίες: 23,24 Νοεμβρίου 2019
Σάββατο, 18:00 – 20:00
Κυριακή, 11:00 – 14:00
Είσοδος ελεύθερη

*

Γιώργος Κοντογιώργης
Η πολιτική, η οικονομία, η κοινωνία και το κράτος
Ο κόσμος της εποχής μας αντιμέτωπος με το παρελθόν και το μέλλον
Η πολιτική και η οικονομία ως φαινόμενα και η πολιτειακή τους θέσμιση. Η σχέση κοινωνίας, κράτους και πολιτείας στο ισοζύγιο της εξέλιξης. Η ελευθερία ως μέτρο στην τυπολογία των πολιτικών και οικονομικών συστημάτων.

Πληροφορίες: 26 Νοεμβρίου 2019
3,10,17 Δεκεμβρίου 2019
Τρίτη, 18:00 – 20:00
Κύκλος 4 διαλέξεων: 30€, 15€
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

*

Ίρις Κρητικού
Μικρές Γεωγραφίες του Εργαστηρίου
Με την ολοκλήρωση ενός διετούς κύκλου διαλέξεων με θέμα «Μικρές Γεωγραφίες της Ζωγραφικής» που πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, εστιάζοντας στις καταγωγικές και πνευματικές ιδιαίτερες πατρίδες σημαντικών Ελλήνων εικαστικών, που συνομίλησαν με το κοινό των διαλέξεων και την εισηγήτρια, ο νέος κύκλος των Γεωγραφιών προχωρά και εστιάζει σε ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο τοπίο, αυτό του εργαστηρίου.

Πού ξεκινά και πού ολοκληρώνεται η δημιουργική ημέρα του καλλιτέχνη; Ποια είναι τα αγαπημένα του σύνεργα και ποιος ο κύκλος της δημιουργικής σκέψης, ποια τα αγαπημένα αντικείμενα καθημερινής θέασης και ποιες οι προσωπικές του αναφορές; Ποιες είναι οι πολυσχιδείς και μακρόχρονες σχέσεις που αναπτύσσονται με ένα αγαπημένο μοντέλο και πώς ξεκινά ένα έργο στο εργαστήριο χωρίς απτό υποκείμενο ή αντικείμενο αναφοράς; Πόσες πολλές διαφορετικές δοκιμές, πόσοι πολλοί γεωγραφικοί και νοητοί τόποι και πόσες πολλές διαφορετικές δυνατότητες κατοικούν στα τετραγωνικά του εργαστηρίου;

Διεισδύοντας στα εργαστήρια αγαπημένων εικαστικών, παρουσιάζοντας οπτικό υλικό από το εργαστήριό τους και συνομιλώντας μαζί τους μπροστά στο κοινό για τις πολυεπίπεδες οδούς έμπνευσης, για την περιπέτεια και τη διαδικασία της δημιουργίας του έργου, ξεκινάμε μαζί ένα νέο συναρπαστικό ταξίδι.

Κάθε συνάντηση έχει αυτοτελή θεματική, ενώ δεν είναι απαραίτητη η παρακολούθηση όλων των συναντήσεων.

Πληροφορίες: 29 Νοεμβρίου 2019
6,13,20 Δεκεμβρίου 2019
10 Ιανουαρίου 2020
Παρασκευή, 18:00 – 20:00
Κύκλος 5 διαλέξεων: 40€, 20€
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Διαλέξεις που συνεχίζονται τον Νοέμβριο

Τάκης Θεοδωρόπουλος
Τα πρώτα διακόσια χρόνια είναι δύσκολα
(1821-2021)
Μια περιήγηση στις εσωτερικές αντιφάσεις της νεοελληνικής εθνικής ταυτότητας. Μια ταυτότητα φτιαγμένη από συγκρούσεις: σύγχρονη Ελλάδα και οι αρχαιοελληνικές καταβολές της, ανατολή και δύση, Βαλκάνια και Μεσόγειος. Δύο κεντρικές παράμετροι που συγκροτούν την ταυτότητα μαζί με τις συγκρούσεις της, το τοπίο και η γλώσσα. Συνήθως όλ’ αυτά τα αντιμετωπίζουμε μέσα από τις πολιτικές συγκρούσεις και τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Όμως υπάρχει ένα διαχρονικό υπόβαθρο που έχει πολύ μεγαλύτερη ισχύ. Είναι η καθημερινή συνάφεια της νέας Ελλάδας με τα αρχαία ερείπια και συγχρόνως η επεξεργασία της συλλογικής μας συνείδησης, και της γλώσσας μας από την μεγάλη ποιητική δημιουργία. Ποιον ρόλο έπαιξε στην διαμόρφωση της συνείδησής μας το γεγονός ότι η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα χάρη στην Ακρόπολη; Και ποια η σημασία αυτού που λέει ο Σεφέρης ότι το γλωσσικό πρόβλημα είναι ανύπαρκτο για τους ποιητές μας; Με οδηγό αυτούς τους δύο άξονες θα ακολουθήσουμε την πορεία της νεοελληνικής συνείδησης στους δύο πρώτους αιώνες της ύπαρξής της. Ας πούμε στην περίοδο της εφηβείας της.

