Γιάννης Μεταξάς | Τέχνη και Εξουσία

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων THF ONLINE προσφέρει από τις 2 Απριλίου 2021, μια σειρά διαλέξεων, με τίτλο Τέχνη και Εξουσία, σε διαλογική συζήτηση με τον Καθηγητή Γιάννη Μεταξά.

Με αναφορά σε οκτώ ζεύγη από πίνακες διαχρονικής απεύθυνσης η εικαστική πράξη δημοσιοποιεί ό,τι νομίζει πως απειλεί την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη, την αξιοπρέπεια ή και άλλες μοιραζόμενες αξιακές απαιτήσεις.

Για την ιδιαιτερότητα της προσέγγισης έχει ενδιαφέρον να υπογραμμισθεί ότι: «Κάθε ζωγραφικό έργο που έχει εδώ επιλεγεί αντιστοιχεί σε μια πρόκληση που για κάποιο διάστημα κυριαρχεί σε ορισμένη εθνική ή και ευρύτερη πολιτισμική περιοχή. Σπουδάζοντάς το, το έργο, ως παρακείμενο στην πολιτική διαδικασία γεγονός, ποιος ξέρει και για πόσα άλλα θα μάς κάνει ίσως να διερωτηθούμε.»

Κάποια από τα έργα, βαθύτατα «πολιτικά», υπερβαίνουν τις επικαιρότητες, αλλά και τις χωροχρονικές οριοθετήσεις και προσκαλούν το θεατή σε μια κριτική αμφισβήτηση της κάθε κατεξουσίασης που μάς ασκείται.

Πρόκειται για μια νέα ομότιτλη προσέγγιση, μεταπτυχιακού χαρακτήρα, ανάλογη προς εκείνη που προσφέρει ο Καθηγητής στις πανεπιστημιακές του διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Στρασβούργο, Βουδαπέστη και αλλού).

Ο Γιάννης Μεταξάς είναι Vice Président de l’Académie Européenne Interdisciplinaire des Sciences και Professeur émérite et honoraire σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

2, 9, 16, 23 Απριλίου 2021
7, 14 Μαΐου 2021
4, 11 Ιουνίου 2021
Παρασκευή, 18:00-20:00
Τηλεδιάλεξη σε live streaming

Κύκλος 8 διαλέξεων: 70€
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Τάκης Θεοδωρόπουλος | Παπαρρηγόπουλος ή Μακρυγιάννης

Ο πρώτος είναι ο αρχιτέκτονας της εθνικής μας συνείδησης. Ο δεύτερος εκφραστής της λαϊκής ψυχής. Αυτές οι δύο αντιλήψεις έχουν δημιουργήσει ένα εσωτερικό ρήγμα στον Νέο Ελληνισμό. Πού συγκλίνουν και πού αποκλίνουν. Και πως επηρέασαν την συλλογική μας συμπεριφορά σ’ αυτά τα πρώτα διακόσια χρόνια;

6, 13, 20, 27 Απριλίου 2021
4 Μαΐου 2021
Τρίτη, 20:00-22:00*
Τηλεδιάλεξη σε live streaming

Μεμονωμένη διάλεξη: 10€

Στέλιος Ράμφος | Προϊστορία και ιστορία της Παλιγγενεσίας (A’ μέρος)

Επετειακή σειρά διαλέξεων του Στέλιου Ράμφου με θέμα τον αγώνα των Ελλήνων για την εθνική ανεξαρτησία και την εμφύλιο-με διαχρονικές επιπτώσεις-αναμέτρηση του μεταβυζαντινού μας πολιτισμού, με τις αντιλήψεις των εξεγερμένων για την ελευθερία.

7, 14, 21 Απριλίου 2021
5, 12, 19 Μαΐου 2021
Τετάρτη 18:00-20:00
Τηλεδιάλεξη σε live streaming

Μεμονωμένη διάλεξη: 12€

Βιβλία που θεμελίωσαν τον πολιτισμό μας | Οι συγγραφείς Κώστας Κατσουλάρης και Σώτη Τριανταφύλλου παρουσιάζουν θεμελιώδη βιβλία του πολιτισμού μας.

Πότε με τη μορφή διάλεξης, πότε με τη μορφή συζήτησης, θα παρουσιάζουμε έργα του λόγου που συνδημιούργησαν τον πολιτισμό μας, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Εξηγώντας τα βασικά σημεία βιβλίων από την «Τέχνη του πολέμου» του Σουν Τσου μέχρι «Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα» του Τομά Πικεττύ, θα επιχειρήσουμε να ακολουθήσουμε τη μεγάλη διαδρομή των ιδεών μέσα στους αιώνες, έτσι όπως τη σημάδεψαν μερικά βιβλία-σταθμοί.

