Η Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, θα αναπτύξει το θέμα Τέχνη και Ιδεολογία στο Νέο Ελληνικό Κράτος, το Σάββατο 24 Μαρτίου στις 18.30, στον Φάρο.

Μέσα από δυο ενότητες, η Ίδρυση  του νέου κράτους και ο 20ος  αιώνας, η ομιλήτρια θα εξετάσει πώς ιστορικές και πολιτικές στιγμές του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους συμπορεύθηκαν και αντικατοπτρίστηκαν με την αναδυόμενη νεοελληνική τέχνη, τα ρεύματα και τις τάσεις της.

Την Κυριακή  25 Μαρτίου, στις 18.00, στον Φάρο και πάλι,  η σκηνογράφος-ενδυματολόγος, ιστορικός του ενδύματος και Πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, Ιωάννα Παπαντωνίου, θα μιλήσει με θέμα τις Τοπικές φορεσιές στο γύρισμα του 19ου αιώνα.

Στην εξέλιξη των γυναικείων και ανδρικών φορεσιών του ελλαδικού χώρου γύρω στον 18ο  αιώνα εντοπίζονται κατάλοιπα ενδυματολογικών σχημάτων μιας περιόδου με ελάχιστες σχετικές πληροφορίες. Τα σχήματα αυτά αποτέλεσαν τη βάση για ό,τι επρόκειτο να ακολουθήσει στα μέσα του 19ου αιώνα, τότε που, με τα ρομαντικά κινήματα, αποκρυσταλλώθηκαν οι τοπικές φορεσιές στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και αλλού.

Μετά την έναρξη των ομιλιών δεν θα είναι δυνατή η είσοδος στην αίθουσα.