Πληροφορίες: 1,8,15,22,29 Οκτωβρίου 2019
12,19 Νοεμβρίου 2019
Τρίτη, 19:00 – 21:00
Κύκλος 7 διαλέξεων: 75€, 50€
Μεμονωμένη διάλεξη: 12€, 8€

*

Στέλιος Ράμφος
Από τον Όμηρο στον Αλέξανδρο
Ανάβαση στις κορυφές του Αρχαιοελληνικού πολιτισμού (Α’ μέρος)
Όμηρος, Αρχίλοχος, Σαπφώ, Σόλων, Ησίοδος, Ηράκλειτος, Παρμενίδης, Περικλής.

Πληροφορίες: 2,9,16,23,30 Οκτωβρίου 2019
6,13,20,27 Νοεμβρίου 2019
4,11,18 Δεκεμβρίου 2019
Τετάρτη, 18:00 – 20:00
Κύκλος 12 διαλέξεων: 180€, 70€
Μεμονωμένη διάλεξη: 18€, 8€

*

Στέφανος Ροζάνης
Η φιλοσοφία του σώματος: Μια φαινομενολογική εισαγωγή
Η Φαινομενική Φιλοσοφική Σχολή έφερε μια πραγματική επανάσταση κατά τον 20ο αιώνα στον στοχασμό για το ανθρώπινο σώμα. Η διφορούμενη κατάσταση του ανθρωπίνου σώματος αποτελεί πλέον ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της σύγχρονης φιλοσοφικής θεώρησης.

Πληροφορίες: 7, 14, 21 Οκτωβρίου 2019
4,11,18,25 Νοεμβρίου 2019
Δευτέρα, 18:00-20:00
Κύκλος 7 διαλέξεων: 96€, 48€
Μεμονωμένη διάλεξη: 16€, 8€

*

Τζίνα Θανοπούλου
Κλειδιά για πιο ισορροπημένη ζωή
Τα 4 Α: Αυτογνωσία, Αυτοσεβασμός, Αυτοφροντίδα και Αυτοπεποίθηση
Σύμφωνα με τη θεωρία της Συναισθηματικής Νοημοσύνης, E.Q, του Dr. Daniel Goleman του Harvard University και τη θεωρία ενσυνειδητότητας/ mindfulness, (Dr.Jon Kabbat- zinn), κλειδιά για μια ισορροπημένη, ευτυχισμένη και επιτυχημένη ζωή είναι η δουλειά που κάνουμε με τον εαυτό μας, είτε μέσα από αυτοπαρατήρηση, αυτοφροντίδα, ανάλυση, μελέτη, διάβασμα, σεμινάρια, ενδοσκόπηση, συμβουλευτική ατομική ή ομαδική κτλ..Έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν το δρόμο των 4 Α: Αυτογνωσία, Αυτοσεβασμός, Αυτοφροντίδα και Αυτοπεποίθηση είναι πιο ισορροπημένοι, και μπορούν να φέρουν πιο εύκολα και γρήγορα επίτευξη των στόχων τους σε προσωπικό, διαπροσωπικό , επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο. Στις διαλέξεις αυτές θα βασιστούμε σε κάθε μια από αυτές τις αξίες, ξεχωριστά, αλλά και σε συνδυασμό.

1η συνάντηση: Εισαγωγή στις Αξίες: Πώς τις φέρνουμε στη ζωήμας, ποια η σημασία τους και πώς τις καλλιεργούμε; Ανάλυση πρώτης αξίας:Η Σημασία της Αυτογνωσίας. Πώς την καλλιεργούμε στη ζωή μας.

2η συνάντηση: Ανάλυση δεύτερης αξίας. Η σημασία του Αυτοσεβασμού. Πώς τον φέρνουμε στη ζωή και τις σχέσεις μας.

3η συνάντηση: Ανάλυση τρίτης αξίας. Η σημασία της Αυτοφροντίδας.Πώς την υιοθετούμε στη ζωή καθημερινά.

4η συνάντηση: Ανάλυση τέταρτης αξίας. Η σημασία της Αυτοπεποίθησης. Πώς την καλλιεργούμε, διατηρούμε και εξελίσσουμε στη ζωή μας και ο πολύτιμος συνδυασμός των τεσσάρων αξιών σαν τρόπος ζωής.

Πληροφορίες: 11,18,25 Οκτωβρίου 2019
1 Νοεμβρίου 2019
Παρασκευή, 18:00 – 20:00
Κύκλος 4 διαλέξεων: 60€, 30€
Μεμονωμένη διάλεξη: 20€, 10€