Το Ίδρυμα Θεοχαράκη παρουσιάζει τον νέο κύκλο διαλέξεων του με δύο ιδιαίτερα ενδιαφέροντες ομιλητές, την Έλενα Ματθαιοπούλου και την Marta Silvia Dios Sanz.

Πρόγραμμα

Έλενα Ματθαιοπούλου | Έλληνες θεοί, μύθοι και ήρωες στην όπερα.

Η όπερα ως μορφή τέχνης, επινοήθηκε στη Φλωρεντία του 16ου αιώνα, (Camerata Fiorentina), μια εταιρεία προσκείμενη στην αυλή του Ferdinando dei Medici. Αυτή η διάλεξη θα ανιχνεύσει την επιρροή της Ελλάδας ως εμπνευστή των συνθετών όπερας από τον 16ο αιώνα έως τις μέρες μας και θα επικεντρωθεί λεπτομερώς στην πλούσια μελοδραματική παραγωγή των Ιονίων νήσων. Θα αναλυθούν οπτικοακουστικά αποσπάσματα διάσημων οπερών από το Μπαρόκ δια μέσου των Κλασικών και Ρομαντικών περιόδων έως τις ημέρες μας, όπως επίσης, μερικά θαυμάσια αποσπάσματα από τις όπερες του Σπύρου Σαμάρα και του Παύλου Καρρέρ.

Πληροφορίες
3 Μαΐου 2019

Παρασκευή, 18.00-20.00
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Η άβυσσος | Marta Silvia Dios Sanz

«Έργο ζωής» για την συγγραφέα είναι το βιβλίο αυτό, ένα φιλόδοξο μυθιστόρημα που το δούλευε από είκοσι χρονών και το ολοκλήρωσε σαράντα χρόνια αργότερα. Ο Ζήνων, ο πρωταγωνιστής, νόθο παιδί φλωρεντινής καταγωγής εγκαταλείπει από τα είκοσι χρόνια του την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Μπρυζ, και περιπλανιέται στην Ευρώπη αναζητώντας τη φιλοσοφική και επιστημονική αλήθεια.

Στο συνεχές ταξίδι του μέχρι τον θάνατο, στα σαράντα χρόνια που έζησε μετά την πρώτη αυτή φυγή, δοκιμάζει κάθε λογής δυνατή εμπειρία στα διάφορα μέρη που επισκέπτεται, γίνεται ανατόμος, αλχημιστής, γιατρός, φιλόσοφος . Ενδεικτικά διαβάζουμε στο βιβλίο: «(…) Είκοσι χρονών είχε πιστέψει πως ήταν ελεύθερος από τις ρουτίνες και τις προκαταλήψεις που παραλύουν τις πράξεις μας και βάζουν παρωπίδες στο νου, αλλά στη συνέχεια είχε περάσει τη ζωή του προσπαθώντας να αποκτήσει πεντάρα πεντάρα αυτή την ελευθερία που στην αρχή είχε πιστέψει ότι την όριζε ολόκληρη. Δεν είμαστε ελεύθεροι όσο επιθυμούμε, όσο θέλουμε, όσο φοβόμαστε, ίσως όσο ζούμε.»

Η μετάβαση από τον Μεσαίωνα στην Αναγέννηση παίρνει σάρκα και οστά στο πρόσωπο του Ζήνωνα, ενός χαρακτήρα που διασχίζει την Ευρώπη για να βρει τον εαυτό του, μετατρέποντας έτσι την περιπλάνηση σε εσωτερική αναζήτηση. Το ταξίδι γίνεται μυσταγωγία, η ζωή μια περιπέτεια, ο θάνατος συνειδητή επιλογή.

Πληροφορίες
20, 30 Μαΐου 2019
3, 10 Ιουνίου 2019
Ώρα: 18.00-20.00
Κύκλος 4 διαλέξεων: 30€, 15€ / Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€