Στρατηγική, φιλοσοφία, ηθική, βιολογία, ψυχανάλυση, οικονομία, λογοτεχνία. Ποιες ήταν οι ιδέες του Πίκο ντέλλα Μιράντολα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια; Ποιες ήταν οι ιδέες του Τόμας Χομπς και του Άνταμ Σμιθ για τη φύση του ανθρώπου; Και σε τι διαφωνεί ο Ζαν-Ζακ Ρουσσό; Πώς η μεγάλη λογοτεχνία εντάσσει αυτά τα ζητήματα στους κόσμους που δημιουργεί;

Σε αυτές τις διαλέξεις, με ευσύνοπτο και περιεκτικό τρόπο, θα γίνεται λόγος για βιβλία, για συγγραφείς και για το πώς οικοδομήθηκε ο σύγχρονος κόσμος μέσα από τη μάχη των ιδεών. Οι διαλέξεις θα έχουν τη μορφή ζωντανής συζήτησης ανάμεσα στους δυο συγγραφείς, ενώ στο τέλος θα υπάρχει η δυνατότητα διαλόγου με το κοινό, μέσω γραπτών ερωτήσεων.

Οι δέκα πρώτες συναντήσεις αφορούν έργα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα περίπου. Στους κύκλους διαλέξεων που θα ακολουθήσουν θα ενταχθούν και κομβικά λογοτεχνικά έργα, καθώς και θεμελιώδη θεωρητικά κείμενα του 20ου αιώνα. Είναι προφανές ότι η επιλογή των βιβλίων αντικατοπτρίζει, ως έναν βαθμό, τα ενδιαφέροντα και τις ευαισθησίες των δύο ομιλητών. Κάθε σημαντικό βιβλίο, άλλωστε, μας οδηγεί αναπόφευκτα σε άλλα σημαντικά βιβλία, σε μια αλυσίδα που δεν έχει τέλος.

Λόγος περί της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, 1489 – ΤΖΟΒΑΝΝΙ ΠΙΚΟ ΝΤΕΛΛΑ ΜΙΡΑΝΤΟΛΑ (1/4/2021)
Περί της φύσεως του ανθρώπου, 1651 – ΤΟΜΑΣ ΧΟΜΠΣ (8/4/2021)
Η θεωρία των ηθικών συναισθηµάτων, 1759 – ΑΝΤΑΜ ΣΜΙΘ (15/4/2021)
Το κοινωνικό συµβόλαιο, 1762 – ΖΑΝ-ΖΑΚ ΡΟΥΣΣΟ (22/4/2021)
Δοκίµιο για την αρχή του πληθυσµού, 1798 – ΤΟΜΑΣ ΡΟΜΠΕΡΤ ΜΑΛΘΟΥΣ (6/5/2021)
Η δηµοκρατία στην Αµερική, 1835-40 – ΑΛΕΞΙΣ-ΣΑΡΛ-ΑΝΡΙ ΚΛΕΡΕΛ ΝΤΕ ΤΟΚΒΙΛ (13/5/2021)
Η καταγωγή των ειδών, 1859 – ΚΑΡΟΛΟΣ ΔΑΡΒΙΝΟΣ (20/5/2021)

1, 8, 15, 22 Απριλίου 2021
6, 13, 20 Μαΐου 2021
Πέμπτη, 18:00-20:00
Τηλεδιάλεξη σε live streaming
Μεμονωμένο εισιτήριο: 12€

Χάρις Συμεωνίδου | Ιστορία Θεάτρου

Οι ρίζες του θεάτρου φθάνουν πολύ πίσω στον χρόνο, στις θρησκευτικές τελετουργίες των πρώτων κοινωνιών. Ωστόσο, στην Ιστορία του Δυτικού Πολιτισμού, η πρώτη μεγάλη θεατρική εποχή συναντάται στην Ελλάδα του 5ου αιώνα π.Χ.. Στο σεμινάριο αυτό θα παρουσιαστεί η ιστορία του θεάτρου, από τη γέννησή του έως και τη σύγχρονη εποχή. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αρχαία τραγωδία και κωμωδία: από τον Αισχύλο και τον Σοφοκλή στον Ευρυπίδη και στον Αριστοφάνη, με την ανάλυση των κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών που εκφράζουν τα έργα τους και με χαρακτηριστικά αποσπάσματα από κάθε έργο. Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν οι εξής ενότητες θεάτρου: Ρωμαϊκό, Μεσαιωνικό, της Ιταλικής Αναγέννησης, Κομμέντια ντελ Άρτε, Ελισαβετιανό, του Χρυσού Αιώνα της Ισπανίας και της Γαλλίας, Αγγλικό της Παλινόρθωσης, της Γερμανίας του 18ου αιώνα, της Γαλλίας πριν τη Γαλλική Επανάσταση, του 19ου αιώνα, των Ιδεών, Σύγχρονο ξένο και ελληνικό θέατρο.

5, 12, 19 Απριλίου 2021
Δευτέρα, 18:00-20:00
Τηλεδιάλεξη σε live streaming

Μεμονωμένη διάλεξη: 10€