Οι διαλέξεις Ελλήνων Αρχιτεκτόνων αποτελούν ιστορικά εμβληματικό θεσμό του ΕΙΑ καθώς, την τελευταία εικοσαετία, έχουν προσκληθεί και παρουσιάσει το έργο τους σημαντικοί δημιουργοί. Η παρουσίαση των ποικίλων εκφάνσεων του αρχιτεκτονικού έργου, αλλά και η κριτική τους αποτέλεσαν διαχρονικά χαρακτηριστικά αυτής της πρωτοβουλίας. Η παράλληλη παρουσίαση του έργου δύο αρχιτεκτονικών γραφείων και, στη συνέχεια, ο διάλογος μεταξύ τους αλλά και με το κοινό, θεωρούμε ότι μπορεί να δώσει την αφορμή για δημόσια συζήτηση για την αρχιτεκτονική και τη σχέση της με τους θεσμούς και τις διαδικασίες παραγωγής και κρίσης της, αλλά και τις πολλαπλές εκδοχές της τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο χώρο.

Τον γενικό συντονισμό των διαλέξεων εκ μέρους του ΔΣ του ΕΙΑ έχουν οι Αναστάσιος Κωτσιόπουλος (Αρχιτέκτων, ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ), Διονύσης Σοτοβίκης (Αρχιτέκτων) και Σοφία Τσιράκη (Αρχιτέκτων, Καθηγήτρια ΕΜΠ).

Στην τέταρτη διάλεξη του κύκλου συμμετέχουν οι:

TOPIO 7 (Κατερίνα Ανδρίτσου, Πανίτα Καραμανέα, Θανάσης Πολυζωίδης)
ΤΟΠΙΑ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ: ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Ο τοπιακός σχεδιασμός αναφέρεται στην σύνθεση χώρων και αστικών συστημάτων με «συνεργάτη» την φύση, ώστε να δημιουργηθούν αειφόρα τοπία-κατασκευές, όπου φύση και άνθρωπος συνυπάρχουν ισοδύναμα και ισότιμα. Χρησιμοποιώντας υβριδικές στρατηγικές ανάμεσα στην φύση και στην κατασκευή, δημιουργούνται βιοκλιματικά ενδιαιτήματα ανθεκτικότητας με ένταξη στο αστικό και στο φυσικό τοπίο. Στις δημιουργίες αυτές, πηγή έμπνευσης και αφετηρία σύνθεσης αποτελεί ο εκάστοτε τόπος με τα ιδιαίτερα κοινωνικό-πολιτισμικά του στοιχεία αλλά και το βιολογικό του ιδίωμα. Μέσα από την διερεύνηση της ιδιαίτερης χωρικής ταυτότητάς και του πνεύματος του τόπου, παράγονται βιώσιμα τοπία με ποικιλία εμπειριών, ευελιξία χρήσεων και ταυτόχρονα σεβασμό στην κατανόηση των διεργασιών και του κύκλου της φύσης. Στη διάλεξη “Τοπία συμβίωσης; ανάμεσα στην φύση και την κατασκευή”, θα παρουσιαστούν η βασική φιλοσοφία και οι άξονες σχεδιασμού του topio7, μέσα από βραβεία αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Η διάλεξη εστιάζει στην παρουσίαση ενός αρχιτεκτονικού έργου που επεκτείνεται από τη μικρή κλίμακα έως το μεγάλο δημόσιο κτιρίου. Αφετηρία αυτής της διαδρομής είναι τα πρώτα σπουδαστικά βήματα στην αρχιτεκτονική.

Ενδιάμεσοι σταθμοί είναι η συνάντηση και συνεργασία με πρόσωπα που είχαν κοινά ενδιαφέροντα, οι αναφορές, οι μνήμες ή οι διαπιστώσεις στο πλαίσιο ενός γενικότερου αναστοχασμού για την αρχιτεκτονική πράξη και τη σχέση που εγκαθιδρύει αυτή με τον τόπο και τους ανθρώπους.

Το ταξίδι περνά από μονοπάτια παράλληλα με την αρχιτεκτονική όπως για παράδειγμα αυτά που οδηγούν στο χώρο της ζωγραφικής. Ο δρόμος φαίνεται να είναι διαρκώς ανοιχτός προς νέες αναζητήσεις.

Η κατεύθυνση παραμένει σταθερή για μια αρχιτεκτονική που επιδιώκει στο βαθμό που της αναλογεί να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά μέσω της κοινής κατοίκησης ενός μικρού ιδιωτικού ή μεγάλου δημόσιου χώρου.